From Abroad
"Kapusta?"
Aydin Israfil igazi világpolgár. Az azerbajdzsáni srác ezelőtt Törökországban tanult, most pedig Magyarországon folytatja az egyetemet. A vele készített interjút itt olvashatjátok.
 Hogy kerültél Magyarországra, és mit tanulsz itt?
  Nos, valójában nem cserediákként vagyok itt, hanem csak mint egy külföldi diák a Debreceni Egyetemen. Korábban Törökországban tanultam, akkor adtam be ide a jelentkezési lapomat, felvettek és most itt vagyok. Üzleti adminisztrációt és menedzsmentet tanulok, amit itt csak közgáznak nevezik
 És miért pont Magyarország? Ismerted az országunkat mielőtt idejöttél?
  Természetesen hallottam Magyarországról, de azt nem tudtam, hogy ilyen gyönyörű. A miértet nem tudnám megmondani, nem volt különösebb oka, de utólag nagyon örülök, hogy így döntöttem. Egyébként egy barátom is ajánlotta az országot, aki a Közép- európai Egyetemen tanul Budapesten.
 Mi az, amit a legjobban szeretsz Magyarországon?
  Szeretem, hogy az itteniek barátságosak és melegszívűek, és nagyon kedvesek a külföldiekkel is. Ezelőtt Isztambulban tanultam, ami az egyik legnagyobb török város, ezzel szemben Debrecen kicsi és nem olyan zsúfolt, ez az, amit a leginkább szeretek itt. Csendes, de emellett nagyon élénk és érdekes város.
 Gondoltál arra, hogy a suli vége után esetleg itt keress állást?
  Igazából ez csak az első évem itt, és még kettő hátra van, de a távoli terveim között szerepel, hogy valamelyik EU tagállamban dolgozzak, és miért ne lehetne ez Magyarország!? Azerbajdzsánnal sincs semmi gond, lehet, hogy egyszer visszatérek oda. Ezek csak az első lépések, melyekben nagy lehetőségek rejlenek a jövőben, akár otthon is.
 Mesélj egy kicsit az otthonodról. Azt hiszem mi magyarok elég keveset tudunk Azerbajdzsánról.
  Azerbajdzsán nem túl nagy ország (kb. nyolcmillió lakosa van). Fővárosa Baku, ahol több mint hárommillió ember él. Ez egy igazán nagyszerű város, régi történelmével és érdekes kultúrájával. Szerintem ez az egyik nagyváros, amit mindenképpen látnod kell, ha erre jársz. Baku utcáit járva egyszerre láthatsz egy történelmi és egy modern várost, dehát annyi dologról tudnék még mesélni! Nehéz elmondani, ezt látni kell!
 Célod, hogy népszerűsítsd az országod?
  Természetesen azerbajdzsáni állampolgárként szeretném, ha az emberek minél többet megtudnának róla, de nem konkrétan emiatt vagyok itt.
 Mennyire vagy megelégedve az itteni oktatással?
  Nekem nagyon tetszik. Vannak külön külföldiekből álló osztályok, ahol a professzorok jól beszélnek angolul és az oktatás is rendkívül magas színvonalon zajlik. Otthon is hasonlóan szép egyetemeink vannak, ahol jó az oktatás, és a legtöbb egyetemen mi is kreditrendszerben dolgozunk, de sok eltérés is van az ittenihez képest. Például az órák hosszában, a vizsgák lebonyolításában, az osztályozásban és a következő évfolyamba lépésben. Csak akkor tudsz továbbmenni, ha minden tárgyad sikeres abban a félévben. De ez is változik egyetemenként.
 Mi a legfurcsább dolog számodra Magyarországon?
  A legfurcsább dolog számomra a sofőrök magatartása és a forgalom. A KRESZ elsőre nekem nagyon bonyolultnak tűnt, ehhez képest a vezetők magatartása nagyszerű. Úgy értem, hogy tisztelik a gyalogosokat és egymást. Vagy lehet ez csak a szabályok miatt van? Nem tudom, de nekem ez tetszik.
 Mi a helyzet a kulturális különbségekkel? Észrevettél valamilyen különbséget a magyar és a te kultúrád között?
  Persze. Sok ételünk, vagy ünnepünk különbözik, de ugyanakkor vannak pl. szavak, amiket ugyanazzal a jelentéssel használunk, mint ti. Nagyon érdekes volt, mikor erről tanultam. Például az almát mi is úgy hívjuk, hogy alma.
 Sok külföldi azt mondja, hogy a magyar az egyik legnehezebb nyelv a világon. Te mit gondolsz erről?
  Én a magyar barátaimtól próbálom megtanulni a nyelvet. Köszönöm nekik, hogy mindig olyan segítőkészek. A nyelv maga szerintem elég bonyolult. Nagyon sok hang van, amit nehéz kiejteni, de persze nem lehetetlen.
 Mi az, ami hiányzik otthonról?
  A kedvenc ételeim nagyon hiányoznak. Van egy nemzeti ételünk, ami rizs és hús keveréke, szőlőlevélbe tekerve. Nagyon finom, bárcsak el tudnám készíteni!
 Ez hasonlít a mi töltött káposztánkhoz, azt próbáltad már?
  Igen, ettünk egyszer a menzán, de az nekem túl sós volt. Jó lenne megkóstolni egy házilag készített töltött káposztát is.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Művészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedről szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa bicikliből Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyő vagy műfenyő lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már bicikliből is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidőszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idők egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.