Sport
Csúcsra törnek kosarasaink
2015. december 10., forrás: unideb.hu

Új névadószponzorral, két frissen szerződtetett játékossal, s az eddigieknél is nagyobb tervekkel vágott neki a 2015/16-os szezonnak a DEAC férfi kosárlabdacsapata.

Az egészen fantasztikusan sikerült tavalyi szezon után (fiataljaink elhódították a Hepp Ferenc Emlékkupát, valamint bejutottak az NB I/b-s bajnokság döntőjébe, ám ott végül alul maradtak) az idén már egyértelműen a bajnoki cím, s az ezzel járó feljutás dr. Nagy Ágoston együttesének a célja. Ez természetesen nem egyszerű feladat a másodosztály mezőnyét ismerve, így a Debreceni Egyetem, valamint DEAC vezetősége karöltve, már a nyáron neki látott a szezon előkészületeinek. A célok eléréséhez mindenek előtt egy tőkeerős szponzorra volt szükség, mely tárgyi feltételein túlmenően, anyagi segítséget is tud nyújtani kosarasaink számára. Ezt a balmazújvárosi Kamilla Gyógyfürdő ”személyében” meg is találták a klub elöljárói, s a sikeres megállapodást követően egy nagyszabású sajtótájékoztatón ismertették az egyezség részleteit.

- Komoly feladat, hogy az egyetem 30 ezer hallgatóját és 10 ezer oktatóját, dolgozóját, polgárát megmozgassa. Az intézmény sportklubja, a DEAC több mint kilencven éves múltra tekint vissza. 16 szakosztályában csaknem 600 versenyző - ebből kétszáz egyetemi hallgató és dolgozó - képviseli az intézményt a felsőfokú oktatási intézmények sporteseményein és a nemzeti bajnokságokon. Rajtuk kívül 150-200 hallgató tagja egyéb sportkluboknak – mondta el Jávor András rektorhelyettes a tájékoztató kezdésén.
A média képviselői előtt elhangzott, hogy a Debreceni Egyetem képzéseivel, kutatásaival, létesítményfejlesztéseivel és tudományos kapcsolatainak kiépítésével is arra törekszik, hogy az intézmény a régió sporttudásközpontjává váljon.
 
November végére - hazánkban egyedülálló módon - egy összehangolt megyei – városi - egyetemi sportstratégia készül, amely 8-10 évre meghatározza a szakmai munkát. –ezt már Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja mondta, majd folytatta - Ennek keretében az egyetem kiemelten támogat néhány sportágat, akár a legmagasabb szinten is, így például a kosárlabdát is.

A sajtóeseményen felszólalt Széles Diána alpolgármester is: - Debrecen egyik legerősebb szabadidősportja a kosárlabda, körülbelül 600 fiatal űzi ezt a sportágat. A város kiemelten támogatja a kosárlabdát, hogy olyan utánpótlást tudjon nevelni ez a sportág, amely legitimál, és bevisz minket az első osztályba.

A DEAC ügyvezetője, Kovács Marianna kiemelte, hogy ez az egész rendszer nem működne a Debreceni Egyetem nélkül, amely az alapfeltételeket biztosítja létesítményeivel és anyagi támogatásával. Nem működne a klub kiváló edzői és sportszakemberei nélkül sem, de előre lépni, csak az ehhez hasonló plusz támogatásokkal lehet.

Természetesen a szerződéskötés előnyeiről a másik fél is kifejtette véleményét, így Veres Margit, Balmazújváros polgármestere, valamint Tiba István országgyűlési képviselő is bizakodásnak adott hangot az eseményen. Utóbbi elárulta, hogy „jó bornak is kell a cégér” alapon a DEAC, mint minőségi sportklub és a Kamilla Gyógyfürdő, mint minőségi gyógyfürdő tudják egymást majd segíteni –majd hozzátette- Örömmel vettük, hogy az NBI-es férfi kézilabda csapatunk mellett egy másik első osztályba törekvő gárdát is támogathatunk, hiszen az egyetemi kosárlabda sikerei révén a Balmazújváros gyógyfürdője még ismertebbé válhat.

Végül Becsky István, a DEAC kosárlabda szakosztályának vezetője tekintett kissé a jövőbe: - Új támogatónk, a megerősödött játékoskeretünk, valamint a kiváló szakmai stáb alapján úgy gondolom, minden esélyünk megvan arra, hogy 2016 tavaszán már első osztályú kosárlabdacsapata legyen Debrecennek. A DEAC felnőtt- és utánpótlás csapatai emellett újra letehetik névjegyüket a nemzetközi porondon is. A debreceni együttes ugyanis ismét meghívást kapott a Nemzetközi Egyetemi Kosárlabda Ligába, ahol a fiú csapat tavaly bejutott a sorozat moszkvai négyes döntőjébe.

Az NB I B-s férfi felnőtt csapat idén két új játékossal, Jávor Barnával, és a montenegrói Filip Patkovic-csal is erősödött. Filip Patkovic már több, magasan jegyzett bajnokságban is szerepelt. Pályára lépett Európa egyik legerősebb bajnokságában, az Adria Ligában, és három szezont Spanyolországban is légióskodott. A DEAC Kamilla Gyógyfürdő október 4-én már le is játszotta első bajnoki mérkőzését, ahol a MAFC II. gárdáját látta vendégül. A 105-47-es győzelemmel végződő találkozón montenegrói játékosunk rögtön bizonyította is klasszisát, hiszen húsz szerzett pontjával a mezőny legeredményesebb játékosának bizonyult.A szerző további cikkei
„OKOS” fesztivál Mindjárt Campus Fesztivál!!!
Kollégiumfejlesztési program Több férőhely, korszerűbb és komfortosabb környezet, nemzetközi színvonal.
Együttműködés a MÁV-csoporttal Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a MÁV-csoport.
Egyetemi díjazottak Klinikaigazgató, matematikus, sajtófőnök – egyetemi díjeső volt a város napján.
Változatlanul az élvonalban A szeptemberben induló képzésekre jelentkezők száma 15.223.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei