Élménybeszámoló
Egy emlékezetes félév Franciaországban
2010. március 18.
Losonczi Ádám, a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi karának végzős hallgatója, aki a 2009/2010-es év őszi félévében töltött el öt emlékezetes hónapot Franciaországban, Troyes városában.

Ádámot elsősorban nem egy újabb nyelvvizsga megszerzése motiválta, amikor úgy döntött belevág a francia kalandba. Már az egyetemi évek elején rendelkezett a diplomához szükséges két nyelvvizsgával de régóta tudta, hogy a német és angol nyelv ismerete mellett szeretné elsajátítani a francia nyelv alapjait is. Bár a Groupe Esc Troyes magánegyetemen az oktatás angolul folyt, Ádám az utazást megelőző nyarat a francia nyelv tanulásának szánta, magántanárhoz járt.

A troyesi egyetem azonban gondolt a nemzetközi diákok francia nyelvoktatásra, és az őszi félév első 2 hetét egy intenzív nyelvi kurzussal kezdte, melynek során a nyelvoktató tanár csak anyanyelvén, azaz franciául volt hajlandó beszélni, így Ádám se tagadja, hogy kezdetben azért voltak nehézségei. Később azonban a szakmai tárgyak angol nyelvű oktatására is sor került. Ádám az egyetemen pénzügyet, marketinget és vállalkozás menedzsmentet is hallgatott, ahogy itthon is.

Erasmus ösztöndíjasként, havonta 300 Euro támogatást kapott, amiből azt az albérletet tudta fedezni, ahol egy magyar társával ketten laktak. Szerencsére lakáskereséssel nem kellett foglalkoznia, hisz azt a francia egyetem magára vállalta, így az iskola közelében igényes környezetben élhetett. Igaz, a nemzetközi hallgatóknak arra is van lehetőségük, hogy magunknak keressenek az öt hónapra szállást, de úgy tűnik jó ötlet volt az egyetemre bízni ezt a feladatot. A későbbi török csoporttársak ugyanis, spórolás szempontjából maguknak próbáltak lakhelyet intézni, de hiába találtak kicsivel olcsóbb lehetőséget, az olyan messze esett az egyetemtől, hogy napi több órát kellett utazásra vesztegetniük. Mivel az ösztöndíj nem volt elég mindenre, Ádám a francia államtól megigényelte a CAF támogatást, ami havi 95 Eurot jelentett. Érdemes továbbá a kinti élet megkezdése előtt a Debreceni Egyetemtől az utazási kedvezményt is megpályázni.

A francia magánegyetemen rengeteg nemzetközi hallgató megfordul. Így Ádámnak volt alkalma új kapcsolatokat kialakítani és a nyelvet gyakorolni. Az angolt használta a legtöbbet, de társalgási szinten a franciát is elsajátította. Persze bulikból sem volt hiány, a külföldi hallgatók belekóstolhattak a francia éjszakai életbe is.

Sajnos az Erasmus program egyik árnyoldala, hogy –mint ahogy itthon- a kinti egyetemi félév is vizsgaidőszakkal zárul. A „hagyományos” vizsgák és a házi dolgozatok leadása mellett új termékek alkotása és azok prezentálása is kollokviumi feladat volt. Szerencsére Ádám és többi társa sikeresen vették az akadályokat és eredményesen zárták a félévet.

Ahogy Ádám is elmondta, az Erasmus program rengeteg lehetőséget rejt magába. Kihagyhatatlan és egyszeri lehetőség, amit eddig egy bátor hallgató sem bánt meg. Már pedig ki ne akarná emlékezetesebbé tenni ezt a pár, gyorsan elröppenő egyetemi évet?
 

CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Hirdetés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Művészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedről szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa bicikliből Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyő vagy műfenyő lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már bicikliből is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidőszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idők egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.