Élménybeszámoló
A takarítónő is négyféleképpen köszön!
2011. január 13.
Juhász Anett a Debreceni Egyetem magyar mesterképzésének I. évfolyamos hallgatója egy évet tölt a Luxembourgi Egyetemen. Az alábbi interjúban arról mesél, hogy milyen, ha az ember olyan helyen él, ahol a minimálbér több mint ezer euró, vagy ahol a BA-s diploma megszerzése után az állam körülbelül ugyanennyi pénzzel támogatja a frissdiplomásokat.

Miért szerettél volna külföldre menni tanulni? Miért pont az anglisztika szakot választottad, mikor itthon magyar szakos voltál?
Az utóbbi három évben a munkám következtében mindig a Magyarországra érkező külföldi diákokkal, nyelvtanulókkal foglalkoztam, és szerettem volna látni milyen a másik oldal, milyen külföldi diáknak lenni. Nem akartam Erasmus-os diák lenni, mindenképpen más ösztöndíjat kerestem, ami több lehetőséget ad. Így találtam a Luxembourgi Egyetem ösztöndíját. A jelentkezéséhez elég volt, hogy van egy magyar alapképzéses diplomám. Angol szakra azért jelentkeztem, mert később szeretnék külföldieknek magyar nyelvet tanítani, és ehhez a közvetítő nyelv az angol.

Melyek az alapvető különbségek a luxemburgi illetve a magyar felsőoktatásban?
A felsőoktatási rendszer itt is a kétciklusú, bachelor-master rendszer van. Az egyetem nagyon fiatal, ezért itt kezdetektől ez működik. Az egyetem kicsi, így nem minden szakon indítottak mesterképzést. Van olyan, hogy a képzés egyéves, és utána a diák a környező egyetemeken folytathatja a tanulmányait. Ami lényegesen eltérő, hogy az egyetemi diákélet teljesen más, mint otthon. Kollégiumok nincsenek, a hallgatók residencéken laknak. Ezek nem olyanok, mint a magyar albérletek, nem kis lakások, hanem nagy családi házak, ahol tíz-tizenöt ember él együtt, mindenkinek külön szobája van. Nincs Lovarda, se CAMPUS Party, a bulik általában a residencéken indulnak, és utána a város egyik negyedében a Grundon végződnek, ahol egymás mellett több bár, klub van, a VIP-s, dress code-os helyektől a rock kocsmákon át minden.

Hogyan jössz ki az egyetemtől kapott ösztöndíjból és mire használod fel leginkább?
Nagy szerencsém van, mert az ösztöndíjam része a fizetett szállás is, így ami pénzt kapok, azt étkezésre, a tanulmányaimra, utazásra költhetem. Az ösztöndíjat a Luxemburgi Kulturális Minisztérium biztosítja a kelet-európai hallgatóknak, és a megélhetéshez teljes mértében elég. Az ösztöndíj fele mindig utazásra megy el. Luxembourg előnye, hogy Nyugat- Európa szívében van, Párizstól két órára és a többi nagyváros sincs messze. Elég sokat utaztam az első félévben, végiglátogattam a Debrecenből megismert külföldi barátokat.

Milyen nyelven kommunikálsz, hogy állsz a luxemburgival? Van e lehetőséged (ingyen) a helyi nyelv, vagy más hivatalos nyelv tanulására?
Ez itt az egyik legérdekesebb dolog. Két hivatalos nyelv van: a francia és a német, de az emberek egymás között luxemburgiul kommunikálnak (aminek írott változatát nem nagyon használják) és persze tudnak angolul is. Ez már négy nyelv, amiket általános és középiskolában is végig tanulnak. 45% felett van az egyéb nemzetiség, így az sem meglepő, ha a gyerek egy többnemzetiségű családban még az apuka/anyuka nyelvét is megtanulja. A boltban mindenki megérti az angolt, s a munkavállaláshoz is négy nyelv kell. A takarítónő is négyféleképpen köszön! A hazai nyelvoktatással összehasonlítva a nyelvórák olcsók, nagy hangsúly van a nyelvtanításon, sok nyelviskola működik. Az is érdekes, hogy a buszon nemcsak luxemburgiul beszélnek melletted, hanem rengeteg más nyelven is, igazi „multikulti” hely.

Tudjuk, hogy Luxemburg egy gazdag ország, hogyan ütközik ez ki a mindennapokban? Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek ezáltal kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal lényegesen jobb. A város tiszta, és hatalmas a szakadék az emberek fizetése és a termékek ára között. Rengeteget keresnek, ugyanakkor nem érzed azt, hogy el lennének szállva. A kiegyensúlyozottság sok mindentől függ itt is. A csoporttársaim, akik nem bevándorlók gyerekei, hanem tősgyökeres lakosok, egy zárt világban élnek, és nem nagyon léptek még el az anyukájuk szoknyája mellől. De a fiatal generáció, akik az uniós intézményekben dolgoznak, tényleg kiegyensúlyozottak, nekik irigylésre méltón jó az életük.

Mi az, ami a leginkább vagy a legkevésbé tetszik ott?
Nagyon magára hagyták az ide érkező külföldi diákokat. Semmi welcome party, semmi csapatépítés. Ez annyira nem jó. A leginkább az tetszik Luxembourgban, hogy tényleg Nyugat-Európa szívében van, a környező nagyvárosok: Párizs, Brüsszel, Köln maximum két órára vannak innen, így nem véletlen hogy Luxembourgba vagy dolgozni vagy aludni járnak az emberek. És amit a legjobban szeretek az a lakásom! Rettentő izgalmas házban lakok: mindenki valamilyen idegen országból jött, nincs két ember egy helyről, nagyon jól összeválogatott kis csapat.

CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Művészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedről szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa bicikliből Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyő vagy műfenyő lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már bicikliből is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidőszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idők egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.