From Abroad
"Török gyerek megvágta..."
Ilkan és Murat Törökországból érkeztek hozzánk elvileg tanulni. Gyakorlatilag pedig inkább fedezik fel a várost és a magyar bulikat, mint az egyetemet. A velük készült interjút itt olvashatjátok.
 Mutassátok be magatokat, honnan jöttetek? Mit tanultok otthon?
  Ilkan Ko: Törökországból, Isztambulból jöttem és építőmérnöknek tanulok.
Murat Aykun: Én Ankarában élek, és gépészmérnöknek tanulok.
 Miért pont Magyarországra jöttetek tanulni?
  Ilkan: Ez tűnt a legjobb országnak számomra. Választhattam volna még Németországot, de németül egyáltalán nem beszélek, itt Magyarországon pedig angolul tanulhatunk.
Murat: Én Lengyelország és Magyarország között választhattam, de itt sokkal olcsóbb minden, nekem ez volt a fő szempont.
 Mi volt a véleményetek Magyarországról mielőtt idejöttetek, ismertétek az országot?
  Ilkan: Valójában szinte semmit nem tudtunk Magyarországról vagy más közép- európai országról, ez az első alkalom, hogy külföldön járunk.
 Nem tanultatok közép- vagy általános iskolában a közös történelmünkről?
  Tanultunk róla, de nem túl sokat. Beszéltünk az Osztrák- Magyar Monarchiáról, a Török Birodalomról, de ezeket a dolgokat is csak érintettük.
 És mi a véleményetek most? Mi az ami a leginkább tetszik, és mi a legkevésbé?
  Ilkan: A közlekedés, a forgalom nagyon furcsa számunkra, mivel Törökországban, ha nincsenek kocsik az úton simán át lehet menni. Nem kell zebrát vagy lámpát keresned, anélkül is átmehetsz, itt viszont várnod kell a zöld jelzésre. Ez nagyon különbözik. Amit pedig a leginkább szeretünk az az éjszakai élet. Főként Budapesten. Voltunk a Balatonnál, Szentendrén, ugye Debrecenben, és Budapesten, de mind közül a főváros tetszett a legjobban.
 Miért?
  Ilkan: A gyönyörű törtélelmi helyek, épületek miatt. Törökországban, legalábbis a nagyvárosokban nincs olyan épület, ami ötven évesnél idősebbnek nézne ki.
Murat: Itt a száz- kétszáz éves épületek lenyűgöztek minket. Igazából otthon ez úgy működik, hogy ha egy épület öreg, nem felújítják, hanem lerombolják, és újat építenek a helyére.
 Fogjátok ajánlani a török barátaitoknak, a többi egyetemistának az országunkat, ha hazamentek?
  Ilkan: Szerintem Magyarország nagyon jó hely, de ha valaki nem szeret bulizni, társasággal lenni, akkor nem feltétlenül kell ide jönnie. Körülbelül kétszáz török diák tanul itt, és ismerünk olyat, aki folyton a szobájában ül, nem barátkozik, nem csodálom ha nem érzi olyan jól magát.
 Miben különbözik a Debreceni Egyetem a ti egyetemeitektől?
  Ilkan: Hát... Sajnos erről nem igazán tudunk beszélni, mivel alig van itt óránk. Otthon viszont heti huszonhárom, huszonnégy óránk is van. Most egy kicsit lazítunk.
Murat: Tulajdonképpen a tanár kiadta nekünk az anyagot, és így három óránk van egy héten. Tudom, tudom. Túl sok. (nevet) Komolyra fordítva a szót, a legnagyobb különbséget az egyetemre való bekerülésben látom. Ott mindenki egységesen ír egy tesztet, de sokkal kevesebb embert vesznek fel egyetemre. Ha például kétmillióan írják meg a tesztet, abból körülbelül mindössze kétszázezret vesznek fel és abból is tíz- húszezer diák mehet jónevű, komoly egyetemre. Szóval otthon sokkal több egyetem van,de olyan is ami jó,abból kevés.
 Kulturális vagy egyéb különbségekre, hasonlóságokra felfigyeltetek?
  Ilkan: A magyar emberek sokban hasonlítanak a törökökhöz. Például, ha valakitől útbaigazítást kérünk, akkor is elkezd magyarázni és segíteni, ha nem is beszél angolul, ez nagyon szimpatikus tulajdonság.
Murat: Én megfigyeltem, hogy néhány ételünk sok mindenben, például ízesítésben hasonlít. Bár még csak kevés ételt próbáltunk ki, de a lángos, a gulyás, és a paprikás krumpli nagyon ízlett. Kóstoltunk italokat is; a tokaji bor volt a legfinomabb, na meg persze a pálinka. Egyelőre nagyon jól érezzük itt magunkat és ha az órarendünk is így marad, lehet maradunk még egy szemesztert.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Hirdetés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Művészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedről szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa bicikliből Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyő vagy műfenyő lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már bicikliből is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidőszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idők egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.