Felsőoktatás
Egyetemi két kerék: UniBike
2016. május 24., forrás:Egyetemi Élet

Országosan is egyedülálló kerékpáros kölcsönzőt alakított ki az egyetemi hallgatói önkormányzat, ami megkönnyíti a közlekedést a campusok között. És még nagyon trendi is közben.


Négy évvel ezelőtt egy átmulatott calellai éjszaka után Barcelona belvárosában a La Ramblán csavarogtunk a cimborákkal, kezünkben narancslé, epres joghurtital, ásványvíz, amikor megláttunk egy kerékpárdokkoló állomást. Piros bicajok voltak benne. Gondoltuk, azzal hamar odaérünk a tengerpartra és pillanatok alatt bejárjuk a környéket. Az ismerkedést a rendszerrel nem az automatánál, a tájékoztatónál kezdtük, hanem megragadva a kormány markolatát, közvetlenül a bicikliknél. Kicsit megráztuk, próbáltuk kivenni: kettő nem jött, oda volt zárva a korláthoz, az egyik azonban pont abban a pillanatban kattanó hangot adott és ki lehetett emelni a dokkoló állomásból. Kicsit gyanús volt, de örültünk. Egy-két másodperccel később azonban egy spanyol lány lépett oda kérdő tekintettel hozzánk. Akkor értettük meg, hogy neki a gép pont azt a kerékpárt pörgette ki a sok közül, amit mi éppen elkezdtünk a tartóból gyengéden kirázogatni. Átnyújtottunk a bringát, és utána azon kacagtunk, hogy valószínűleg nem mert volna odalépni hozzánk, ha éppen nem víz, joghurt és narancslé van a kezünkben, hanem – mint néhány órával korábban – egész másfajta tartalmú üvegek. Ezek után megnéztük a táblát, amiből kiolvastuk, hogy turisták nem is használhatják a kölcsönzőt, csak az őslakosok. Azóta vágyakozunk egy ilyen játékra, ami végre megérkezett a Debreceni Egyetemre.

Az UniBike jelenleg négy dokkoló állomásból és kilencven bicikliből áll, a parkolók az Egyetem téren az Élettudományi Épületnél, az Augusztán, a Kassai úti campuson és a Böszörményi úti campuson várják, hogy használják őket. Mindehhez nem kell más, mint egy DEKa kártya – akinek nincs, az igényeljen bátran, hiszen ingyenes minden egyetemi polgárnak. Persze nem árt hozzá tudni biciklizni, de mivel új és szép és menő, azokat is megértjük, akik nem tudnak, de kiveszik és eltolják valahova. Ha a kis plasztiklap megvan, akkor már csak az unibike.hu weboldalon regisztrálni kell egyszeri háromszáz forintos díjjal, és máris használható a kerékpárkölcsönző, fél óráig ingyenesen. Ez bőven elég arra, hogy egyik campusról áttekerjünk a másikra és még vegyünk is közben két kiflit és egy vajkrémet vagy beugorjunk a Teniszkébe egy kávéra, ha éppen az Egyetem térről megyünk át a Böszörményi úti campusra. Természetesen lehet hosszabb ideig is használni, akkor azonban minden megkezdett óra már kétszáz forintba kerül. Aki ezzel a szép kék-fehér-szürke bicajjal sűrűn szeretne fizikai kontaktusba lépni és nem csak fél órára, annak érdemes féléves bérletet háromezerért vagy éveset ötezerért vásárolnia. A regisztrációkor kapunk egy kódot, amit akkor kell megadni, amikor a dokkolóknál a DEKa kártyát az érintkezőhöz érintjük, s ha van bent bicaj, már lehet is vinni.

A bicikliken váltó nincs, de ez nem is olyan terep, ahova nagyon kellene, kosár viszont van, így oda lehet tenni a táskát. A barcelonai cangákon nem volt kosár, ez jobb. Sötétben is lehet használni, ugyanis a lámpák dinamós szerkezetűek és felgyulladnak. A fék kontrás, így tudunk vele jó nagyokat farolni, ami előtt csengethetünk is.
A négy dokkoló csak a kezdet, a jövőben újabbakkal bővülhet a rendszer, amihez akár a Hittudományi Egyetem is csatlakozhat, sőt kiemelt debreceni helyeken is kialakíthatnak állomásokat. UniBike-ot mindenkinek, mindenhova!

 A szerző további cikkei
Délibábszínház Ha van örömteli visszakapaszkodás az életbe, akkor az Bérczesi Róberté.
Sörforradalom a konyhában Sok gyakorlással otthon is finom sör készíthető.
Nemzetközi konfliktusok Új formái, és gazdasági következményei.
Társasjáték Sokan próbálták ki a DE óriás társasjátékát, amelynek bábui maguk a résztvevők.
Campus Sportfesztivál Siess, Nevezz!
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei