Felsőoktatás
Tüntetés Debrecenben
2011. október 12., forrás: eduline.hu

A tiltakozók a forráskivonás, továbbá a hallgatói jogok és az intézményi autonómia csorbítása ellen demonstráltak. A vidéki értelmiség bázisát adó kisebb főiskolák és a nagy kutatóegyetemek egyaránt vesztesei lesznek a fűnyíróelvszerű forráskivonásnak - mondta beszédében Török Gergő, a DE másodéves bölcsészhallgatója. Mint mondta, komplett szellemi műhelyek tűnhetnek el, mivel bűnbaknak kikiáltott szakok válhatnak fizetőssé. "Kinek van több millió forintja tanulásra?" - tette fel a kérdést.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár válasza - folytatta -, hogy diákhitellel adósodjanak el a nem támogatott képzésre jelentkező hallgatók. Hozzátette, hogy a családalapításukat is nehezítheti majd, ha felveszik a diákhitelt.

Szólt a hallgatók "röghöz kötéséről": szerinte nem szerencsés nyugati példákkal dobálózni, hiszen a hallgatóknak nem lenne problémájuk a hazai munkavállalással, ha az egyetemekről kikerülő szakembereket színvonalas bérek várnák a munkaerőpiacon.

A tüntetés végén 500 léggömböt és ezzel együtt jelképesen a törvény koncepcióját eresztették szélnek. Körösparti Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) alelnöke elmondta: a hallgatók tanulmányi és térítési ügyekben jelenleg meglévő egyetértési joga tanácsadói joggá változik, ezzel a diákok az intézményeken belül másodrendű polgárrá válnak. A tüntetésen megjelentek a Szolnoki Főiskola hallgatói önkormányzatának képviselői is.

 A szerző további cikkei
"Szénszünetet" tartottak az Educatio-n A nyitónapon idáig már több száz érdeklődő látogatta meg a DE standját.
Diploma nyelvvizsga nélkül: a Debreceni Egyetemen Leszavazta a nyelvvizsga-amnesztiát a Debreceni Egyetem szenátusa
Szerződést kell kötni az állammal Legalább hat évig kell itthon dolgozniuk az állami ösztöndíjas egyetemistáknak
Rosszul jártak a 2012-ben felvételizők Csak egy hónapjuk lesz a döntésre
Sorra tűnnek el a leckekönyvek az egyetemekről A DE is lemondott a jól bevált fekete leckekönyvről, ebben a vizsgaidőszakban már az elektronikus indexben rögzítik a jegyeket
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei