Kultúrák ízletes találkozója
2017. június 14., Juhász Tibor

Nemzetközi ízkavalkád, országok gasztronómiai fesztiválja – a Debreceni Egyetemen működő hallgatói részönkormányzat, az International Student Union (ISU) idén, tizenkettedik alkalommal hirdette meg az International Food Day-t.
 

A főzőnapon ebben az évben huszonegy nemzet hallgatói vettek részt. Nem csak az ételkülönlegességek idézték meg a külföldi hallgatók kultúráit, a standoknál sütögető fiatalok népviseletbe öltöztek, valamint zenei és táncprodukciókkal fűszerezték meg a hangulatot.

2016-ban minden addiginál nagyobb érdeklődés övezte a Food Day-t. Több mint ötezer kóstolójegyet adtak el, és az érdeklődők nagy száma miatt úgy tűnt, a rendezvény kinőtte a Kossuth Lajos Kollégiumok közötti teret. Idén sem volt ez másként, a tervezett kezdés előtt már hosszú sor állt a jegyárusoknál, a külföldi és a magyar hallgatók mellett egyetemi oktatók és más érdeklődők is szerették volna megkóstolni a nemzetközi specialitásokat. A tér már a program kezdése utáni percekben megtelt, de a tömeg békésen hullámzott, mindenkinek megvolt a lehetősége arra, hogy közelebb jusson ahhoz a standhoz, amelyik a legjobban felkeltette a kíváncsiságát.

Amerika, India, Izrael, Japán, Korea, Norvégia, Olaszország, Vietnám – csak pár ország azok közül, akiknek konyhája feltárult a fesztiválozók előtt. Ám a rendezvény népszerűségének és jelentőségének kulcsa elsősorban nem a sokszínű ízvilágban, meg a bőség zavarában rejlik. Sokkal fontosabb az, hogy a Food Day-t közösen szervezik a külföldi és a magyar hallgatók, és közösen is vesznek részt rajta. A fesztiválozók sem egy nemzet tagjai közül kerülnek ki, így az esemény nem csak a nemzetek közötti együttműködést segíti, hanem alkalmat teremt a kultúrák közötti párbeszédre is. Az ISU az országban egyedülálló szervezet, a Debreceni Egyetemen működő hallgatói részönkormányzat összefogja és közösséggé szervezi a Magyarország második legnagyobb városában tanuló külföldi egyetemistákat.

A Food Day egy jó lehetőség arra, hogy a más-más nemzetiségű résztvevők ételeiken és szokásaikon keresztül megismerjék egymást.  
A hangulat oldott volt, még az időközben fel-feltámadó szél sem tudta elhajtani a jókedvet. Az esemény egyébként egy játékos vetélkedőnek is felfogható, hiszen az egyetem vezetőségéből és az alumni-tagokból álló zsűri díjazással jutalmazza a legautentikusabb standot. Hogy a versenyzőknek elég idejük legyen a felkészülésre, a maximum hatfős csapatok április 10-éig jelentkezhettek a Food Day-re. Az ételek különlegessége mellett a döntőbírák a tálalást is nézik, de plusz pontot ér az is, ha egy-egy nemzet képviselői magukra öltik országuk jellegzetes viseletét, vagy valamilyen más különlegességgel járulnak hozzá ehhez a nagyszabású kulturális forgataghoz.
Amerikai hamburger, norvég sajttorta, sushi, kebab, rizspuding – szinte lehetetlenség felsorolni a választékot.

Én a spanyol és a szír standnál is kóstoltam, de számomra a vietnámi konyha volt a legízletesebb. Az édeskés pácban forgatott hússzeleteket salátával, tósztkenyérrel és barbecue szósszal tálalták.

A szervezők zenés kísérőprogramokról is gondoskodtak. Akik eltelítődtek a sok finomságtól és a nagy tömegtől, átsétálhattak az úgynevezett Chill area pihenőövezetbe, ahol a medikushallgatókból álló Triple Bypass zenekar szórakoztatta az egybegyűlteket. A trió a rádiókból jól ismert nemzetközi slágerek feldolgozásait játszotta, de rocktörténeti örökzöldek is felcsendültek, a három fiú nagy magabiztossággal és jó érzékkel vegyítette a könnyűzenei stílusjegyeket.
A kóstolójegyekből befolyt összeget a szervezők minden évben jótékonysági célokra ajánlják fel, így a jótékonysági akcióként is megemlítendő Food Day bevételeit idén is a leukémiás gyerekek gyógyításának szentelték.