From Abroad
"Kapusta?"
Aydin Israfil igazi világpolgár. Az azerbajdzsáni srác ezelõtt Törökországban tanult, most pedig Magyarországon folytatja az egyetemet. A vele készített interjút itt olvashatjátok.
 Hogy kerĂĽltĂ©l Magyarországra, Ă©s mit tanulsz itt?
  Nos, valĂłjában nem cserediákkĂ©nt vagyok itt, hanem csak mint egy kĂĽlföldi diák a Debreceni Egyetemen. Korábban Törökországban tanultam, akkor adtam be ide a jelentkezĂ©si lapomat, felvettek Ă©s most itt vagyok. Ăśzleti adminisztráciĂłt Ă©s menedzsmentet tanulok, amit itt csak közgáznak nevezik
 Ă‰s miĂ©rt pont Magyarország? Ismerted az országunkat mielőtt idejöttĂ©l?
  TermĂ©szetesen hallottam MagyarországrĂłl, de azt nem tudtam, hogy ilyen gyönyörű. A miĂ©rtet nem tudnám megmondani, nem volt kĂĽlönösebb oka, de utĂłlag nagyon örĂĽlök, hogy Ă­gy döntöttem. EgyĂ©bkĂ©nt egy barátom is ajánlotta az országot, aki a KözĂ©p- eurĂłpai Egyetemen tanul Budapesten.
 Mi az, amit a legjobban szeretsz Magyarországon?
  Szeretem, hogy az itteniek barátságosak Ă©s melegszĂ­vűek, Ă©s nagyon kedvesek a kĂĽlföldiekkel is. Ezelőtt Isztambulban tanultam, ami az egyik legnagyobb török város, ezzel szemben Debrecen kicsi Ă©s nem olyan zsĂşfolt, ez az, amit a leginkább szeretek itt. Csendes, de emellett nagyon Ă©lĂ©nk Ă©s Ă©rdekes város.
 Gondoltál arra, hogy a suli vĂ©ge után esetleg itt keress állást?
  IgazábĂłl ez csak az első Ă©vem itt, Ă©s mĂ©g kettő hátra van, de a távoli terveim között szerepel, hogy valamelyik EU tagállamban dolgozzak, Ă©s miĂ©rt ne lehetne ez Magyarország!? Azerbajdzsánnal sincs semmi gond, lehet, hogy egyszer visszatĂ©rek oda. Ezek csak az első lĂ©pĂ©sek, melyekben nagy lehetősĂ©gek rejlenek a jövőben, akár otthon is.
 MesĂ©lj egy kicsit az otthonodrĂłl. Azt hiszem mi magyarok elĂ©g keveset tudunk AzerbajdzsánrĂłl.
  Azerbajdzsán nem tĂşl nagy ország (kb. nyolcmilliĂł lakosa van). Fővárosa Baku, ahol több mint hárommilliĂł ember Ă©l. Ez egy igazán nagyszerű város, rĂ©gi törtĂ©nelmĂ©vel Ă©s Ă©rdekes kultĂşrájával. Szerintem ez az egyik nagyváros, amit mindenkĂ©ppen látnod kell, ha erre jársz. Baku utcáit járva egyszerre láthatsz egy törtĂ©nelmi Ă©s egy modern várost, dehát annyi dologrĂłl tudnĂ©k mĂ©g mesĂ©lni! NehĂ©z elmondani, ezt látni kell!
 CĂ©lod, hogy nĂ©pszerűsĂ­tsd az országod?
  TermĂ©szetesen azerbajdzsáni állampolgárkĂ©nt szeretnĂ©m, ha az emberek minĂ©l többet megtudnának rĂłla, de nem konkrĂ©tan emiatt vagyok itt.
 Mennyire vagy megelĂ©gedve az itteni oktatással?
  Nekem nagyon tetszik. Vannak kĂĽlön kĂĽlföldiekből állĂł osztályok, ahol a professzorok jĂłl beszĂ©lnek angolul Ă©s az oktatás is rendkĂ­vĂĽl magas szĂ­nvonalon zajlik. Otthon is hasonlĂłan szĂ©p egyetemeink vannak, ahol jĂł az oktatás, Ă©s a legtöbb egyetemen mi is kreditrendszerben dolgozunk, de sok eltĂ©rĂ©s is van az ittenihez kĂ©pest. PĂ©ldául az Ăłrák hosszában, a vizsgák lebonyolĂ­tásában, az osztályozásban Ă©s a következő Ă©vfolyamba lĂ©pĂ©sben. Csak akkor tudsz továbbmenni, ha minden tárgyad sikeres abban a fĂ©lĂ©vben. De ez is változik egyetemenkĂ©nt.
 Mi a legfurcsább dolog számodra Magyarországon?
  A legfurcsább dolog számomra a sofőrök magatartása Ă©s a forgalom. A KRESZ elsőre nekem nagyon bonyolultnak tűnt, ehhez kĂ©pest a vezetők magatartása nagyszerű. Ăšgy Ă©rtem, hogy tisztelik a gyalogosokat Ă©s egymást. Vagy lehet ez csak a szabályok miatt van? Nem tudom, de nekem ez tetszik.
 Mi a helyzet a kulturális kĂĽlönbsĂ©gekkel? ÉszrevettĂ©l valamilyen kĂĽlönbsĂ©get a magyar Ă©s a te kultĂşrád között?
  Persze. Sok Ă©telĂĽnk, vagy ĂĽnnepĂĽnk kĂĽlönbözik, de ugyanakkor vannak pl. szavak, amiket ugyanazzal a jelentĂ©ssel használunk, mint ti. Nagyon Ă©rdekes volt, mikor erről tanultam. PĂ©ldául az almát mi is Ăşgy hĂ­vjuk, hogy alma.
 Sok kĂĽlföldi azt mondja, hogy a magyar az egyik legnehezebb nyelv a világon. Te mit gondolsz erről?
  Én a magyar barátaimtĂłl prĂłbálom megtanulni a nyelvet. Köszönöm nekik, hogy mindig olyan segĂ­tőkĂ©szek. A nyelv maga szerintem elĂ©g bonyolult. Nagyon sok hang van, amit nehĂ©z kiejteni, de persze nem lehetetlen.
 Mi az, ami hiányzik otthonrĂłl?
  A kedvenc Ă©teleim nagyon hiányoznak. Van egy nemzeti Ă©telĂĽnk, ami rizs Ă©s hĂşs keverĂ©ke, szőlőlevĂ©lbe tekerve. Nagyon finom, bárcsak el tudnám kĂ©szĂ­teni!
 Ez hasonlĂ­t a mi töltött káposztánkhoz, azt prĂłbáltad már?
  Igen, ettĂĽnk egyszer a menzán, de az nekem tĂşl sĂłs volt. JĂł lenne megkĂłstolni egy házilag kĂ©szĂ­tett töltött káposztát is.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Mûvészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedrõl szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa biciklibõl Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyõ vagy mûfenyõ lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már biciklibõl is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidõszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idõk egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.