Kulturális
Hasznosan eltöltött nyarak
2014. október 17., Pálóczi Alexandra

 

 

Szirák Sára: „Gyakornoki pozícióban a hallgatónak – az egyetem mellett, az elméleti és gyakorlati tapasztalatait egyaránt felhasználva – lehetősége nyílik kipróbálni magát egy cégnél, bekapcsolódva egy, már működő szervezet világába. Ez azért fontos, mert a munkaerőpiacra való kikerülés előtt jobban megismerheti magát: érdeklődését és teherbírását. 2014 nyarán a debreceni MODEM gyakornoka lehettem. Az ott töltött idő alatt részt vehettem az új kiállítás kommunikációjában, a FB-oldal kezelője voltam, interjút készíthettem, fotózhattam. Ezután a Virágkarneváli programsorozat egyik eseményének moderátora lehettem. Mindenkinek javaslom, hogyha teheti, próbálja ki magát a saját területéhez kapcsolódó ágazatban, biztosan nem fogja megbánni, hiszen annyi tapasztalatra és élményre tehet szert, amit máshogy nem tudna megszerezni.”

 

Győri Levente: „Amerika? Sok hasonló egyetemistához hasonlóan én is megragadtam a lehetőséget, hogy az Egyesült Államokban töltsek egy nyarat. A program, amiben én vettem részt egy ún. 'Work&Travel' típusú program. Ez nem feltétlenül arról szól, hogy a résztvevő megtanul a pozíciójának megfelelő munkát tökéletesen elvégezni, hanem sokkal inkább saját magáról. Sokunk csak az egyetemi évek után kezd el munkát keresni és egy hasonló tapasztalat birtokában már nem fog idegeskedni azon, hogy a munkahelyen miképpen viselkedjen, hogyan alakítsa társas kapcsolatait. Emellett szemléletváltást is eredményezhet, legyen akár szó emberekről, országról, munkáról. A különböző kultúrájú emberekkel való találkozásokat és beszélgetéseket emelném ki a nyár legjobb pillanatai közül, mert ezek vezettek el olyan felismerésekhez, amelyek mindenképp csak a javamat szolgálják. Habár sok tekintetben lehet kritizálni az amerikai 'kultúrát', de az emberek igenis logikusan gondolkodnak, s ami ennél fontosabb, cselekednek is. Ha alaposan figyelünk, rengeteget tanulhatunk egymástól, legyen amerikai, angol, kínai, indiai vagy akár magyar a beszélgetőpartnerünk.”

 

Galgóczi Ágnes: „A londoni Formium Developmentnél töltöttem el egy egy hónapos szakmai gyakorlatot, a Campus Hungary pályázat keretein belül.  Tanácsadó cégről van szó, ahol szervezeti- és vezetésfejlesztéssel foglalkoznak. A gyakorlat ideje alatt aktívan részt vehettem egy digitális magazin tervezésének lépéseiben, betekintést nyerhettem a vállalati kommunikációba, új, brit területen használt marketing technikákkal ismerkedhettem meg. A cégnél töltött 32 nap alatt sok új szakmai ismeretre tettem szert, amelyeket a továbbiakban biztos, hogy kamatoztatni tudok. Egyértelmű volt, hogy az egyetemi évek alatt egy bizonyos időt külföldön szeretnék eltölteni. Londonba már azelőtt szerelmes voltam, hogy kiutaztam volna, így ez a gyakorlat amellett, hogy szakmai- és nyelvi tudásomat fejlesztette s elmélyítette, egy álmot is valóra váltott. Nagyon jó kapcsolat alakult ki köztem és a cég között, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy továbbra is folytatjuk a közös munkát.” 

 

Szabó Vivien: „Idén nyáron volt szerencsém egy hónapot eltölteni az MTVA híradó részlegén. Itt készül minden, amit a M1, M2 és Duna TV híradóiban lehet látni, illetve a Petőfi Rádió híradójában hallani. Mindvégig jól éreztem magam, az MTVA székház nagyon kellemes munkakörnyezetet nyújt, a legtöbb ember pedig kortól és hierarchiától függetlenül közvetlen, kedves. Mivel engem inkább az operatőri-vágói munka érdekel, mint a riporteri, ezért hetente 2-3 alkalommal egy vágó mellett töltöttem a délutánjaimat. Nagyon sok helyen jártam, beülhettem sajtótájékoztatókra, élvezhettem a sajtós életet, láthattam a hírkészítés teljes folyamatát és néhány intrót magam is csinálhattam. Augusztusban már második alkalommal dolgoztam a Sziget Fesztiválon. Tavaly, mint önkéntes, idén pedig már a cég hívott vissza, mint fizetett munkaerő.  Mindkét alkalommal az információs csoportot erősítettem, ahogy a név is elárulja, tudnunk kell mindent a Szigetről. Azért szeretek ott dolgozni, mert egyrészt fesztiválozhatok, új emberekkel ismerkedhetem, másrészt, ami nagyon fontos fejlesztem az idegen nyelveket és a szociális képességeimet.”A szerző további cikkei
Két év Franciaországban Külföldön tanulmányokat folytatni, megismerni egy másik kultúrát, nagyon fontos.
Az érzelmi reakciókat megörökíteni Derencsényi István fotóriporter a hivatásáról és az olimpiáról mesélt nekünk.
Te ’56-od a Mi 56-unk! A videó pályázat nyertesei, hajtás után.
A mi napunk! Óriási stadionshow-val indult el a tanítási időszak.
Egy szemeszter az USA-ban Félév a Stanford University-n.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei