Kulturális
Lehet készülődni
2016. március 1., forrás:Egyetemi Élet

Meg pörgetni a lapokat. Mármint a naptárban. Jelentem, visszaszámlálás indul, mindenki felkészül, lélekben és testben egyaránt, a nyár egyik legfrankóbb fesztiváljára. Akinek most nem a Campus Fesztivál ugrott be rögtön, az egyest kap és leülhet. Az időpont július 20.-24. a helyszín pedig ismét a Nagyerdei Stadion és környéke.

Meg nem erősített hírek szerint a Tankcsapda titokban lép majd be a fesztivál területére. Az bizonyára senkit sem lep meg, hogy Lukiék 2016-ban is fellépnek itt, hiszen évek óta visszajáró vendégek, de az, hogy turnéjuk címéhez (Rohadék Rockcsempész) méltó módon becsempészik őket a színpad mögé, máris találgatások özönét indította el. Fröchlich Péter ősrocker szerint mindhárom tag egy hideg konyhai készítményeket forgalmazó cég mikrobuszában rejtőzik el, Suhajda Egon francia tanár szerint földalatti alagúton érkeznek, Svamper Ödönné kisnyugdíjas viszont inkább valamiféle álöltözetekben való besurranásra esküszik. Lesz, ahogy lesz, a tapasztalt, kilowattokban és hangerőben gazdag zenéken edzett fesztivállátogatók az idén sem maradnak füst és lábdob nélkül.

S ha már kemény zenei vonatkozással indítottunk, jelzem, hogy sok rocker örömére jön az ír Therapy? is. Bizonyos források szerint az 1989-ben indult trió dalait sikeresen alkalmazzák orvosi terápiás intézményekben. Krónikus félénkségben szenvedő középkorúak gyógyultak ki évek óta tartó bajukból, s egy walesi bányász, aki hosszú esztendők alatt szinte teljesen megvakult a föld alatt végzett munkától, az ő számaik hatására újra lát. Lemezeik száma végtelen, akárcsak koncertjeiké, s már nem először járnak hazánkban. Kedves történet velük kapcsolatban, amikor ezerkilencszázkilencvenvalahányban Andy Cairns énekes-gitáros azzal lopta be magát egyből a közönség szívébe, hogy fennhangon „Hello, Diáksziget!” kiáltással kezdte koncertjüket az akkor már egy üdítőital nevét (is) viselő nyárvégi nagyszabású Sziget Fesztiválon. A Campus látogatóinak jó része erre nyilván nem emlékszik, hiszen akkortájt született, nekik most itt a jó alkalom, hogy megismerkedjenek ezzel a rock and roll alapműveltséghez tartozó bandával.

Akik pedig másra vágynak, azok rákattanhatnak Jess Glynne táncolható popzenéjére. Klikkekre és kattintásokra szakosodott ismerősöm,Stromf Péter majd elalélt, amikor nyugtázta, hogy az ifjú hölgy Don’t Be So Hard On Yourself című dalának videóját már több mint harminchétmillió alkalommal nézték meg a nagy videómegosztó portálon. A Jessica Hannah Glynne néven, 1989-ben Hampstead-ben született énekesnő a dance, soul, house és r and b stílusjegyeit ötvözi oly sikeresen, hogy múltkor még a sarki zöldséges Tótum Feri bácsi is elismerően nyilatkozott róla. Nincs ebben a kijelentésben semmi irónia, hiszen Tótum úr évek óta egy popslágert sem hallott, de Jess dalait felfedezve máris vásárolt egy zenelejátszó készüléket kis boltjába, s azóta éjjel-nappal bömböl nála a Hold My Hand.

Glynne-t saját bevallása szerint Laury Hill The Miseducation of Lauryn Hill című albuma inspirálta leginkább arra, hogy énekléssel próbálkozzon. Olyan nagy nevek hatottak rá, mint Sam Cooke, Etta James vagy Aretha Franklin, s a tragikusan fiatalon elhunyt Amy Winehouse. Karrierje kezdetén, alig tizenöt évesen az angliai X-faktorban tűnhetett volna fel, ha össze nem balhézik a gyártókkal és le nem lép. Iskolái elvégzése után butikokban, fitneszteremben és fodrászatban dolgozott. 2014-ben robbant be a köztudatba, amikor a Clean Bandit Rather Be című dalában énekelt. Innen kezdve ível felfelé pályája, bár tavaly év közepén hangszálműtétje miatt egy időre leállni kényszerült.

Serpataki Vendel, aki eddig minden Campus Fesztiválon részt vett, egy ízben elárulta nekem, hogy sok, itt fellépő énekesnőbe szeretett már bele. Vendel javíthatatlan romantikus, múlt évben megkérte Caro Emerald kezét, de - mondanom sem kell - nem nyerte el. Azt, hogy most tervez-e valamit, nem hajlandó elárulni, de biztos forrásból tudom, a fesztivál szervezői ráállítanak egy biztonsági embert a srácra, nehogy heves felindultságában valami furcsa tettre ragadtassa magát.
Ennyit mára, legközelebb újra jelentkezünk.


Vonyarc ÁgostonA szerző további cikkei
Délibábszínház Ha van örömteli visszakapaszkodás az életbe, akkor az Bérczesi Róberté.
Sörforradalom a konyhában Sok gyakorlással otthon is finom sör készíthető.
Nemzetközi konfliktusok Új formái, és gazdasági következményei.
Társasjáték Sokan próbálták ki a DE óriás társasjátékát, amelynek bábui maguk a résztvevők.
Campus Sportfesztivál Siess, Nevezz!
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei