Felsőoktatás
Egyeztetés a felsőoktatási törvény tervezetről
2011. október 26., forrás: Edupress

Jelentősen közeledtek az álláspontok Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) készülő felsőoktatási törvényről tartott október 26-ai, szerdai egyeztetésén - számoltak be a felek a találkozó utáni sajtótájékoztatón. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke elmondta: egy óra alatt többre jutottak, mint az elmúlt másfél évben. A hallgatók ennek ellenére megtartják csütörtöki demonstrációjukat.

Nagy Dávid azt mondta, hogy az egyeztetés egy órája alatt hatékonyabbak voltak, és előbbre jutottak, mint az elmúlt másfél évben.

A tárca vezetője kiemelte: ha a rektorok sem emelnek kifogást, úgy az egyetértési jogot biztosítani lehet a hallgatói önkormányzatok számára a tanulmányi és vizsgaszabályzat illetve a szociális ellátások területén. Bízik abban, hogy ezenkívül előre lehet lépni a virtuális számla, illetve a hallgatói szerződés ügyében is, azaz az államilag finanszírozott helyeknél a képzési időt Magyarországon kellene ledolgozni. Ugyanakkor rugalmasabbá tennék a rendszert, mint ahogyan az korábban nyilvánosságra került - jegyezte meg. Kitért arra is, hogy a nem százszázalékosan államilag finanszírozott helyeknél egy új diákhitel-konstrukcióban gondolkodnak, egy olyan költségvetési megoldásban, amellyel a jegybanki alapkamatnál kedvezőbb kondíciókkal nyújtanának kölcsönt a hallgatóknak. A miniszter a hallgatók által felvetett kreditalapú finanszírozásra is nyitottnak mutatkozott, azt mint mondta, meg kell vizsgálni, de hozzáfűzte: az ő elképzelésük szerint elsősorban szakokat, illetve azon belül keretszámokat finanszíroznának.

Arra a kérdésre, hogy miért volt szükség a miniszter újbóli mediátori szerepére, azt mondta: annak, hogy ő tárgyalt, a munkaköri leírása az oka. A kormányzati koordinációval is kell foglalkoznia. Hozzátette: a szaktárca kodifikációs szempontból kiváló munkát végzett. Az utolsó egyeztetési kört azért kellett megtenni, mert "biztos voltam benne, hogy a mi és a hallgatók elképzelései között alapvető különbség nincsen" - jegyezte meg a miniszter, aki úgy fogalmazott: ami probléma eddig adódott, azt fogjuk fel kommunikációs problémának. Hozzátette: a javaslat reményei szerint jövő héten kormány elé kerülhet. Lehet, a jövőben is maradnak fenn koncepcionális különbségek, a szerdai egyeztetés célja az volt, hogy amit bizalmi beszélgetéssel meg lehet oldani, azt megoldják, és ez elég jól sikerült - összegzett.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke azt mondta, hogy az egyeztetés egy órája alatt hatékonyabbak voltak, és előbbre jutottak, mint az elmúlt másfél évben. "Nagy várakozásokkal érkeztem, és jókedvűen távozom, (...) nagy előrelépéseket tettünk" - fogalmazott a hallgatói vezető, hozzátéve: az álláspontok közeledtek, bár a részletek kidolgozása még várat magára. Nagy Dávid azt mondta, hogy részletekbe nem bocsátkozna, "megértettük a kormány álláspontját, és azt hiszem, a kormány is megértette a mi kifogásainkat, elkezdtük a közös megoldás keresését". Kellett az, hogy a lelassult kommunikáció ismét felgyorsuljon és élénküljön - tette hozzá.

Arról, hogy ezek után szükségesnek tartják-e még az egyeztetés Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral, úgy nyilatkozott: az elvekben egyeztettek a miniszterrel, de nem zárkóznak el attól, hogy a továbbiakban tárgyaljanak a felelős államtitkársággal.

Kérdésre válaszolva közölte: a csütörtöki demonstrációt azonban megtartják, mely a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt lesz. A HÖOK célja, hogy olyan törvény szülessen, mely szakmai alapokon és kompromisszumokon nyugszik, és hosszútávon képes biztosítani a magyar felsőoktatás minőségét.

A tüntetésen a HÖOK, az intézményi HÖK-ök és az európai hallgatókat tömörítő European Students' Union képviselői mellett a doktoranduszok és a rezidensek képviselői, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, valamint több nagy felsőoktatási intézmény rektora is részt vesz.A szerző további cikkei
Guinness-rekordra készül a Bosch A világcsúcs-döntési kísérletet április 27-én tartják a Millenárison
Nemzeti Diákkonzultáció Nemzeti Diákkonzultációt indított a HÖOK a faceebook-on
A diákok számára készített tájékoztató kiadványt a Évről évre egyre több diák dönt úgy, hogy a nyári szünetben, vagy tanév közben munkát vállal. Számukra adott ki tájékoztató füzetet a NAV
Felvételi Tájékoztató 2012. Megjelent a 2012-es felvételi tájékoztatók hivatalos kiegészítése
Kétszázalékos, fix kamatú lesz a Diákhitel 2 Fix, két százalékos kamatozás mellett kell törleszteniük kölcsönüket Diákhitel 2-t igénylőknek
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei