Felsőoktatás
Diákhitel: indul az elektronikus ügyintézés
2011. szeptember 12., forrás: unideb.hu

Több változás is életbe lépett: nyártól hatályos a törlesztő-részlet mérséklésének lehetősége maximum 24 hónapra, és bővült az engedményezés esetköre is, így az eddigieken túl kollégiumi díjra, külföldi részképzés finanszírozására, és egyéb költségtérítéses tevékenységekre, képzésekre is át lehet utalni az intézményeknek az úgynevezett engedményezett összeget.

A célzott kamattámogatás kedvezményének egyszerűsített bírálati rendje 2012. január 1-én lép életbe. Ennek lényege, hogy a diákhitellel rendelkező TGYES, GYES, GYED juttatásokban részesülő kismamák közvetlenül a hitelnél kérhetik a jogosultság megállapítását, és a kedvezményezett időszak alatt a diákhitel kamatterheit átvállalja az állam.

Változás még, hogy az eddigiekhez képest öt év után az adójogi követelés nem évül el a tartozásoknál, de az érintettekkel igyekeznek külön megállapodásokat kötni.

A most indított Diákhitel Direkt szolgáltatás lehetővé teszi az adatváltozások bejelentését, az egyenleg lekérdezését, vagy a hitel összegével kapcsolatos változások ügyintézését. Az új diákhitelesek számára a vonatkozó szerződés megkötésére a hiteligényléssel egyidejűleg nyílik mód. Egyidejűleg megváltozott és új arculatot kapott a diákhitel honlapja is.

A mostani tanév első hiteligénylésének határideje szeptember 15., akik még soha nem kértek hitelt, de már októberben szeretnének pénzhez jutni, eddig az időpontig kell kérelmeiket leadniuk. Akik korábban igényeltek, azoknak nem kell ismét kérelmet benyújtaniuk, de minél előbb be kell jelentkezniük tanintézményükbe, mert csak az aktív jogviszonnyal rendelkezők kapnak hitelt már az első folyósításkor. Ősszel az első folyósítási nap október 14-e lesz.

A diákhitel 2001-es indulása óta már közel 309 ezren igényeltek hitelt, és mintegy 86 ezren összes tartozásukat rendezték. Az előző tanévben több mint 18 ezer új igénylő volt, a legtöbb diáhkiteles a Pécsi és Szegedi Tudományegyetemre, illetve a Debreceni Egyetemre jár. Jelenleg államilag támogatott képzéseknél havi 40 ezer, költségtérítésesnél havi 50 ezer forintot lehet igényelni.A szerző további cikkei
Ösztöndíj tehetségeknek Idén is meghirdetik a művészeti és sportösztöndíjakat.
Start-up Debrecen Zsúfolásig megtelt a Főépület Aulája, a Start-up konferencián.
Éjszakai Sportnap Több mint háromszázan sportoltak együtt vasárnap estétől hétfő reggelig.
Teljes integráció Megszűnnek a centrumok január elsejétől a Debreceni Egyetemen.
Népszerű ösztöndíj Megduplázódott a Campus Hungary pályázatok száma.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
Ne bízd a véletlenre! Állásbörze és Karriernap! Április 16.!
A hónap legolvasottabb cikkei
Csak a DEAC! Már javában zajlik a 2013/2014-es futballidény tavaszi felvonása.
Ne bízd a véletlenre! Állásbörze és Karriernap! Április 16.!
Testnevelés (l)óra Ismerkedni a nagyra nőt „rágcsálókkal” testnevelés órákon is lehet.
A művelődés deszkáin „Az eklektika csúcsrajáratása- Gondolatok a Nemzeti Színház építészete kapcsán”