Kulturális
16 milliót költöttünk egy óra alatt
2016. április 11., Szabó László

Új helyszínre költözött idén a hagyományos debreceni utazási szakkiállítás, amit ezúttal a Hallban rendeztek meg. A  klub bebizonyította, hogy nemcsak koncerteknek és hajnalig tartó szerda esti buliknak ideális helyszíne, de a több mint száz kiállító részvételével megrendezett utazási seregszemlének is. A Hall előtti tér idén annak lehetőségét is megteremtette, hogy nyolc év után újra autókiállítást szervezzenek a cívisvárosban.

Az utazási vásárnak minden évben különlegessége, hogy a kiállítók speciális akciókkal készülnek, amiről persze senki nem akar lemaradni – gondoltuk, bevásárolunk kicsit az EÉ-nek is, megnézzük, tudunk-e jó üzleteket kötni.
Gyorsan felírtuk egy posztitre, hogy mire lenne hirtelen szükség, ha egy kicsit utaznánk valahova. Nem volt hosszú a lista: ketten vagyunk, akkor nyilván kell két kocsi, mert sok a cuccunk, és nyáron elmennénk egy picit nyaralni, semmi luxus, csak egy hét Görögország, ahova vinnénk a lányokat is.

A nagy akciókról senki nem szeret lemaradni, így autót nagyon hamar választottunk: főszerkesztőnek Volvo s60, az újságírónak egy szerényebb s40. Impulzusvásárlóként azért döntöttünk ugyanazon márka modelljei mellett, mert az s60 másfél millió forinttal volt olcsóbb az autókiállítás idején, az s40 pedig egymillió-ötvenezerrel. Hiába volt ott az új Fiat Tipo sedan az ár-érték arányban kiváló tulajdonságaival, nem volt rá jelentős akció, mondjuk a négymilliós árból már nehéz is lehetne lefaragni, esetleg elvinnénk háromért ajtók, kerekek és lökhárítók nélkül. Gondolkoztunk még a Citroën C4 Cactuson, amit sokan undorral figyelgetnek, hiszen van az oldalán egy fura műanyag hatású széles sebtapasz, de legalább a mellette parkolók nem a fényezést verik le a figyelmetlenül kinyitott ajtókkal, ám a kaktusz esetében is csak négyszáznegyvenezer volt az engedmény, ráadásul a nyolcvankét lóerős egykettes motor nem győzött meg arról, hogy hegynek fel találunk benne olyan alacsony fokozatot, ami felvinné az autót a tetőre. Mindenestre a hárommillió-kilences ár nagyon csábító volt. Jön azonban belőle az erősebb motor, ahogy a Fiatból is, úgyhogy jövőre, mire kicsit lehasználjuk a Volvókat, esélyesek lehetnek a figyelmünkre.

Miután az autót kipipáltuk, már csak a nyári pihenést kellett kiválasztani. Görögország Debrecenből charter géppel egyenesen ajándék, a reptéri parkolóban letesszük elegánsan a Volvókat, úgyhogy kézenfekvő megoldásnak tűnt egy középkategóriás nyaralást helyi indulással lefoglalni. Március 31-ig Korfu, Kréta és Zakynthos reptéri illeték nélkül elérhető az irodákban, ami mindjárt huszonnégyezer-kilencszáz mínusz fejenként. Az előfoglalási tizenöt százalékos engedménnyel együtt ez már nagyon jó vásárnak tűnt, alig több mint százhúszezerből meg is lett az egyhetes repülős tengerparti utazás háromcsillagos hotelben félpanzióval. Az engedményeket a vásár után is érdemes egyébként az utazási irodákban személyesen is presszionálni, nem is gondolnánk, de lehet azért alkudozni, plusz kedvezményeket szerezni.

Gyorsan összeadogattuk a posztiten, mennyit költöttünk és mennyit spóroltunk:


10 640 000 (s60)
 -1 500 000
+8 190 000 (s40)
 -1 050 000
 +   144 900 (görög út főszerk)
 -      21 735
 +   144 900 (görög út újságíró)
 -      21 735
 +   144 900 (görög út oldalborda 1.)
 -      21 735
 +   144 900 (görög út oldalborda 2.)
 -      21 735
16 772 660

Spóroltunk összesen 2 636 940 forintot, amivel tényleg teljesen elégedettek lettünk volna, ha van keretünk ezt megvalósítani. Mivel nincs, kértem egy ingyenes térképet a Balaton körüli bicikliútról. Nyáron az is jó móka.
 A szerző további cikkei
A sámánnak a dob is drog Nemcsak tanulmányozta a sámánokat Hoppál Mihály professzor.
I shot the target Első alkalommal bukkant fel a testnevelés órák között.
Méltó helyen a Tisza István-szobor A DE Főépülete előtt állították fel az intézmény egykori névadójának szobrát.
Új magyar ötletek a világhírnév kapujában Magyar, cseh, lengyel és szlovák innovatív megoldások versenyeznek a Brainfactory ötletverseny nemzetközi fordulójában.
A pálinkától félreütök A nagyerdei mulatságon huszonötezren töltötték az arcukba a kolbászokat.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei