Kulturális
100 év könyvtár
2016. november 17., forrás:Egyetemi Élet

A Debreceni Egyetem Könyvtára a világháború derekán jött létre, ami igen „kalandos” utat jelölt ki az éppen 100 éve alapított intézmény számára. A könyvtár főépületbe költözése egy majd’ 17 évig tartó ideiglenes állapotnak vetett véget 1933-ban. Az itt található Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár azóta is ezen az impozáns, sajátos atmoszférájú helyen várja olvasóit. A 2001-ben létrejött DEENK könyvtárai közül több, hasonlóan izgalmas és tartalmas múltat tudhat maga mögött.

Most induló cikksorozatunkban a DEENK egyes könyvtárai történetének legérdekesebb fejezeteiből válogatunk. Elsőként az önálló orvoskari könyvtár csaknem hat évtizedes történetével ismerkedhetünk meg.

1918-ban ünnepélyes keretek között megalakult orvosi kar nem létesített központi kari könyvtárat, de a folyamatosan épülő klinikákon tágas, szép bútorzatú tanszéki könyvtárak jöttek létre, jelentős gyűjteménnyel. Az önálló könyvtár igénye ennek ellenére már igen korán felmerült. Egy 1922-es tanácskozáson a kar vezetése határozottan kiemelte, hogy a szakirodalmi igények kielégítésére önálló kari könyvtár létrehozását kell szorgalmazni. Az elképzelést megvalósítani azonban csak közel három évtizeddel később, 1947-ben sikerült.

A Kenézy villa – ideiglenesen kijelölve

Az egyetemi átalakítások kapujában született határozat az orvoskari könyvtár megszervezésével Törő Imre anatómusprofesszort bízta meg. Törő feladata nem volt egyszerű, hiszen sem helyiség, sem személyzet nem állt rendelkezésre. Több lehetőség felvetése után az induló könyvtár átmenetileg az Anatómiai Intézet könyvtárában kapott helyet és egy nyelveket jól beszélő munkatársat. Két évvel később, 1949-ben költözött át Kenézy Gyula professzor egykori villájának két földszinti szobájába, és ekkor határoztak arról is, hogy hivatalosan felveszi az egyetem létrehozásában elévülhetetlen érdemeket szerzett professzor nevét: megszületett a Kenézy Könyvtár. Az ezután következő két évtizedet a „lassú fejlődés és fokozatos térfoglalás” korszakának nevezhetjük. A kétszintes, pincével együtt 730 m2-es villának ugyanis több lakója is volt akkoriban: a nagyobbik részében professzorok laktak, de ideköltözött a megalakult Marxista Intézet és egy ideig óvodaként is funkcionált. Külön érdekesség, hogy Csokonai adó néven az egyik üres helyiségbe korszerű stúdió települt, amely szép zenével szórakoztatta a betegeket és a dolgozókat. A haladó szellemű stúdiót 1956 után számolták fel.  

Központi Kenézy könyvtár

A könyvtár 1971-ben önálló szervezeti egységgé vált, központi hatáskörrel, amivel egy időben jelentős területbővítés is történt. 1972-ben felavatták az új emeleti részt, ahol kurrensfolyóirat-olvasó, oktatóklub, munkaszobák és a szociális helyiségek kaptak otthont. A földszinten maradt a hallgatói olvasó, a kölcsönző és az általános tájékoztatás. A villa teljes „elfoglalására” végül 1981-ben került sor, amikor az egyetem kizárólagosan a könyvtár céljaira bocsátotta az épületet. Ezzel együtt a kor könyvtárszakmai szempontjainak megfelelő, jelentős átalakítás is kezdődött, amely 1983-ban fejeződött be. A pincében kapott helyet egy modern, 80 000 kötet befogadására alkalmas tömör raktár, a reprográfiai szolgálat, valamint a kibővített könyvkötészet. A földszintre került minden olvasóterem, azzal a céllal, hogy jobb hozzáférést biztosítsanak a gazdag folyóirat-gyűjteményhez. 1994-ben egy modern számítógépes kutató/oktatótermet alakítottak ki, terminálokkal és multimédia-munka állomásokkal. A fejlesztést az új típusú könyvtári szolgáltatások biztosítására és az akkor újdonságnak számító, tantervbe beépített „könyvtárhasználati órák” tartásához igazítva végezték.

A 21. század kihívásai


Ezek a beruházások mutatták, hogy az orvosegyetem számára fontos volt a korszerű könyvtári szolgáltatások biztosítása, de az is nyilvánvalóvá vált, hogy ez az infrastruktúra hosszú távon nem fog megfelelni a gyorsuló ütemű elvárásoknak és a közelgő 21. század igényeinek. Ezért már az 1990-es évektől kezdve felmerültek egy új könyvtár létesítésének tervei, melyek végül tíz év várakozás után realizálódtak. A 2006-ban átadott élettudományi épület könyvtári szárnyában az orvostudományi mellett a biológia és kémia szakgyűjtemények is helyet kaptak. A költözéssel az orvosi gyűjteményt több mint 50 évig őrző Kenézy-villa funkciója is megváltozott, de a Kenézy Élettudományi Könyvtár nevében tovább él a fél évszázados kapcsolat emléke.
 



A szerző további cikkei
Délibábszínház Ha van örömteli visszakapaszkodás az életbe, akkor az Bérczesi Róberté.
Sörforradalom a konyhában Sok gyakorlással otthon is finom sör készíthető.
Nemzetközi konfliktusok Új formái, és gazdasági következményei.
Társasjáték Sokan próbálták ki a DE óriás társasjátékát, amelynek bábui maguk a résztvevők.
Campus Sportfesztivál Siess, Nevezz!
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei