Egyetemi hírek
Jubiláló gólyatábor
2016. szeptember 3.,

Tizennégy kar, több mint kétezer háromszáz gólya, hatszáz szervező és megannyi élmény – sikeresen zárták a szervezők a 10.DEHÖK gólyatábort.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának gólyatábora 2007 augusztusában nyitotta meg kapuit első alkalommal, akkor négy kar részvételével. Az évek elteltével bővült a táborba bekapcsolódó karok névsora, és az idén a tizedik tábort már mind a 14 kar részvételével tartották. Augusztus 29. és szeptember 2. között a jogász, óvónő, mérnök, természettudós, zenész és az orvos- és egészségtudományi képzéseken tanuló hallgatóké volt a főszerep. A második héten, szeptember 5-9. közötta bölcsész, informatikus, gazdász és agráros gólyák vették birtokba a már megszokott Kossuth Lajos Kollégiumokat és környékét.

A gólyatábor az év egyik legfontosabb hallgatói rendezvénye. Az ország legnagyobb gólyatáborának előkészítése már tavasszal elindult, a Hallgatói Önkormányzatok képviselői, tisztségviselői pedig júniusban elkezdték a gólyatábori csapatvezetők többlépcsős kiválasztását, a legrátermettebb szervezők keresését. Nyár elején már tudni lehetett, hogy kik azok a felsőbb éves hallgatók, akik a gólyák első, mérföldkőnek számító eseményén, a gólyatáborban segédkeznek. A DEHÖK idén is kiemelten figyelt a csapatvezetők, instruktorok felkészítésére, így augusztusban csapatépítő táborokat tartottak a 14 kar hallgatóiból álló vezetői teamnek.A két turnus alatt egy közel 500 fős kiszolgáló, segítő, technikai, orvosi ügyeletért és biztonságért felelős személyzet dolgozott.

- Nagy öröm, hogy idén jubiláltunk, és ezt a fontos dátumot a 14 kar közösen tehette meg. A Debreceni Egyetem gólyatáborának talán az a legnagyobb előnye, hogy egy ismert és megbízható helyszínen, az egyetem területén rendezzük. Az elsőéves hallgatóknak, így már lehetőségük nyílik első perctől kezdve megismerkedni az egyetemi légkörrel. A hagyományos és jól bevált programok mellett a jubileum kapcsán minden este egy különleges gólyatábori installáció, éjszakai terület-, épület- és sátor fényfestéssel vártuk a gólyákat – emelte ki Bognár István Ádám, a DEHÖK elnöke.
A minden tekintetben egyedülálló rendezvény programjai között szerepelt a beiratkozás, tanulmányi, könyvtári- és szakos tájékoztatók, nyelvi szintfelmérők, campus bejárások mellett éjszakai- és élményfürdőzés, sport programok, „légvárország”, csapatépítő feladatok, nappali és esti vetélkedők,ki mit tud, kirándulás, koncertek valamint fináléként az elmaradhatatlan borkóstolóval egybekötött tűzijáték az Egyetem téri szökőkútnál.

Az első turnus résztvevői egy meglepetés koncerten is részt vehettek. A Debreceni Egyetem rektora, Szilvássy Zoltán ismét a dobok mögé ült. Az egyetemi kötődésű Android zenekarral közösen adott egy felejthetetlen hangulatú koncertet a gólyáknak.

A két turnus esti bulairól a Wellhello, Brains, AnimalCannibals, Helldance, Horváth Tamás és Raul, Kis Grofó a Delta és az estek házigazdája DJ Juhász Laci gondoskodott.
Az elmúlt évek negatív, más felsőoktatási intézményekben történt atrocitásai kapcsán a szervezők igyekeztek a prevenció jegyében eljárni, így az idei évben a DEMEK egy külön információs sátrat is üzemeltetett minden nap 18-24 óra között. Emellett egy lelkisegély forró drót is működött a tábor teljes időtartama alatt.

A DEHÖK és a SZÖSZ Mindenkiért Egyesület idén harmadik alkalommal hirdetett a gólyatáborban tanszergyűjtő kampányt, melyben a hátrányos helyzetű gyermekek iskolakezdésének megkönnyítését tűzték ki célul. Az összegyűlt tanszerekből eddig 6 intézmény (családok átmeneti otthona, gyermekotthon, hátrányos helyzetűekkel foglalkozó művészeti iskola) illetve 200 gyermek kapott iskolakezdő csomagokat.

A tábort tovább színesítette az „Üzenj Haza” videó sorozat, melyben szüleiknek, barátaiknak tudtak üzenni haza a gólyák, akiket egy gólyatábori applikáció is segít a tájékozódásban.
A gólyák a csapatépítés mellett lázasan készültek a hagyományteremtő céllal szeptember 28-án a Nagyerdei Stadionba szervezett yoUDay-re is egy flashmobbal!
 A szerző további cikkei
Zöld út a hallgatók szívéhez A DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság valódi zöld folt a Debreceni Egyetemen.
Boldog sárgulók Közösségi programok, felvonulás és bál.
Utazni szeretne? El?ször ide kell jönnie! 27. alkalommal szervezik meg az Utazási Vásár és Autókiállítást március 24-26. között.
HORTOBÁGY NÉPTÁNCEGYÜTTES Hagyomány, sport, szórakozás és barátság.
Magyar siker Véget ért a BrainFactory online ötletverseny.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei