Interjú
Rúzsa Magdi
2016. január 26.
„Highway to Heaven”
 - A Megasztárba mezítláb érkeztél, és úgy adtad elő a bemutatkozó produkciód – a Highway to Hell című számot –, később az Eurovízión is így szerepeltél, valamint a koncertjeid során is gyakran előfordul, hogy mezítláb énekelsz. Mit jelent ez számodra?
  - Elsősorban azért szeretek mezítláb fellépni, mert így érzem jól magam, másodszor pedig azért, mert így stabilabban lehet énekelni, mint magassarkúban. Már gyerekként is szerettem mezítláb mászkálni. Amikor ugrálok a koncerteken, sokkal ösztönösebb lesz az egész produkció. A nyári koncertjeinkben pedig – a fesztiválokon – van valami kis „kosz”, amit én nagyon szeretek, és ebbe az egész hangulatba ez jól illeszkedik. Mostanában, a hűvösebb időkben nem szoktam így énekelni és oda is figyelnek rám a csapatban, hogy ne lépjek mezítláb a színpadra, hiszen könnyű megfázni. Ha spirituálisan szeretném megmagyarázni, akkor ez egyfajta közvetlenebb kapcsolatot jelent a földdel.
 - Az Eurovíziós fellépésed óta eltelt nyolc év. Ebből a távlatból hogyan értékeled az akkori szereplésed, illetve milyen hatással volt ez a pályádra?
  - Remekül éreztem ott magam, jó tapasztalat volt. Akkor találkoztam először ilyen magas szintű technikával, díszlettel, szervezéssel. Egy hatalmas gépezetnek voltunk a részei. Blues számmal érkeztem, ami kilógott a sorból és ennek köszönhetően nagyon sokan megjegyeztek. Azóta is rengeteg külföldi levelet kapok például Lengyelországból, ahonnan sokan azokra a koncertjeimre is eljárnak, ahol végig magyarul beszélek. Amit másképp csinálnék, hogy bemelegítenék minden fellépés előtt, mert nem csak két fellépésünk volt, amelyeket közvetítettek, hanem minden próbára, főpróbára eladták a jegyeket. Egy nap többször is el kellett énekelni a dalomat és a végső döntőn már kicsit rekedtes volt a hangom, de a blues műfajába szerencsére ez még belefér, tehát összességében ma is meg vagyok elégedve az ottani teljesítményemmel. A karrieremet nem feltétlenül befolyásolta. Abból a szempontból hasznos volt, hogy abba az építkezési folyamatba, amit kitaláltam magamnak, jól beleillett.
 - A koncertek közben a számok között átvezetőként rövid kis történeteket, anekdotákat mesélsz az életedből. Hogyan lettek ezek a történetek „show elemek”?
  - Van egy önálló estem a Pesti Színházban, a Magdaléna Rúzsa, ott kezdtem el először nagyon mélyen és nagyon őszintén mesélni magamról. Abban a produkcióban lényegében a dalok az összekötő elemek a történetek között. Most indul majd az ötödik évad, szerencsére sikeres ez a produkció és többek között itt tapasztaltam meg azt, hogy nyugodtan megoszthatok személyes élményeket a közönséggel. Fontos kérdés, hogy meddig mehet el az ember, hogyan lehet úgy megnyílni, hogy közben nem válik közönségessé a kitárulkozás. Próbálom ezeket az anekdotákat tisztán, egyszerűen elmondani úgy, hogy közben komolyabb témákat is érintek.
 - Van-e valamilyen Debrecenhez kapcsolódó történeted, ami eszedbe szokott jutni, ha erre jársz?
  - Van egy történetem, de még nem tudtam eldönteni, hogy ez mennyire jó, vagy nem. Mindig eszembe jut ez a pár, ha úton vagyok Debrecenbe. Egy szombati napon játszottunk a Nagytemplom előtt, és abban a pillanatban, amikor kilépett a menyasszony a vőlegény oldalán a templomból, elkezdtük játszani a Highway to Hell című számot. Egyből azon kezdtem el gondolkodni, hogy vajon mit gondolhatott a menyasszony, mikor ezt meghallotta… De mindig úgy fejezem be ezt a dalt, hogy „highway to heaven”, szóval remélem, hogy azóta is együtt vannak és boldogok.
 - Amikor kikapcsolódsz, milyen zenéket hallgatsz és kik azok az előadók, akik inspirálnak?
  - Sokféle zenét hallgatok, általában az időjáráshoz megfelelő zenét szoktam választani. Ősszel a zongorás zenék a kedvenceim, de tényleg mindenevő vagyok. A letisztultabb számok tudnak igazán megfogni. Legutóbb egy régi spanyol zongorás játékot hallgattam, előtte pedig jazzt. Idefele jövet Susan Tedeschiről beszélgettünk, aki szintén nagy kedvencem, a kocsimban pedig Jeff Beck szólt. Szeretek ugrálni különböző korszakok és műfajok között, mindig megtalálom azt, ami éppen megérint.
 - Van-e olyan könyv, amit szívesen ajánlanál az egyetemisták figyelmébe?
  - Nehéz egy könyvet kiemelni, amikor csak tehetem, olvasok. Számomra meghatározó volt a Jeffrey Archer Párbaj c. könyve. Ez egy könnyebb olvasmány, ugyanakkor mégis fontos gondolatokat lehet benne találni. Ennek a szerzőnek van egy másik regénye is, amit nagyon szeretek, az a címe, hogy Légvonalban. Legutóbb Péterfy Gergely Kitömött barbár c. könyve volt a kezemben, az is igen tanulságos. A magyar irodalomban igazi remekműveket lehet találni: Márait és Szabó Magdát szívesen ajánlom mindenkinek.
 - Hogy fog telni a következő időszak, mire készültök most?
  - Nagy Aréna koncertünk lesz 2016. február 27-én, amely az elmúlt tíz évet öleli fel. Fontos fordulópont és ünneplés is ez nekünk. Sok meglepetésre lehet számítani, Presser Gábor, illetve Boban Marković-ék is a vendégeim lesznek. Erre készülünk a leginkább, régi álmom ez, hogy idáig eljussak. Sok szeretettel várlak Titeket a közös ünneplésre!
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Hirdetés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Művészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedről szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa bicikliből Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyő vagy műfenyő lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már bicikliből is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidőszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idők egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.