From Abroad
Nagyon komplikáltnak tûnik a magyar logika
Sarah Kupke jelenleg a Debreceni Egyetem Agrártudományok Centrumának hallgatója. Eredetileg Bécsben tanul. Most fél évet tölt el nálunk cserediákként.
 Honnan Ă©rkeztĂ©l hozzánk? Hol tanultál eddig?
  Édesapám nĂ©met, Ă©desanyám magyar. NĂ©metországban nõttem fel Ă©s BĂ©csben járok az agráregyetemre, a BOKUra (Bodenkultur Universität). Most a negyedik szemeszterben tartok.
 Az anyanyelved nem a magyar. NehĂ©z volt számodra megszokni a nyelvĂĽnket?
  KĂ©tnyelvĂ» vagyok. Anyukám magyarul beszĂ©lt velem, fõleg amikor kisebb voltam, Ă­gy ismerem a magyar gyermekdalokat, mondĂłkákat, sõt mĂ©g magyar mesĂ©ket is. De az egyetemi nyelvezet más! Nagyon nehezemre esik a magázás. Furcsa, hogy itt minden tanárt Ăşgy neveznek, hogy „tanár Ăşr” vagy „tanárnõ”. Ă“ra közben mindig fel Ă­rom a szavakat, amiket nem Ă©rtek, Ă­gy most már tudom, hogy van csikĂł, kanca Ă©s mĂ©n a lovaknál. Szeretem a magyar nyelvet, sokkal szebbek a kifejezĂ©sek, mint nálunk. Kár, hogy nem tudom kiejteni a magyar „r”-betĂ»t.
 Mit tanulsz nálunk, Ă©s ugyan ezt tanultad otthon is?
  A tárgyakat fel tudom venni nĂ©metĂĽl vagy angolul, de termĂ©szetvĂ©delembõl magyar nyelvĂ» elõadásra Ă©s gyakorlatra járok. NĂ©metĂĽl tanulom a környezetkĂ©miát Ă©s a megĂşjulĂł energiaforrások alkalmazását, angolul pedig a marketing menedzsmentet. BĂ©csben a szakom neve „Umwelt- und Bioressourcen Management”, vagyis a környezet Ă©s biolĂłgiai erõforrások kezelĂ©se. Ez az ökolĂłgia, közgazdaságtan, Ă©s a termĂ©szettudományok (fizika, kĂ©mia, biolĂłgia) kombináciĂłja.
 MiĂ©rt döntöttĂ©l Ăşgy, hogy a Debreceni Egyetemre jössz cserediáknak?
  ValĂłjában ez egy spontán döntĂ©s volt. Ezzel a csereprogrammal (CEEPUS), amivel most itt vagyok, már három hĂłnappal ezelõtt voltam kint egy barátommal. KĂ©sõbb megtudtam, hogy Magyarországon, Debrecenben Ă©s Gödöllõn van partneregyetemĂĽnk. Gödöllõt nem ismertem, de Debrecenben gyakran jártam. Anyukám is itt tanult, sok barátja Ă©s rokona Ă©l a városban Ă©s környĂ©kĂ©n. Nem akartam elveszĂ­teni a nyelvi tudásomat, kĂĽlönösen mivel már nem nagyon beszĂ©lĂĽnk otthon magyarul.
 Milyen az oktatási rendszer a te országodban?
  Az egyetem BĂ©csben sokkal nagyobb, Ă©s több diák van. Nálunk csak a gyakorlat a kötelezõ, az elõadás nem. Senkit nem Ă©rdekel, hogy jársz-e egyetemre vagy sem, tanulsz-e vagy sem, Ă­rsz-e dolgozatot vagy sem, sõt mindenki magának állĂ­tja össze az ĂłrarendjĂ©t. Itt megint Ăşgy Ă©rzem magam, mint az iskolában. A tanáraim egybõl Ă©szrevettĂ©k, hogy Ăşj vagyok. Itt minden hallgatĂłnak tudják a nevĂ©t. Ez meglepett, mert BĂ©csben ilyen nincs. Sokkal közvetlenebb itt az egyetem, ami nagyon teszik. Nálunk minden anonim. A közel mĂşltban azt mondta az egyik mellettem ĂĽlõ diák, hogy ne igyak az elõadás alatt, mert zavarja a tanárt. BĂ©csben ihatunk, ehetĂĽnk, vagy akár Ăşjságot is olvashatunk. A másik kĂĽlönbsĂ©g, hogy minden hallgatĂł feláll, amikor a tanár belĂ©p az elõadĂłba. Az osztályozási rendszerrõl nem tudok beszĂ©lni, mert az ittenit mĂ©g nem ismerem, de BĂ©csben az egyes a nagyon jĂł, a nĂ©gyes az elĂ©gsĂ©ges.
 Mik a tapasztalataid MagyarországrĂłl, az egyetemrõl, a diákĂ©letrõl, emberekrõl? Mi a vĂ©lemĂ©nyed rĂłlunk?
  Nagyon szeretek itt lenni! Nálunk hideg a tĂ©l, eddig azt hittem csak NĂ©metországban lĂ©tezik ilyen hideg, mivel eddig csak tavasszal vagy nyáron voltam itt. Vicces, hogy itt lehet venni zacskĂłs gyĂĽmölcslevest. Imádom a gesztenyepĂĽrĂ©t meg a pogácsát, Ă©s a TĂşrĂł Rudit. Az emberek nagyon közvetlenek Ă©s barátságosak. Valamikor nagyon komplikáltnak tĂ»nik a magyar logika, a menetrend vagy a nyitvatartási idõk a debreceni sportuszodákban. A koliban megrendezett palacsinta estĂ©k klasszak. ElĂ©g kevesen tudnak itt angolul, nekem ez nem annyira baj, mert tudok magyarul, de a többi cserediáknak nĂ©ha elĂ©g nehĂ©z a kommunikálás. Ami fontos mĂ©g, szeretem a magyar nĂ©ptáncot .
 MiĂłta tanulsz nálunk? Meddig maradsz mĂ©g?
  Február elejĂ©n Ă©rkeztem, Ă©s valĂłszĂ­nĂ»leg jĂşniusig leszek, de mĂ©g szĂ­vesen maradnĂ©k itt, ha találok valami gyakorlati lehetõsĂ©get.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Mûvészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedrõl szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa biciklibõl Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyõ vagy mûfenyõ lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már biciklibõl is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidõszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idõk egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.