From Abroad
Kodály és Bartók miatt jött Magyarországra
Federico Preziosi 25 √©ves, Avellinoban sz√ľletett, N√°poly mellett. Tizenkilenc √©vesen ment a R√≥mai Egyetemre, 2007-ben diplom√°zott, a r√≥mai Tor Vergata egyetemen t√∂rt√©nelemb√Ķl √©s zenetudom√°nyb√≥l. Most zenetudom√°ny mesterk√©pz√©sen tanul √©s az utols√≥ √©v√©ben Debrecenben v√©gez kutat√≥munk√°t.
 Mi√©rt j√∂tt√©l Magyarorsz√°gra?
  Ez az utols√≥ √©vem, √©s az√©rt vagyok Magyarorsz√°gon, hogy meg√≠rjam a diplomamunk√°mat Bart√≥kr√≥l √©s Kod√°lyr√≥l. Ez a t√©ma nem gyakori az √©n orsz√°gomban.
 Mi√©rt pont Bart√≥k √©s Kod√°ly?
  Szerintem Kod√°ly √©s Bart√≥k munk√°ss√°ga √©rdekes, √©s seg√≠t meg√©rteni a XX. sz√°zadi zen√©t. Hasznos k√ľl√∂nb√∂z√Ķ zen√©k l√©trehoz√°s√°hoz az, ahogy √∂sszekapcsolt√°k a m√Ľzen√©t a n√©pzen√©vel Term√©szetesen a saj√°t zen√©j√ľket is szeretem.
 Hogy √©rzed magad n√°lunk? Mik voltak a benyom√°said mikor meg√©rkezt√©l? Mi az, amit t√©nyleg szeretsz itt, vagy van olyan, ami teljesen ki√°br√°nd√≠t√≥ sz√°modra?
  Egy √©vvel ezel√Ķtt j√∂ttem el√Ķsz√∂r Magyarorsz√°gra, √©s az √ļt ut√°n d√∂nt√∂ttem el, hogy ide visszaj√∂v√∂k. Nagyon sok helyen j√°rtam, ami tetszett. Az √©let egyszer√Ľ √©s az emberek egyszerre √©rz√©kenyek √©s f√©l√©nkek. Tal√°n Magyarorsz√°g nem olyan modern, mint Olaszorsz√°g, de szeretem a sok z√∂ld helyet, ahol m√°r a leveg√Ķ is teljesen m√°s. Voltam Budapesten, Sz√©kesfeh√©rv√°ron, Szegeden, Kecskem√©ten, Debrecenben √©s Egerben.
 Olaszorsz√°g nincs is annyira messze Magyarorsz√°gt√≥l, ennek is k√∂sz√∂nhet√Ķ, hogy sok mindent tudunk az otthonodr√≥l, de mit tudnak az olaszok r√≥lunk? Hogyan √≠t√©ltek meg minket?
  Szerintem az olaszok el√©g keveset tudnak Magyarorsz√°gr√≥l. √Čn se tudtam sokat az orsz√°gr√≥l, miel√Ķtt idej√∂ttem. √Āltal√°nos gondolkod√°s ott, hogy nem k√ľl√∂nb√∂ztetj√ľk meg a volt szocialista orsz√°gokat egym√°st√≥l. Az olaszok szerint mindegyik egyforma; nem t√ļl gazdag. De ha oda utazol sok dolgot meg√©rtesz. Az EU-nak kellene megoldania ezt a probl√©m√°t, mivel el√©g szomor√ļ, hogy m√©g a berlini fal leoml√°sa ut√°n is ugyanaz az ideol√≥gia van jelen.
 H√°t ez el√©g lehangol√≥, nem hangzik t√ļl j√≥l amit mondasz. Rem√©lem, kicsit n√©pszer√Ľs√≠ted Magyarorsz√°got miut√°n hazam√©sz.
  Sok pozit√≠v dolgot fogok mondani az orsz√°gr√≥l, p√©ld√°ul szerintem az oktat√°si rendszer kifejezetten j√≥.
 Mib√Ķl gondolod ezt? N√°latok miben m√°s az oktat√°s?
  Az √°llam sokat inveszt√°l a hallgat√≥kba, ebb√Ķl l√°tszik, hogy √©rdekli √Ķket, hogy j√≥ ir√°nyba terelj√©k a di√°kokat. A tan√°rok is a di√°kok mellett √°llnak √©s t√°mogatj√°k √Ķket, hogy j√≥ √°ll√°shoz jussanak. Olaszorsz√°gban ez teljesen m√°s. A legt√∂bb tan√°r id√Ķs, nincs t√ļl sok t√©r a fiataloknak, emellett Berlusconi korm√°nya sem fektet t√ļl sokat a kult√ļr√°ba. Ha kutat√≥munk√°t akarsz v√©gezni, k√ľlf√∂ldre kell utaznod.
 Ezek t√©nyleg val√≥s probl√©m√°k. De nehogy azt hidd, hogy a k√©s√Ķbbiekben is jelen van ez a t√°mogat√°s az √°llam r√©sz√©r√Ķl. Mit gondolsz, mi√©rt van ilyen nagy munkan√©lk√ľlis√©g az orsz√°gban?
  Term√©szetesen az olasz tan√°rok fizet√©se sokkal t√∂bb, mint a magyarok√©, de nem minden a p√©nz. Azt tudom, hogy Magyarorsz√°gnak nagy tartoz√°sa van, √©s ez csak n√Ķtt a v√°ls√°ggal, mivel a gazdas√°ga k√ľlf√∂ldi befektet√Ķkt√Ķl f√ľgg. Magyarorsz√°gnak v√°rnia kell a jobb id√Ķkre, sajnos ez most √°ltal√°noss√°gban egy rossz korszak. De tudom, hogy a magyarok er√Ķsek √©s √ļjra fel√°llnak, hogy folytass√°k azt a j√≥ ir√°nyt, amit m√°r elkezdtek a kilencvenes √©vekben. Tal√°n az oktat√°ssal √©s a turizmussal tud Magyarorsz√°g kiker√ľlni ebb√Ķl a rossz id√Ķszakb√≥l.
 Milyen a h√©tk√∂znapok hangulata a kintihez viszony√≠tva?
  K√ľl√∂n kell v√°lasztani Budapestet √©s a vid√©ket. Mivel a h√©tv√©ge nem annyira √©rdekes Debrecenben, az emberek minden h√©tv√©g√©n hazaj√°rnak, de ez szerintem buta dolog. √Čn tanul√°sra haszn√°lom ezt az id√Ķt. Sok j√≥ koncert is van h√©tv√©genk√©nt, p√°r hete Erik Sumo Band koncerten voltam, na az t√©nyleg tetszett!
 Olaszorsz√°gban a di√°kok nem j√°rnak haza a h√©tv√©g√©ken?
  Nem minden h√©ten, √©s nem, ha egy ilyen v√°rosban tanulnak, mint Debrecen!
 Van m√©g valami, amit el szeretn√©l mondani?
  Annyit szeretn√©k mondani a magyar di√°koknak, hogy ne legyenek f√©l√©nkek, t√ļl szigor√ļak √∂nmagukkal szemben, b√≠zniuk kell a nyelvtud√°sukban √©s menni fog! Mivel az els√Ķ benyom√°som az volt, hogy a magyarok t√ļl f√©l√©nkek butas√°gok miatt. Aki tanult nyelveket is f√©l kommunik√°lni k√ľlf√∂ldi di√°kokkal. Ez rossz, mivel √≠gy elszalasztanak egy j√≥ lehet√Ķs√©get, hogy fejlessz√©k a nyelvtud√°sukat √©s az es√©lyt, hogy √ļj bar√°tokat szerezzenek. Nagy k√°r.
CAMPUS PONT - SZOLGŃLTATŃSOK
Bejelentkezťs
Hťt Szťpe
…rdekel a hťt szťpe fotůzŠs: Jelentkezz!
Mťg tŲbb kťp!
Facebook
Facebook
EsemťnynaptŠr
Hamarosan lesznek ajŠnlott rendezvťnyek!
Keresťs
Videů
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetťs
Blog TOP5
1. M√Ľv√©szet √©s diz√°jn: b√°tran, szabadon, innovat√≠van Ha k√≠v√°ncsi vagy a modern XXI. sz√°zad leg√∂tletesebb alkot√°saira √©s innovat√≠v megold√°saira, k√∂vesd figyelemmel a manzardcafe kreat√≠v blogj√°t!
2. Tippek olvas√°shoz Ha nem vagy tiszt√°ban vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedr√Ķl szeretn√©l kritik√°t olvasni, l√°togasd meg az aj√°nlott oldalt.
3. Kar√°csonyfa biciklib√Ķl Azt hiszed, a kar√°csonyfa csak feld√≠sz√≠tett feny√Ķ vagy m√Ľfeny√Ķ lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma m√°r biciklib√Ķl is lehet kar√°csonyf√°t √©p√≠teni.
4. A k√°v√© √ļjrat√∂ltve Lassan √ļjra itt a vizsgaid√Ķszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kell√©ke a k√°v√©. De vajon mi is ez az ital, hogyan k√©sz√ľl, honnan sz√°rmazik √©s hogyan ker√ľlt hozz√°nk?
5. Minden id√Ķk egyik kamp√°nya Most semmik√©ppen sem egy olcs√≥, hat√©kony digit√°lis PR vagy webkettes megold√°sr√≥l lesz sz√≥, ellenben egy zseni√°lis √∂tlet kiv√°l√≥ megval√≥s√≠t√°s√°r√≥l.