Élménybeszámoló
Egy emlĂŠkezetes fĂŠlĂŠv FranciaorszĂĄgban
2010. március 18.
Losonczi Ádåm, a Debreceni Egyetem KÜzgazdasågtudomånyi karånak vÊgzþs hallgatója, aki a 2009/2010-es Êv þszi fÊlÊvÊben tÜltÜtt el Üt emlÊkezetes hónapot Franciaorszågban, Troyes vårosåban.

Ádámot elsĂľsorban nem egy újabb nyelvvizsga megszerzése motiválta, amikor úgy döntött belevág a francia kalandba. Már az egyetemi évek elején rendelkezett a diplomához szükséges két nyelvvizsgával de régóta tudta, hogy a német és angol nyelv ismerete mellett szeretné elsajátítani a francia nyelv alapjait is. Bár a Groupe Esc Troyes magánegyetemen az oktatás angolul folyt, Ádám az utazást megelĂľzĂľ nyarat a francia nyelv tanulásának szánta, magántanárhoz járt.

A troyesi egyetem azonban gondolt a nemzetközi diákok francia nyelvoktatásra, és az Ăľszi félév elsĂľ 2 hetét egy intenzív nyelvi kurzussal kezdte, melynek során a nyelvoktató tanár csak anyanyelvén, azaz franciául volt hajlandó beszélni, így Ádám se tagadja, hogy kezdetben azért voltak nehézségei. KésĂľbb azonban a szakmai tárgyak angol nyelvĂť oktatására is sor került. Ádám az egyetemen pénzügyet, marketinget és vállalkozás menedzsmentet is hallgatott, ahogy itthon is.

Erasmus ösztöndíjasként, havonta 300 Euro támogatást kapott, amibĂľl azt az albérletet tudta fedezni, ahol egy magyar társával ketten laktak. Szerencsére lakáskereséssel nem kellett foglalkoznia, hisz azt a francia egyetem magára vállalta, így az iskola közelében igényes környezetben élhetett. Igaz, a nemzetközi hallgatóknak arra is van lehetĂľségük, hogy magunknak keressenek az öt hónapra szállást, de úgy tĂťnik jó ötlet volt az egyetemre bízni ezt a feladatot. A késĂľbbi török csoporttársak ugyanis, spórolás szempontjából maguknak próbáltak lakhelyet intézni, de hiába találtak kicsivel olcsóbb lehetĂľséget, az olyan messze esett az egyetemtĂľl, hogy napi több órát kellett utazásra vesztegetniük. Mivel az ösztöndíj nem volt elég mindenre, Ádám a francia államtól megigényelte a CAF támogatást, ami havi 95 Eurot jelentett. Érdemes továbbá a kinti élet megkezdése elĂľtt a Debreceni EgyetemtĂľl az utazási kedvezményt is megpályázni.

A francia magánegyetemen rengeteg nemzetközi hallgató megfordul. Így Ádámnak volt alkalma új kapcsolatokat kialakítani és a nyelvet gyakorolni. Az angolt használta a legtöbbet, de társalgási szinten a franciát is elsajátította. Persze bulikból sem volt hiány, a külföldi hallgatók belekóstolhattak a francia éjszakai életbe is.

Sajnos az Erasmus program egyik árnyoldala, hogy –mint ahogy itthon- a kinti egyetemi félév is vizsgaidĂľszakkal zárul. A „hagyományos” vizsgák és a házi dolgozatok leadása mellett új termékek alkotása és azok prezentálása is kollokviumi feladat volt. Szerencsére Ádám és többi társa sikeresen vették az akadályokat és eredményesen zárták a félévet.

Ahogy Ádám is elmondta, az Erasmus program rengeteg lehetĂľséget rejt magába. Kihagyhatatlan és egyszeri lehetĂľség, amit eddig egy bátor hallgató sem bánt meg. Már pedig ki ne akarná emlékezetesebbé tenni ezt a pár, gyorsan elröppenĂľ egyetemi évet?
 

CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. MĂťvĂŠszet ĂŠs dizĂĄjn: bĂĄtran, szabadon, innovatĂ­van Ha kĂ­vĂĄncsi vagy a modern XXI. szĂĄzad legĂśtletesebb alkotĂĄsaira ĂŠs innovatĂ­v megoldĂĄsaira, kĂśvesd figyelemmel a manzardcafe kreatĂ­v blogjĂĄt!
2. Tippek olvasĂĄshoz Ha nem vagy tisztĂĄban vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedrĂľl szeretnĂŠl kritikĂĄt olvasni, lĂĄtogasd meg az ajĂĄnlott oldalt.
3. KarĂĄcsonyfa biciklibĂľl Azt hiszed, a karĂĄcsonyfa csak feldĂ­szĂ­tett fenyĂľ vagy mĂťfenyĂľ lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma mĂĄr biciklibĂľl is lehet karĂĄcsonyfĂĄt ĂŠpĂ­teni.
4. A kĂĄvĂŠ ĂşjratĂśltve Lassan Ăşjra itt a vizsgaidĂľszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kellĂŠke a kĂĄvĂŠ. De vajon mi is ez az ital, hogyan kĂŠszĂźl, honnan szĂĄrmazik ĂŠs hogyan kerĂźlt hozzĂĄnk?
5. Minden idĂľk egyik kampĂĄnya Most semmikĂŠppen sem egy olcsĂł, hatĂŠkony digitĂĄlis PR vagy webkettes megoldĂĄsrĂłl lesz szĂł, ellenben egy zseniĂĄlis Ăśtlet kivĂĄlĂł megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄrĂłl.