Sport
Uszonyokkal tempóznak
2015. december 9.,


Néhány hetes pihenő után ismét edzésbe álltak a Debreceni Búvárklub uszonyosúszói, soraikban a Debreceni Egyetemen tanuló Világ-, és Európa Bajnokokkal, Senánszky Petrával és Kosina Gergővel. Az eddig is remek erőkből álló csapathoz Gyöngyösről csatlakozott Kardos Laura is, aki kétszeres junior Világ-, és Európa Bajnokként Debrecent választotta egyetemi tanulmányai helyszínéül, nem titkoltan azért, hogy a 2017-es Világjátékokra együtt készülhessen a két klasszissal.
Remekül sikerült a nyári versenyszezon
Az idei év legrangosabb versenyét, a Felnőtt Uszonyosúszó Világbajnokságot a kínai Yantai városában rendezték meg, ahol mindhárom egyetemistánk képviselhette hazánkat. A magyar csapatból Senánszky Petra káprázatos teljesítménnyel rukkolt elő, hiszen az egész mezőny egyik legeredményesebb tagjaként mindhárom egyéni versenyszámában, 50, 100 és 200 méteres uszonyos gyorsúszásban is világbajnoki címet szerzett, ráadásul kettőben új világrekordot is felállított! Teljesítményére jellemző, hogy mindhárom számban nagyon magabiztosan győzött, jócskán túlszárnyalva a korábbi egyéni csúcsait.
Az építőmérnöki tanulmányait most kezdő Kosina Gergő ezúttal kihagyta kedvenc versenyszámát, a 200 méteres uszonyos gyorsúszást, ahol a tavaly felállított világcsúcsa a mezőny többi tagja számára megközelíthetetlennek bizonyult, 50 és 100 méteren pedig remek időeredményekkel a döntőbe verekedte magát. Így tett a friss pszichológia szakos Kardos Laura is, aki ráadásul két versenyszámban is felnőtt országos csúcsot úszott, hiszen mind a 400 méteres búvárúszásban, mind pedig a 400 méteres felszíni úszásban átírta a korábbi magyar rekordot.
Mindhárman komoly eséllyel pályáznak a 2017. évi Világjátékokon való indulásra, amihez a jövő nyári Világbajnokságon kell majd hasonló eredményeket elérni. A Világjátékokat szokás „a nem olimpiai sportágak Olimpiájának” is nevezni, hasonlóan négyévente megrendezésre kerülő multi-sport rendezvény, amelynél csak az Olimpia és a foci VB tekinthető nagyobb sporteseménynek.
Kiegyensúlyozott csapat, igazi példaképekkel
Az idei Gyermek – Ifjúsági – Felnőtt Uszonyosúszó Országos Bajnokságon minden előzetes várakozást felülmúlva, 31 országos bajnoki címet szereztek a Debreceni Búvárklub uszonyosúszói.  
Az egri Bitskey Aladár Sportuszodában lezajlott viadalon gyermek korosztályban 6, ifjúsági korosztályban 12, a felnőttek mezőnyében pedig 13 megszerzett aranyéremmel a teljes honi mezőny legeredményesebbje lett a debreceni csapat, ráadásul a felnőtt női 4x100 méteres váltóban országos csúcsot is döntöttek.
„A váltó versenyszámokban megnyert öt országos bajnoki cím is bizonyítja, hogy nagyon egységes csapatunk van, amelyből minden korosztályban találunk kiemelkedő teljesítményeket. A gyermekeknél Linzenbold Zsófia és Lipők Larion volt a legeredményesebb, az ifjúságiaknál Szabó Anita kilenc egyéni és három váltó aranyérmével az egész verseny legjobbja lett, a felnőtteknél pedig Senánszky Petra ahol elindult, győzött.” – értékelte a csapat nem mindennapi teljesítményét Kókai Dávid vezetőedző.
A nagyobbaktól már-már megszokott jó teljesítmény mellett a csapat stabil lábakon áll, hiszen a gyermek korosztályban Linzenbold Zsófia négy egyéni aranyérme mellett a fiúknál is avattak bajnokot Lipők Larion személyében, ráadásul a Mészáros Ákos, Béres Attila, Pázmányi Sándor, Lipők Larion összeállítású gyermek-váltó az egész verseny egyik legizgalmasabb futamában szerzett bravúros aranyérmet.
Nem véletlen, hogy a fiatalabb generáció képviselői szinte kivétel nélkül Senánszky Petrát, vagy Kosina Gergőt nevezik meg példaképüknek, hiszen a két Világ-, és Európa Bajnok nemcsak a sportban, de a tanulásban és az élet minden területén kiváló példát mutat fiatalabb társainak, és ráadásul nyomon is követik a mögöttük sorakozó tehetségek fejlődését.
 A szerző további cikkei
Zöld út a hallgatók szívéhez A DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság valódi zöld folt a Debreceni Egyetemen.
Boldog sárgulók Közösségi programok, felvonulás és bál.
Utazni szeretne? El?ször ide kell jönnie! 27. alkalommal szervezik meg az Utazási Vásár és Autókiállítást március 24-26. között.
HORTOBÁGY NÉPTÁNCEGYÜTTES Hagyomány, sport, szórakozás és barátság.
Magyar siker Véget ért a BrainFactory online ötletverseny.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei