Sport
Úszócsillagok
2017. prilis 22., Vona Lilla

A vizes világbajnokság évében ismét Debrecenben rendezték meg az úszók országos bajnokságát április 19. és 22. között. Az erõpróbán számos klasszisunk állt rajthoz, hiszen a megmérettetés kvalifikációs állomás volt a nyári világversenyre.

A CXIX. Országos Bajnokság legeredményesebb férfi versenyzõje a BVSC-Zugló sportolója, Bernek Péter lett, aki hét érmet; 200-, és 400 gyorson, 200 háton és a 4x100-as mix vegyes váltó tagjaként négy aranyérmet, 400 vegyesen és a 4x100-as mix gyorsváltóval két ezüstérmet, valamint a 4x100-as vegyesváltóval egy bronzérmet nyert.

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy így terveztem, de jó volt. E körüli idõre gondoltam, de úgy érzem, hogy ebben még maradt, és a vébén szerintem meg tudom úszni az országos csúcsomat – értékelt a rövidpályás világbajnok 200 háton aratott nagyszerû gyõzelme után, ahol idõeredménye a világranglista 9. helyére repítette. A fiatal úszó arról is beszámolt, hogyan készül a világversenyre, ahol 200-, és 400 gyorson, 200 háton, és a 4x200-as gyorsváltóval áll rajhoz. –Továbbra is versenyzünk, lesz egy erõpróba május közepén, amit a BVSC szervez, utána másfél héttel Bécsben állok rajthoz. Onnan Amerikába megyünk, ahol szintén egy versennyel kezdünk, és utána Arizonában maradunk három hetet magaslati edzõtáborban. Rögtön a hazaérkezésünk után Rómában mérettetem meg magam, ez a világbajnokság elõtt egy hónappal lesz.

Az UTE úszónõje, a 24. születésnapját Debrecenben ünneplõ Kapás Boglárka sem panaszkodhatott a teljesítményére; összesen öt érmet, 800-, és 1500 gyorson aranyat, 400 vegyesen ezüstöt, 200 pillén és 400 gyorson pedig bronzérmert nyert.

– Örülök, hogy sikerült megnyernem a számot, ez is célom volt – mondta olimpiai bronzérmesünk az 1500 gyors fináléja után. – Nagyon tetszett a verseny, Debrecenbe mindig szívesen jövök, nagyon szeretek itt lenni, valószínûleg amiatt, mert itt születtem. Azt gondolom, hogy minden idõk legerõsebb mezõnye gyûlt össze ezen az országos bajnokságon.

Cseh László egy éremmel maradt le Bernek Pétertõl, 200 vegyesen és 50 pillén, valamint a 4x100-as gyorsváltó és a 4x200-as gyorsváltó tagjaként gyõzedelmeskedett, 100 pillangón és a 4x100-as vegyesváltóval másodikként zárt.

– Beillesztettük a felkészülésembe az országos bajnokságot, kicsit könnyítettünk, mert így is rám fér már a pihenés, de azért próbáltunk viszonylag jobb formában idejönni. Egész jól sikerült a verseny, az elején a 200 pillangó nem úgy ment, ahogy szerettem volna, azonban az is visszajelzés volt arról, hogy még sok mindenre oda kell figyelnem. Sajnos az idõ szûke, a versenyprogram sûrûsége miatt nem igazán tudtunk új taktikát gyakorolni. Úgy érzem kell még néhány verseny, hogy teljesen összeálljon a taktikám.

A riói olimpia nagy meglepetése, Kenderesi Tamás – aki nem csak 200 pillangón nyert bronzérme, hanem sajtbureszes nyilatkozata miatt vált egy csapásra ismertté – fölényes gyõzelmet aratott 200 pillangón, a világranglista 3. legjobb idõeredményével.

–Az volt a cél, hogy ennyit ússzak, és nem voltam benne biztos, hogy ezzel nyerek is, de nagyon örülök. Szerintem ez volt az elmúlt négy év legjobb döntõje. Mostanában egyre gyakrabban fordul elõ, hogy saját taktikát úszok, és nem nagyon figyelem a többieket, kiadom magamból azt, ami van. Ez most is sikerült, nagyon elfáradtam – fogalmazott a Pécsi Sport Nonprofit versenyzõje.
 A szerz tovbbi cikkei
CAMPUS PONT - SZOLGLTATSOK
Bejelentkezs
A ht legolvasottabb cikkei
Keress
A rovat legolvasottabb cikkei
A hnap legolvasottabb cikkei