Interjķ
Iain Lindsay
2017. mŠrcius 1.
„Mindig is fontos marad sz√°momra a v√°ros”
Az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g budapesti nagyk√∂vete, Iain Lindsay 2016 m√°rciusban magasra tette a diplomat√°k cukis√°gfaktor-l√©c√©t: vide√≥√ľzenet√©ben magyarul is bemutatkozott, √©s azt sem felejtette el√°rulni, hogy a p√©csi mellett a Debreceni Egyetemen is tanulta a nyelvet. Iain Lindsay harminc√∂t √©ve dolgozik diplomatak√©nt, szolg√°lt Eur√≥p√°ban, √Āzsi√°ban, legut√≥bb Bahreinben volt brit nagyk√∂vet. Feles√©ge szint√©n diplomata, csal√°dj√°val t√∂bbsz√∂r j√°rt m√°r Budapesten. Tavaly augusztus √≥ta bar√°tkozik a magyarral, de nemcsak a nyelvet tanulja √≥ri√°si √∂r√∂mmel, de a hozz√° kapcsol√≥d√≥ gazdag t√∂rt√©nelem √©s kult√ļra, illetve a magyar emberek is √©rdeklik. J√°rt m√°r a vill√°nyi √©s m√°di borospinc√©kben, ny√°ron m√©g a Sziget fesztiv√°lr√≥l is YouTube-vide√≥ban tud√≥s√≠tott. A nagyk√∂vettel a v√°ros √©s az egyetem British Telecommal k√∂t√∂tt egy√ľttm√Ľk√∂d√©s√©nek al√°√≠r√°sakor tal√°lkoztunk – Iain Lindsay term√©szetesen n√©h√°ny magyar mondattal is v√°laszolt k√©rd√©seinkre.
 - A Debreceni Ny√°ri Egyetemen is tanult magyarul, melyek voltak a meghat√°roz√≥ √©lm√©nyei?
  - Az egyetemnek nagyszer√Ľ atmoszf√©r√°ja van √©s bar√°ts√°gos hangulat fogadott, nagyon √©lveztem a Debreceni Egyetemen tanulni. Az egyik leg√∂regebb di√°k voltam a Ny√°ri Egyetemen, szerettem az √≥r√°kat, √©s mivel akkor m√©g nem voltam nagyk√∂vet, csak egy √°tlagos di√°k, egy helyi csal√°dn√°l laktam a v√°ros m√°sik v√©g√©n, √≠gy minden nap busszal √©s villamossal k√∂zlekedtem, megismertem nemcsak az egyetemet, de a sz√©p belv√°rost is. Egy√©bk√©nt a feles√©gemmel Budapesten is h√©tv√©genk√©nt villamossal √©s metr√≥val k√∂zleked√ľnk.
  - J√°rt m√°r a nyelvkurzus √≥ta a v√°rosban?
  - Ez az első visszat√©r√©sem Debrecenbe m√°rcius √≥ta, tegnap este a befogad√≥ csal√°dommal vacsor√°ztam, mindig is fontos marad sz√°momra a v√°ros, tervezem, hogy √ļjra √©s √ļjra visszaj√∂v√∂k, de √ļj helyeket is megismern√©k, szeretn√©m l√°tni Sopront, Szegedet, Paksot, √©s elmenn√©k a Balatonhoz is.
 - Beiktat√°sa √≥ta sz√°mos YouTube-vide√≥ban is megsz√≥lalt magyarul, eddig brit nagyk√∂vettől nem l√°ttunk ilyen akt√≠v k√∂z√∂ss√©gim√©dia-haszn√°latot. Mi motiv√°lta ezt?
  - Az előttem hivatalban l√©vő brit nagyk√∂vet az √©n beiktat√°som előtt egy √©vvel t√°vozott, √≠gy nagyon fontos volt sz√°momra, hogy tudassam, itt vagyok, meg√©rkeztem Budapestre. 2015 augusztus√°t√≥l nyolc h√≥napon √°t tanultam magyarul, k√∂zben David Cameronnak is volt egy sikeres magyarorsz√°gi l√°togat√°sa, ez√©rt √©n is szerettem volna a magyar megsz√≥lal√°ssal jelezni, hogy erős kapcsolatai vannak a k√©t nemzetnek. A legt√∂bb nagyk√∂vet nem besz√©l magyarul, nekem viszont ez fontos volt, b√°r elismerem, m√©g mindig tanul√≥ vagyok, hiszen tizenh√°rom-tizenn√©gy h√≥napot minimum tanulni kellene, nekem viszont nyolc h√≥nap √°llt a rendelkez√©semre. A k√∂vets√©gen is 90%-ban angolul besz√©l√ľnk, nagyon ritka, ink√°bb az inform√°lis t√°rsalg√°s nyelve a magyar, √©n m√©gis, k√ľl√∂n√∂sen a social meda-megjelen√©sekben, midig pr√≥b√°lok magyarul is besz√©lni.
  - √Črints√ľnk egy komolyabb t√©m√°t is: hab√°r a hivatalos Brexit m√©g időben t√°vol van, mit gondol, lehet-e hat√°sa a kil√©p√©si folyamatnak az ifj√ļs√°gi mobilit√°si programokra?
  - Rem√©lem nem okoz majd v√°ltoz√°sokat, a brit korm√°ny a m√ļlt h√©ten jelentette be, hogy a 2017/2018-as √©vben m√©g nem lesz elt√©r√©s az eddigiektől az Eur√≥pai Uni√≥ di√°kjainak tanul√°si c√©l√ļ mobilit√°s√°t illetően, ami mindenk√©ppen j√≥ h√≠r. Nyilv√°n lesznek a j√∂vőben erről is t√°rgyal√°sok, √ļgyhogy a pontos r√©szleteket m√©g nem tudom megmondani, de b√≠zom benne, hogy a magyar-brit ifj√ļs√°gi mobilit√°si programokban, mint p√©ld√°ul az Erasmus, nem lesznek v√°ltoz√°sok. Szeretn√©k egy√©bk√©nt t√∂bb brit di√°kot l√°tni p√©ld√°ul a Debreceni Egyetemen is. Magyarorsz√°g sz√°m√°ra nagy kih√≠v√°s, hogy idecs√°b√≠tsa a fiatalokat a szigetorsz√°gb√≥l, akik elsősorban, ha a kontinensre j√∂nnek tanulni, Franciaorsz√°got, Olaszorsz√°got, Lengyelorsz√°got √©s Hollandi√°t v√°lasztj√°k. Debrecennek is feladat, hogy megmutassa, a főv√°roson t√ļl is van √©let.
 - Sk√≥ci√°ban ingyenes m√©g a felsőoktat√°s?
  - Nagy m√©rt√©kben ingyenes, Sk√≥ci√°ban r√°ad√°sul olcs√≥bb az EU di√°kjainak tanulni, √©lni a mindennapokat, mint Angli√°ban. Egy√©bk√©nt Debrecen √©s Edinburgh kapcsolatainak a reform√°tus egyh√°znak k√∂sz√∂nhetően komoly m√ļltja van.
 - El is tudn√°nk k√©pzelni egy Debrecen-Edinburgh k√∂zvetlen Ryanair j√°ratot…
  - B√≠zzunk benne. Az vil√°gos, hogy Debrecennek komoly amb√≠ci√≥i vannak arra, hogy a r√©gi√≥ gazdas√°gi k√∂zpontja legyen, amiben az egyetemnek √©s a British Telecomnak is fontos szerepe van. Lutonnal m√°r van k√∂zvetlen rep√ľlőj√°rat, h√°tha alakulnak a j√∂vőben √ļjabb l√©gi kapcsolatok is.
 - Kicsit Sk√≥ci√°n√°l maradva: a brexit ut√°n √ļjb√≥l sz√≥ba ker√ľlt, hogy – ism√©telt – n√©pszavaz√°son d√∂nts√©k el, maradnak-e az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g tagjai.
  - K√©sz√ľlt egy vitairat a m√°sodik n√©pszavaz√°sr√≥l, de ennek nincs biztos időpontja, sőt stabil elk√∂teleződ√©sről sem besz√©lhet√ľnk egy √ļjabb n√©pszavaz√°st illetően, a sk√≥t korm√°nynak kell foglalkoznia a k√©rd√©ssel. K√©t √©ve 55-45 ar√°nyban v√°lasztott√°k a szavaz√≥k, hogy maradnak az Egyes√ľlt Kir√°lys√°gban, a legfrissebb sk√≥t k√∂zv√©lem√©nykutat√°s szerint a nagy t√∂bbs√©g m√©g mindig ink√°bb maradna. Az EU-val folytatott t√°rgyal√°sok idej√©n r√°ad√°sul m√©g fontosabb is, mint valaha, hogy egys√©gesek legy√ľnk.
 - V√©gezet√ľl egy sportos k√©rd√©s, tudjuk, hogy szereti a focit, melyik csapatnak szurkol?
  - Most lokista vagyok, Sk√≥ci√°ban pedig a Glasgow Rangersnek drukkolok, nem t√°mogatok angol csapatokat.
 E√Č: - K√∂veti a teniszt? A sk√≥t Andy Murray igen nagy form√°ban van.
  - Igen, nagyon b√ľszk√©k is vagyunk r√°, Murray a legh√≠resebb sk√≥t teniszező, b√°r azt az√©rt el kell mondanom, hogy Sk√≥ci√°ban a tenisz nem igaz√°n tartozik a n√©pszer√Ľ sportok k√∂z√©, a futball √©s a golf a menők.
CAMPUS PONT - SZOLGŃLTATŃSOK
Bejelentkezťs
Hťt Szťpe
…rdekel a hťt szťpe fotůzŠs: Jelentkezz!
Mťg tŲbb kťp!
Facebook
Facebook
EsemťnynaptŠr
Hamarosan lesznek ajŠnlott rendezvťnyek!
Keresťs
Videů
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetťs
Blog TOP5
1. M√Ľv√©szet √©s diz√°jn: b√°tran, szabadon, innovat√≠van Ha k√≠v√°ncsi vagy a modern XXI. sz√°zad leg√∂tletesebb alkot√°saira √©s innovat√≠v megold√°saira, k√∂vesd figyelemmel a manzardcafe kreat√≠v blogj√°t!
2. Tippek olvas√°shoz Ha nem vagy tiszt√°ban vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedr√Ķl szeretn√©l kritik√°t olvasni, l√°togasd meg az aj√°nlott oldalt.
3. Kar√°csonyfa biciklib√Ķl Azt hiszed, a kar√°csonyfa csak feld√≠sz√≠tett feny√Ķ vagy m√Ľfeny√Ķ lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma m√°r biciklib√Ķl is lehet kar√°csonyf√°t √©p√≠teni.
4. A k√°v√© √ļjrat√∂ltve Lassan √ļjra itt a vizsgaid√Ķszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kell√©ke a k√°v√©. De vajon mi is ez az ital, hogyan k√©sz√ľl, honnan sz√°rmazik √©s hogyan ker√ľlt hozz√°nk?
5. Minden id√Ķk egyik kamp√°nya Most semmik√©ppen sem egy olcs√≥, hat√©kony digit√°lis PR vagy webkettes megold√°sr√≥l lesz sz√≥, ellenben egy zseni√°lis √∂tlet kiv√°l√≥ megval√≥s√≠t√°s√°r√≥l.