Első egyetemi sörkurzus
2017. május 4., forrás:Egyetemi Élet

Pillanatok alatt beteltek a meghirdetett helyek a Debreceni Egyetem elsősörkurzusára. A tárgy keretében a sörkészítés történetét, a sörfogyasztás kultúráját, valamint a kóstolás szabályait is bemutatták. Az előadók a legnevesebb hazai kézműves sörfőzdék képviselői közül kerültek ki, akik válogatott söreiket hozták kóstolóba. A „Sör és kultúra” szabadon választható tárgyat a Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszék indította.

„Megkóstolván azt látták, hogy ez jó.” – ez a bejegyzés került a Zirci Ciszterci Apátság háztörténetébe 1735-ben, miután pohárba öntötték a frissen főzött apátsági sört. Az egykori sörfőző szerzetesek talán álmukban sem hitték volna, hogy egyszer ők is tananyag lesznek, és csaknem 300 évvel később a debreceni egyetemisták külön kurzus keretében ismerkednek majd a kézműves sörökkel. A „Sör és kultúra” tantárgyszakmai konzulense Magyar Zoltán, a Debreceni Egyetemen végzett művelődésszervező és néprajz szakos tanár, aki évek óta készít házi söröket, tavaly pedig saját sörfőzdét alapított feleségével – Magyar-Ladányi Katalinnal, aki szintén a Debreceni Egyetemen végzett– „UGAR Brewery” néven.

-A Sör és kultúra kurzusegyik célja, hogy megismertesseaz egyetemistákkal a gazdag hazai kézműves sörkultúrát. Az előadásokat neves hazai sörfőzdék képviselői tartották. Vendégeink voltak többek között a Szent András, a Hedonés a Hoptop sörfőzdék, a Hajdú Serház, valamint a Monyó, a Reketye és a Horizont sörfőzdék is. Mindenki a legjobb söreit hozta, így a hallgatók saját maguk tapasztalhatták meg, milyen karakteres íz- és illatvilágot hordoz egy jó minőségű, válogatott gabonából készült kézműves sör, ellentétben a sokszor szinte íztelen, nagyüzemi technikával előállított kommersz sörökkel – mondta Magyar Zoltán.

A tárgy keretében a hallgatók megismerték többek között a sörkészítés hazai és nemzetközi történetét, a magyar „Sörforradalmat”, a sörfőzés tradicionális és modern módozatait, a szabályos és hozzáértő sörkóstolás alapjait. A félév során szó esett a sörmátrixról, amely a világszerte elterjedt alapvető sörtípusokat és sörfajtákat összegzi. A sörfőzdék képviselőin kívül a tárgy vendégelőadója volt a Debreceni Egyetem biomérnök hallgatója, az Ifjúsági Bolyai-díjnyertes Rimaszombati Fruzsina is, aki a sörélesztők evolúciós történetéről tartott bemutatót. A Sör és kultúra tárgy indítását Kenyeres Attila Zoltán, a DE BTK Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszék tanársegédje kezdeményezte, aki a szakos tantárgyak mellett „Médiamanipuláció” címmel már évek óta vezet népszerű értelmiségi kurzust.

-Tudtam arról, hogy egyik kedves volt hallgatónk, Magyar Zoltán már régóta készít házi söröket, és feleségével saját sörfőzdét alapított. A budai hegyek között egy közös sörkóstolás alkalmával vetődött fel az ötlet, hogy indítsunk sörkurzust a Debreceni Egyetemen. Az alapot az adta, hogy a Művelődéstudományi Tanszék elődtanszékén 13 éven keresztül működött szabadon választható borkurzus. Az új ötlet támogatásra lelt a tanszék részéről, amely nagy hagyományokkal rendelkezik a különleges tantárgyak terén – tette hozzá Kenyeres Attila Zoltán.

A Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok tanszék előd tanszékei a borkurzuson kívül hirdettek már tánckurzust, sőt színházművészeti kurzust is.

- A tanszékünk komoly szerepet szán a tudatos értelmiségi képzésnek, és előszeretettel hirdetünk olyan kurzusokat, amelyek a legkülönbözőbb szakos hallgatók körében is érdeklődést váltanak ki, és új egyetemi közösségeket alapoznak meg. Ezért nem meglepő, hogy a szeptembertől induló új alapszakunk neve közösségszervezés: a leendő hallgatókat felkészítjük arra, hogy hatékonyan segítsék a közösségek létrejöttét és működését minden generáció körében. Ehhez jó szervezési és menedzselési tapasztalatokat szerezhetnek már egyetemi éveik alatt például az említett különleges értelmiségi kurzusok kapcsán éppúgy, mint a Campus Fesztivál vagy bármely kulturális és humánfejlesztési program (pl. egy állásbörze) szervezésében – zárta dr. Juhász Erika, tanszékvezető.

A tanszék tervei szerint a Sör és kultúra szabadon választható kurzust a következő tanévben is elindítják.