From Abroad
"Török gyerek megvágta..."
Ilkan és Murat Törökországból érkeztek hozzánk elvileg tanulni. Gyakorlatilag pedig inkább fedezik fel a várost és a magyar bulikat, mint az egyetemet. A velük készült interjút itt olvashatjátok.
 Mutassátok be magatokat, honnan jöttetek? Mit tanultok otthon?
  Ilkan Ko: TörökországbĂłl, IsztambulbĂłl jöttem Ă©s Ă©pĂ­tőmĂ©rnöknek tanulok.
Murat Aykun: Én Ankarában élek, és gépészmérnöknek tanulok.
 MiĂ©rt pont Magyarországra jöttetek tanulni?
  Ilkan: Ez tűnt a legjobb országnak számomra. Választhattam volna mĂ©g NĂ©metországot, de nĂ©metĂĽl egyáltalán nem beszĂ©lek, itt Magyarországon pedig angolul tanulhatunk.
Murat: Én Lengyelország Ă©s Magyarország között választhattam, de itt sokkal olcsĂłbb minden, nekem ez volt a fő szempont.
 Mi volt a vĂ©lemĂ©nyetek MagyarországrĂłl mielőtt idejöttetek, ismertĂ©tek az országot?
  Ilkan: ValĂłjában szinte semmit nem tudtunk MagyarországrĂłl vagy más közĂ©p- eurĂłpai országrĂłl, ez az első alkalom, hogy kĂĽlföldön járunk.
 Nem tanultatok közĂ©p- vagy általános iskolában a közös törtĂ©nelmĂĽnkről?
  Tanultunk rĂłla, de nem tĂşl sokat. BeszĂ©ltĂĽnk az Osztrák- Magyar MonarchiárĂłl, a Török BirodalomrĂłl, de ezeket a dolgokat is csak Ă©rintettĂĽk.
 Ă‰s mi a vĂ©lemĂ©nyetek most? Mi az ami a leginkább tetszik, Ă©s mi a legkevĂ©sbĂ©?
  Ilkan: A közlekedĂ©s, a forgalom nagyon furcsa számunkra, mivel Törökországban, ha nincsenek kocsik az Ăşton simán át lehet menni. Nem kell zebrát vagy lámpát keresned, anĂ©lkĂĽl is átmehetsz, itt viszont várnod kell a zöld jelzĂ©sre. Ez nagyon kĂĽlönbözik. Amit pedig a leginkább szeretĂĽnk az az Ă©jszakai Ă©let. FőkĂ©nt Budapesten. Voltunk a Balatonnál, SzentendrĂ©n, ugye Debrecenben, Ă©s Budapesten, de mind közĂĽl a főváros tetszett a legjobban.
 MiĂ©rt?
  Ilkan: A gyönyörű törtĂ©lelmi helyek, Ă©pĂĽletek miatt. Törökországban, legalábbis a nagyvárosokban nincs olyan Ă©pĂĽlet, ami ötven Ă©vesnĂ©l idősebbnek nĂ©zne ki.
Murat: Itt a száz- kĂ©tszáz Ă©ves Ă©pĂĽletek lenyűgöztek minket. IgazábĂłl otthon ez Ăşgy működik, hogy ha egy Ă©pĂĽlet öreg, nem felĂşjĂ­tják, hanem lerombolják, Ă©s Ăşjat Ă©pĂ­tenek a helyĂ©re.
 Fogjátok ajánlani a török barátaitoknak, a többi egyetemistának az országunkat, ha hazamentek?
  Ilkan: Szerintem Magyarország nagyon jĂł hely, de ha valaki nem szeret bulizni, társasággal lenni, akkor nem feltĂ©tlenĂĽl kell ide jönnie. KörĂĽlbelĂĽl kĂ©tszáz török diák tanul itt, Ă©s ismerĂĽnk olyat, aki folyton a szobájában ĂĽl, nem barátkozik, nem csodálom ha nem Ă©rzi olyan jĂłl magát.
 Miben kĂĽlönbözik a Debreceni Egyetem a ti egyetemeitektől?
  Ilkan: Hát... Sajnos erről nem igazán tudunk beszĂ©lni, mivel alig van itt Ăłránk. Otthon viszont heti huszonhárom, huszonnĂ©gy Ăłránk is van. Most egy kicsit lazĂ­tunk.
Murat: TulajdonkĂ©ppen a tanár kiadta nekĂĽnk az anyagot, Ă©s Ă­gy három Ăłránk van egy hĂ©ten. Tudom, tudom. TĂşl sok. (nevet) Komolyra fordĂ­tva a szĂłt, a legnagyobb kĂĽlönbsĂ©get az egyetemre valĂł bekerĂĽlĂ©sben látom. Ott mindenki egysĂ©gesen Ă­r egy tesztet, de sokkal kevesebb embert vesznek fel egyetemre. Ha pĂ©ldául kĂ©tmilliĂłan Ă­rják meg a tesztet, abbĂłl körĂĽlbelĂĽl mindössze kĂ©tszázezret vesznek fel Ă©s abbĂłl is tĂ­z- hĂşszezer diák mehet jĂłnevű, komoly egyetemre. SzĂłval otthon sokkal több egyetem van,de olyan is ami jĂł,abbĂłl kevĂ©s.
 Kulturális vagy egyĂ©b kĂĽlönbsĂ©gekre, hasonlĂłságokra felfigyeltetek?
  Ilkan: A magyar emberek sokban hasonlĂ­tanak a törökökhöz. PĂ©ldául, ha valakitől ĂştbaigazĂ­tást kĂ©rĂĽnk, akkor is elkezd magyarázni Ă©s segĂ­teni, ha nem is beszĂ©l angolul, ez nagyon szimpatikus tulajdonság.
Murat: Én megfigyeltem, hogy nĂ©hány Ă©telĂĽnk sok mindenben, pĂ©ldául Ă­zesĂ­tĂ©sben hasonlĂ­t. Bár mĂ©g csak kevĂ©s Ă©telt prĂłbáltunk ki, de a lángos, a gulyás, Ă©s a paprikás krumpli nagyon Ă­zlett. KĂłstoltunk italokat is; a tokaji bor volt a legfinomabb, na meg persze a pálinka. Egyelőre nagyon jĂłl Ă©rezzĂĽk itt magunkat Ă©s ha az ĂłrarendĂĽnk is Ă­gy marad, lehet maradunk mĂ©g egy szemesztert.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Mûvészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedrõl szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa biciklibõl Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyõ vagy mûfenyõ lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már biciklibõl is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidõszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idõk egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.