Élménybeszámoló
A mediterrán Portugália
2011. március 2.
Deli Ágnes jelenleg a Debreceni Egyetem szociálpolitika mesterszak hallgatója. Azon szerencsés diákok egyike, aki az Erasmus program segítségével néhány hónapot külföldön tölthetett el. Féléven keresztül élvezhette a portugál nép vendégszeretetét, a meseszép Lamegóban.

A nyelvtanulás és a világlátás lehetősége motiválta a pályázat leadására, de a kellemes, meleg éghajlat is csábította a kalandra. Az ösztöndíjat egy csoporttársnője is elnyerte, így mindig számíthattak egymásra az idegen országban. Meglepetésként érte őket a tény, s ugyanakkor hízelgő is volt számukra, hogy a helybeliek tökéletesen tisztában voltak vele, hol helyezkedik el Magyarország, sokan ismerték és kedvelték a magyar konyhát, valamint fővárosunk látványosságait. „Nagyon megnéztek minket, feltűnőek voltunk” - a fényképeket nézegetve értettem meg Ágnes szavait, kitűntek a helybeliek közül, és bizton állíthatom, hogy a magyar nők valóban a világ legszebb hölgyei közé tartoznak…

A lamegói iskola a Viseu-i Egyetem kirendeltsége, két kisebb, de gondosan rendben tartott épülettel rendelkezik, könyvtárral és számítógépteremmel is ellátva. Kezdetben nehézkes volt Ágnes számára a kommunikáció, a legtöbben csak portugálul beszéltek a környezetében, a tanároknak nagy része sem rendelkezett angol nyelvtudással. Az egyetemi életben való eligazodásban egy angolul beszélő koordinátor segítette, ha ő esetleg nem volt „kéznél”, akkor egy magyar-portugál szótár segítségével ügyesen megoldotta problémáit.

Órarendjük elég szellős volt, a néhány egyetemi előadás mellett főleg gyakorlatokon vettek részt. Az egyetem biztosította számukra a portugál nyelvoktatást, hetente vettek részt különórákon. Legkedveltebb gyakorlati munkája egy teljes hónapig tartott, egy befogadó otthonban ápoltak és neveltek 0-12 éves kor közötti, magukra hagyott gyerekeket. Újfajta gondolkodásmódot tanulhatott meg a felelősségről, az odaadásról és a szeretetről, a gyerekkel való törődésről. Példaképnek tekinti ezt a fajta viselkedésmódot az emberekkel szemben, munkáját szeretné hasonló mentalitással végezni a közeljövőben.

A sok szabadidőnek köszönhetően számos új dologba kóstolhatott bele Ági, megismerhették Portugália nevezetes városait is. Legszebb emléke Portohoz kötődik, részt vehetett az oly régóta áhított delfinshown. És mi az az esemény, amely nélkül nem élet az egyetemista élet?  Természetesen az őrületes partyk, amelyeknek meghatározó eleme volt a jellegzetes hazai zene, a portugálok által oly kedvelt karaoke és a forró mediterrán hangulat.

Beszélgetésünk során Ágnes rengetek pozitív dolgot tudott mondani. Bevallása szerint utazása előtt zárkózott típusú lány volt, hazaérkezése után azonban bátran mert beszélgetéseket kezdeményezni akár az itthoniakkal, akár a külföldiekkel. Érdeklődése a nyelvek iránt egyre csak nőtt, az angol és portugál mellett itthon belekezdett a spanyol nyelv tanulásába is. Kalandvágya a mai napig is ugyanolyan erősen él benne, ha lehetőség lenne rá, most is szívesen megismerné valamelyik európai országot, de mint mondta, leginkább Portugáliába húz vissza a szíve. Az ott szerzett barátokkal a mai napig ápolja a kapcsolatot.

Ági mindenkit buzdít a kalandra, javasolván, hogy tegyük félre kételyeinket és félelmeinket, merjünk belevágni az ismeretlenbe, mert egy ilyen élmény és egyben feladat, csak pozitív változást hozhat az életünkbe.

CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Hirdetés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Művészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedről szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa bicikliből Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyő vagy műfenyő lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már bicikliből is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidőszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idők egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.