From Abroad
Kodály és Bartók miatt jött Magyarországra
Federico Preziosi 25 éves, Avellinoban született, Nápoly mellett. Tizenkilenc évesen ment a Római Egyetemre, 2007-ben diplomázott, a római Tor Vergata egyetemen történelemből és zenetudományból. Most zenetudomány mesterképzésen tanul és az utolsó évében Debrecenben végez kutatómunkát.
 Miért jöttél Magyarországra?
  Ez az utolsó évem, és azért vagyok Magyarországon, hogy megírjam a diplomamunkámat Bartókról és Kodályról. Ez a téma nem gyakori az én országomban.
 Miért pont Bartók és Kodály?
  Szerintem Kodály és Bartók munkássága érdekes, és segít megérteni a XX. századi zenét. Hasznos különböző zenék létrehozásához az, ahogy összekapcsolták a műzenét a népzenével Természetesen a saját zenéjüket is szeretem.
 Hogy érzed magad nálunk? Mik voltak a benyomásaid mikor megérkeztél? Mi az, amit tényleg szeretsz itt, vagy van olyan, ami teljesen kiábrándító számodra?
  Egy évvel ezelőtt jöttem először Magyarországra, és az út után döntöttem el, hogy ide visszajövök. Nagyon sok helyen jártam, ami tetszett. Az élet egyszerű és az emberek egyszerre érzékenyek és félénkek. Talán Magyarország nem olyan modern, mint Olaszország, de szeretem a sok zöld helyet, ahol már a levegő is teljesen más. Voltam Budapesten, Székesfehérváron, Szegeden, Kecskeméten, Debrecenben és Egerben.
 Olaszország nincs is annyira messze Magyarországtól, ennek is köszönhető, hogy sok mindent tudunk az otthonodról, de mit tudnak az olaszok rólunk? Hogyan ítéltek meg minket?
  Szerintem az olaszok elég keveset tudnak Magyarországról. Én se tudtam sokat az országról, mielőtt idejöttem. Általános gondolkodás ott, hogy nem különböztetjük meg a volt szocialista országokat egymástól. Az olaszok szerint mindegyik egyforma; nem túl gazdag. De ha oda utazol sok dolgot megértesz. Az EU-nak kellene megoldania ezt a problémát, mivel elég szomorú, hogy még a berlini fal leomlása után is ugyanaz az ideológia van jelen.
 Hát ez elég lehangoló, nem hangzik túl jól amit mondasz. Remélem, kicsit népszerűsíted Magyarországot miután hazamész.
  Sok pozitív dolgot fogok mondani az országról, például szerintem az oktatási rendszer kifejezetten jó.
 Miből gondolod ezt? Nálatok miben más az oktatás?
  Az állam sokat invesztál a hallgatókba, ebből látszik, hogy érdekli őket, hogy jó irányba tereljék a diákokat. A tanárok is a diákok mellett állnak és támogatják őket, hogy jó álláshoz jussanak. Olaszországban ez teljesen más. A legtöbb tanár idős, nincs túl sok tér a fiataloknak, emellett Berlusconi kormánya sem fektet túl sokat a kultúrába. Ha kutatómunkát akarsz végezni, külföldre kell utaznod.
 Ezek tényleg valós problémák. De nehogy azt hidd, hogy a későbbiekben is jelen van ez a támogatás az állam részéről. Mit gondolsz, miért van ilyen nagy munkanélküliség az országban?
  Természetesen az olasz tanárok fizetése sokkal több, mint a magyaroké, de nem minden a pénz. Azt tudom, hogy Magyarországnak nagy tartozása van, és ez csak nőtt a válsággal, mivel a gazdasága külföldi befektetőktől függ. Magyarországnak várnia kell a jobb időkre, sajnos ez most általánosságban egy rossz korszak. De tudom, hogy a magyarok erősek és újra felállnak, hogy folytassák azt a jó irányt, amit már elkezdtek a kilencvenes években. Talán az oktatással és a turizmussal tud Magyarország kikerülni ebből a rossz időszakból.
 Milyen a hétköznapok hangulata a kintihez viszonyítva?
  Külön kell választani Budapestet és a vidéket. Mivel a hétvége nem annyira érdekes Debrecenben, az emberek minden hétvégén hazajárnak, de ez szerintem buta dolog. Én tanulásra használom ezt az időt. Sok jó koncert is van hétvégenként, pár hete Erik Sumo Band koncerten voltam, na az tényleg tetszett!
 Olaszországban a diákok nem járnak haza a hétvégéken?
  Nem minden héten, és nem, ha egy ilyen városban tanulnak, mint Debrecen!
 Van még valami, amit el szeretnél mondani?
  Annyit szeretnék mondani a magyar diákoknak, hogy ne legyenek félénkek, túl szigorúak önmagukkal szemben, bízniuk kell a nyelvtudásukban és menni fog! Mivel az első benyomásom az volt, hogy a magyarok túl félénkek butaságok miatt. Aki tanult nyelveket is fél kommunikálni külföldi diákokkal. Ez rossz, mivel így elszalasztanak egy jó lehetőséget, hogy fejlesszék a nyelvtudásukat és az esélyt, hogy új barátokat szerezzenek. Nagy kár.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Hirdetés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Művészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedről szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa bicikliből Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyő vagy műfenyő lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már bicikliből is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidőszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idők egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.