Sport
Átadták a Sporttudományi Oktatóközpontot
2016. februr 17., Kovács Mikós

Hat hónap folyamatos építkezés, munkálatok eredményét csodálhatták meg azok, akik ellátogatottak a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjának megnyitójára és az épület elõtt található Buzánszky Jenõ szoboravatójára november 26-án. A többórás rendezvényen számos hazai híresség és sportoló tette tiszteletét, így jelen volt többek között Berki Krisztián, olimpiai bajnok tornászunk, vagy éppen Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgónk is.

-    Már az 1938-ban felmerült az igény egy tornacsarnok megépítésérõl a Debreceni Egyetem területén, ám ez egészen idáig nem valósulhatott meg. Ma pedig nem is csak egy sportolásra alkalmas csarnokot, hanem egy komplex oktatóközpontot adunk át, és a Sporttudományi Koordinációs Intézet is itt kezdi meg mûködését – mondta el Bács Zoltán kancellár az avatóünnepségen.

Az esemény díszvendégeként beszédet mondott dr. Papp László, Debrecen város polgármestere is, aki hangsúlyozta, hogy városunkban stratégiai jelentõséggel bír a sport, s ebben a Debreceni Egyetemnek is óriási szerepe van, hiszen az teremti meg a hozzá szükséges szellemi, valamint tudományos hátteret.

Kósa Lajos országgyûlési képviselõ azt emelte ki, hogy talán egész Európában egyedülálló az a szemlélet, mellyel a Debreceni Egyetem dolgozik, ugyanis a többi tudományággal egyenrangúként kezeli a sportot, s így a kutatásban, versenysportban, létesítményfejlesztésben, s oktatásban is nagyszerû eredményeket érhet el.

-    A Debreceni Egyetem nagy lépést tett a Sporttudományi Oktatóközponttal azon az úton, melyen a kormány is halad, azaz, hogy egy sportoló nemzetté legyünk–ezt már Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere jelentette ki-, majd hozzátette, hogy Debrecen büszkesége lehet ez a létesítmény, hiszen hozzájárul az itt tanuló 72 ezer diák mindennapos sportolásához.

-    Fontos az infrastruktúra, de ami mögötte van az még fontosabb. A sportcsarnok mögött olyan egyetem van, ami természettudományos, orvostudományi, gyógyszerésztudományi, bölcsészettudományi háttérrel kívánja szolgálni a sporttal kapcsolatos képzéseket, kutatásokat s emellett a sporttevékenységeket és a sporttal kapcsolatos innovációt is –hallhattuk Szilvássy Zoltántól a Debreceni Egyetem rektorától.

Az 1 milliárd 800 millió forint uniós támogatásból megépült háromszintes épületben található egy csaknem 1200 négyzetméteres multifunkcionális játéktér, egy négyszáz férõhelyes lelátóval. A játéktéren a kézilabda, a kosárlabda, a tenisz, a röplabda és futsal játékokhoz használatos vonalazás is van, így biztos, hogy mindenki megtalálhatja számításait az új létesítményben. A játéktér mellett egy 679 négyzetméteres szertorna és torna edzõtermet, egy kisebb edzõtermet, tanári szobákat, öltözõket, orvosi szobákat és kisebb termeket alakítottak ki az új sportközpontban.

Az új létesítményt a történelmi egyházak képviselõi megáldották, majd Szabó Tünde sportért felelõs államtitkár, valamint Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztési politikáért felelõs államtitkár átadták az épület kulcsát Bács Zoltán kancellárnak.
A csarnok bejáratánál található bronzszobrot, mely az Aranycsapat 49-szeres válogatott jobbhátvédjét ábrázolja, Szilvássy Zoltán rektor, illetve Balog Zoltán miniszter leplezte le. Az idõskori Buzánszky Jenõt ábrázoló alkotás Juha Richárd szobrászmûvész munkája, mely méltóképp emlékezik meg a januárban elhunyt legendás labdarúgóról.

A szoboravatón Szilvássy Zoltán elmondta, hogy az alkotás az utóbbi tíz évet szimbolizálja a debreceniek szemében. A középcsatárból lett jobb hátvéd mindig is büszke volt a róla elnevezett egyetemi bajnokságra, így évente háromszor, négyszer el is utazott a cívisvárosba, hogy találkozhasson a fiatalokkal. Életfelfogásával, erkölcsi tartásával példakép lehet a város minden egyes diákja, s polgára számára.

A Nemzet Sportolója címmel is kitüntetett Buzánszky Jenõrõl nem lehet csak a sportpályán elért eredményei kapcsán beszélni, hiszen személyisége, mentalitása legalább annyiban hozzájárult ahhoz, hogy példaképpé válhasson –jellemezte az Aranycsapat legendáját Balog Zoltán.

Megszólalt az eseményen Jenõ bácsit jól ismerõ, vívó világbajnok Kamuti Jenõ is, aki közös emlékeiket idézte fel a szobor árnyékában. A Nemzeti Fair-Play Bizottság elnökeként is tevékenykedõ sportvezetõ a tisztesség és a becsületesség megtestesítõjének nevezte Buzánszky Jenõt.

Az ünnepségen megjelent a legendás labdarúgó fia is, aki köszönetet mondott a Debreceni Egyetemnek azért, hogy édesapja halálát követõen egy éven belül, máris szobrot állítottak neki.
 A szerz tovbbi cikkei
A jelen és a jövõ reménységei A férfiak mellett egyre inkább érdemes figyelni nõi labdarúgóink teljesítményére.
Nemzetköz Sportnap Nagy sikerrel zárult az elõször megrendezett Nemzetközi Egyetemi Sportnap.
Idén is nagy siker a Buzánszky! Az idei viadalra 69 alakulat adta le a nevezését három divízióba sorsolva.
Az utánpótlás biztosított A jövõ nemzedékérõl lesz most szó.
Megvannak az idei bajnokok! Nagyszabású gálamûsor és bemutató mérkõzés kíséretében rendezték meg a BJLEK nagydöntõjét.
CAMPUS PONT - SZOLGLTATSOK
Bejelentkezs
A ht legolvasottabb cikkei
Keress
A rovat legolvasottabb cikkei
A hnap legolvasottabb cikkei