Együttműködés a MÁV-csoporttal
2017. május 10., forrás: unideb.hu

A hazai műszaki, technológiai és természettudományi képzés színvonalának emelése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a MÁV-csoport május 9-én, Budapesten.

A Debreceni Egyetem Műszaki, illetve Természettudományi és Technológiai Kara, valamint a MÁV-csoport közötti együttműködés célja az elméleti és a gyakorlati tudásbázis összekapcsolása, az egyetem akadémiai tudásának és a vasúttársaság szakmai tapasztalatainak ötvözése.

A közös képzési és kutatási programok, illetve tudományos események szervezése, szakmai gyakorlóhelyek biztosítása mellett az együttműködésben hangsúlyos szerepet kap a kiemelkedő tehetségek egyéni gondozása is.

- A Debreceni Egyetemen évente csaknem ötezren veszik kézbe diplomájukat. Fontos, hogy a végzett hallgatók megfelelő minőségű és mennyiségű munkához jussanak, az pedig külön öröm, ha magyar cégeknél, Magyarországon helyezkednek el. Amennyiben ennek a szervezett formáját ki tudjuk alakítani, akkor a cégek sokkal hatékonyabban tudják elérni a diákokat, akik már tanulmányaik ideje alatt megismerhetnek akár több vállalatot, ezáltal választhatnak is – fogalmazott Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja az együttműködés aláírásakor.
Hozzátette: minderre kiváló lehetőséget nyújt a MÁV-csoport, mint az egyik legnagyobb magyar vállalat, mely az egész országot behálózza.

Pintér Ákos, az egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja kiemelte, hogy a MÁV olyan sokrétű, mint a 14 kart tömörítő Debreceni Egyetem. Reményei szerint a vállalattal kötött megállapodás egy olyan kölcsönösen előnyös szerződés, amely az intézmény többi karának is hasznos lesz.

- Jelenleg negyvenhét olyan munkatárs dolgozik a MÁV-csoportnál, akik a Debreceni Egyemen végeztek, de ezt a számot szeretnénk megduplázni. Az ösztöndíjrendszer felélesztése mellett a duális képzés felé szeretnénk haladni, mert fontos, hogy a gyakorlati tudás elmélyüljön a hallgatókban – mondta Dorozsmai Éva. A MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: fontos, hogy megtalálják és hosszú távon meg is tartsák azokat a munkatársakat, akik kiváló eredményekkel végezték el felsőfokú tanulmányaikat, például egy olyan elismert intézményben, mint a Debreceni Egyetem.

A célok megvalósítása érdekében a felek mozgósítják saját szakmai kapcsolatrendszerüket és intenzívebben bekapcsolódnak egymást tevékenységébe is. A MÁV-csoport szakértői konzultációs lehetőséget biztosítanak az egyetemen tanuló hallgatók számára, illetve részt vesznek az intézetek, tanszékek szakmai háttérmunkájában, jegyzetek összeállításában, tananyagok fejlesztésében, meghívott vendégelőadóként pedig megosztják tapasztalataikat a diákokkal.

A Debreceni Egyetem szakemberei a vasúttársaság által kezdeményezett és igényelt témákban külön kutatásokat és módszertani fejlesztéseket végeznek, továbbá közös kutatóműhelyeket hoznak léte. A felsőoktatási intézmény vállalja a MÁV-csoport vállalatainak egyetemen belüli népszerűsítését, ösztöndíjaik, pályakezdőknek szóló állásajánlataik közzétételét is.

Az együttműködésbe a hallgatói önkormányzat is bekapcsolódik: programjain alkalmat ad a vasúttársaság képviselőinek a részvételre, és félévente lehetőséget biztosít a MÁV-csoport vállalatainak a „Karrierpizza” rendezvény megszervezésére, ahol a hallgatók kötetlen formában ismerkedhetnek meg a cég szakembereivel.

A MÁV-csoport eddig a Budapesti Corvinus Egyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, a győri Széchenyi István Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel írt alá együttműködési megállapodást. A MÁV vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a cégcsoport számára hosszú távon is biztosítsa a magasan képzett munkaerő utánpótlását, ezért nyitott hasonló összefogásra más felsőoktatási intézményekkel is.

A mostani megállapodást a Debreceni Egyetem kancellárján, Bács Zoltánon kívül a MÁV Zrt. stratégiai, illetve humánerőforrás vezérigazgató-helyettese, továbbá a vasúttársaság leányvállalatainak (MÁV-START Zrt., MÁV Szolgáltató Központ Zrt., MÁV Felépítmény-karbantartó és Gépjavító Kft. és a MÁV-HÉV Zrt.) első számú vezetői is ellátták kézjegyükkel.