Sport
Átadták a Sporttudományi Oktatóközpontot
2016. február 17., Kovács Mikós

Hat hónap folyamatos építkezés, munkálatok eredményét csodálhatták meg azok, akik ellátogatottak a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjának megnyitójára és az épület előtt található Buzánszky Jenő szoboravatójára november 26-án. A többórás rendezvényen számos hazai híresség és sportoló tette tiszteletét, így jelen volt többek között Berki Krisztián, olimpiai bajnok tornászunk, vagy éppen Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgónk is.

-    Már az 1938-ban felmerült az igény egy tornacsarnok megépítéséről a Debreceni Egyetem területén, ám ez egészen idáig nem valósulhatott meg. Ma pedig nem is csak egy sportolásra alkalmas csarnokot, hanem egy komplex oktatóközpontot adunk át, és a Sporttudományi Koordinációs Intézet is itt kezdi meg működését – mondta el Bács Zoltán kancellár az avatóünnepségen.

Az esemény díszvendégeként beszédet mondott dr. Papp László, Debrecen város polgármestere is, aki hangsúlyozta, hogy városunkban stratégiai jelentőséggel bír a sport, s ebben a Debreceni Egyetemnek is óriási szerepe van, hiszen az teremti meg a hozzá szükséges szellemi, valamint tudományos hátteret.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy talán egész Európában egyedülálló az a szemlélet, mellyel a Debreceni Egyetem dolgozik, ugyanis a többi tudományággal egyenrangúként kezeli a sportot, s így a kutatásban, versenysportban, létesítményfejlesztésben, s oktatásban is nagyszerű eredményeket érhet el.

-    A Debreceni Egyetem nagy lépést tett a Sporttudományi Oktatóközponttal azon az úton, melyen a kormány is halad, azaz, hogy egy sportoló nemzetté legyünk–ezt már Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentette ki-, majd hozzátette, hogy Debrecen büszkesége lehet ez a létesítmény, hiszen hozzájárul az itt tanuló 72 ezer diák mindennapos sportolásához.

-    Fontos az infrastruktúra, de ami mögötte van az még fontosabb. A sportcsarnok mögött olyan egyetem van, ami természettudományos, orvostudományi, gyógyszerésztudományi, bölcsészettudományi háttérrel kívánja szolgálni a sporttal kapcsolatos képzéseket, kutatásokat s emellett a sporttevékenységeket és a sporttal kapcsolatos innovációt is –hallhattuk Szilvássy Zoltántól a Debreceni Egyetem rektorától.

Az 1 milliárd 800 millió forint uniós támogatásból megépült háromszintes épületben található egy csaknem 1200 négyzetméteres multifunkcionális játéktér, egy négyszáz férőhelyes lelátóval. A játéktéren a kézilabda, a kosárlabda, a tenisz, a röplabda és futsal játékokhoz használatos vonalazás is van, így biztos, hogy mindenki megtalálhatja számításait az új létesítményben. A játéktér mellett egy 679 négyzetméteres szertorna és torna edzőtermet, egy kisebb edzőtermet, tanári szobákat, öltözőket, orvosi szobákat és kisebb termeket alakítottak ki az új sportközpontban.

Az új létesítményt a történelmi egyházak képviselői megáldották, majd Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, valamint Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztési politikáért felelős államtitkár átadták az épület kulcsát Bács Zoltán kancellárnak.
A csarnok bejáratánál található bronzszobrot, mely az Aranycsapat 49-szeres válogatott jobbhátvédjét ábrázolja, Szilvássy Zoltán rektor, illetve Balog Zoltán miniszter leplezte le. Az időskori Buzánszky Jenőt ábrázoló alkotás Juha Richárd szobrászművész munkája, mely méltóképp emlékezik meg a januárban elhunyt legendás labdarúgóról.

A szoboravatón Szilvássy Zoltán elmondta, hogy az alkotás az utóbbi tíz évet szimbolizálja a debreceniek szemében. A középcsatárból lett jobb hátvéd mindig is büszke volt a róla elnevezett egyetemi bajnokságra, így évente háromszor, négyszer el is utazott a cívisvárosba, hogy találkozhasson a fiatalokkal. Életfelfogásával, erkölcsi tartásával példakép lehet a város minden egyes diákja, s polgára számára.

A Nemzet Sportolója címmel is kitüntetett Buzánszky Jenőről nem lehet csak a sportpályán elért eredményei kapcsán beszélni, hiszen személyisége, mentalitása legalább annyiban hozzájárult ahhoz, hogy példaképpé válhasson –jellemezte az Aranycsapat legendáját Balog Zoltán.

Megszólalt az eseményen Jenő bácsit jól ismerő, vívó világbajnok Kamuti Jenő is, aki közös emlékeiket idézte fel a szobor árnyékában. A Nemzeti Fair-Play Bizottság elnökeként is tevékenykedő sportvezető a tisztesség és a becsületesség megtestesítőjének nevezte Buzánszky Jenőt.

Az ünnepségen megjelent a legendás labdarúgó fia is, aki köszönetet mondott a Debreceni Egyetemnek azért, hogy édesapja halálát követően egy éven belül, máris szobrot állítottak neki.
 A szerző további cikkei
A jelen és a jövő reménységei A férfiak mellett egyre inkább érdemes figyelni női labdarúgóink teljesítményére.
Nemzetköz Sportnap Nagy sikerrel zárult az először megrendezett Nemzetközi Egyetemi Sportnap.
Idén is nagy siker a Buzánszky! Az idei viadalra 69 alakulat adta le a nevezését három divízióba sorsolva.
Az utánpótlás biztosított A jövő nemzedékéről lesz most szó.
Megvannak az idei bajnokok! Nagyszabású gálaműsor és bemutató mérkőzés kíséretében rendezték meg a BJLEK nagydöntőjét.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei