From Abroad
Debrecentõl Dél-Kínáig
Lipták Fanny 2009-ben végzett a Debreceni Egyetem anglisztika szakán. Élt már Amerikában, Svédországban, de számításait 4 éve Hong Kongban találta meg, ahol kisgyerekeket tanít angolra.
 - Hogy kerĂĽlt az Ă©ltedbe a nyelvoktatás Ă©s Hong Kong?
  - A Debreceni Egyetem angol szakos hallgatĂłjakĂ©nt csatlakoztam egy non-profit szervezethez Ă©s általuk jött egy lehetõsĂ©g, hogy DĂ©l-KĂ­nában tanĂ­tsak. Hong Kongba már akkor ellátogattam. Szerelem volt elsõ látásra Ă©s tudtam, hogy egy nap itt szeretnĂ©k Ă©lni.
 - Mennyiben más a távol-keleti Ă©let, mint az itthoni?
  - Ă–sszehasonlĂ­thatatlan a kettõ. Hong Kong a kelet Ă©s nyugat tökĂ©letes harmĂłniáját testesĂ­ti meg, ahol a rĂ©gi bĂ©kĂ©sen egyĂĽtt tud Ă©lni az Ăşjjal. Ez Ă©ppen annyira igaz a tradĂ­ciĂłkra, mint az Ă©pĂ­tĂ©szetre. Roppantul dinamikus, lĂĽktetõ Ă©s energikus hely, ahol fokozottan igaz a mondás: az idõ pĂ©nz. A legkardinálisabb kĂĽlönbsĂ©get a keleti emberek mentalitásában vĂ©lem felfedezni. Sok ember szeretnĂ© tudni a sikerĂĽk titkát, ami igazán egyszerĂ»: õk mindig a jövõbe tekintenek.
  - Mi motivált abban, hogy a világ másik felĂ©n kezdj kisgyerekeket angolra tanĂ­tani?
  - SzĂĽleimnek köszönhetõen kiskoromtĂłl kezdve volt lehetõsĂ©gem utazni, ami nem mindennapi világlátással ruházott fel. Mindig is erõs volt bennem az elvágyĂłdás Ă©s az angol nyelv remek eszköz volt ahhoz, hogy felfedezhessem a világot. Nem hiszek a vĂ©letlenekben, Ă­gy volt megĂ­rva abban a bizonyos könyvben.
  - A hongkongi gyerekek könnyen tanulnak angolul?
  - Hong Kong gyarmati mĂşltja miatt az angol nyelv a második legfontosabb a helyi, kantoni után. A nagy nĂ©pessĂ©g kellõ motiváciĂłt ad arra, hogy õrĂĽlt gyorsassággal már egĂ©szen kiskortĂłl megkezdõdjön a verseny a gyerekek között. Egy percet sem vesztegetnek, hiszen már kĂ©tĂ©ves koruktĂłl Ăłvodába járnak Ă©s tanulnak. Én egy magán nemzetközi Ăłvodában dolgozom, ami Brit mintát követ, ezĂ©rt olyan angol könyvekkel ismerkednek a gyerekek, ami Angliában általános iskolai szint.
  - Mit jelent az, hogy már kiskorban megkezdõdik a verseny a gyerekek között?
  - Már az Ăłvodákba felvĂ©teli alapján kerĂĽlnek be a gyerekek. MegszĂ»rik, kik kerĂĽlnek be a legjobb helyekre. Ha már ekkor sikerĂĽl jĂł helyre jutni, az zöld utat jelent a legnĂ­vĂłsabb iskolákba. A gyerekek borzasztĂłan le vannak terhelve. Suli után jönnek a kĂĽlönĂłrák, zongora, mandarin, rajzolás stb. Itt rengetegen Ă©lnek, ezĂ©rt erõltetik a szĂĽlõk, hogy a gyerekeik a legjobbak legyenek. Emiatt sajnos akár már általános iskolás korukba sokan követnek el öngyilkosságot, sok 10-12 Ă©ves gyerek meghal.
 - Jelenleg Hong Kongban Ă©lsz? Máskor is Ă©ltĂ©l már távol MagyarországtĂłl?
  - Hihetetlen, de már nĂ©gy Ă©ve vagyok itt. Ezelõtt Ă©ltem már Amerikában Ă©s SvĂ©dországban a Debreceni Egyetem ösztöndĂ­jainak köszönhetõen. Amerikában, Pennsylvania államban, Clarionban tanultam a Clarion Universityn az ISEP ösztöndĂ­jaknak köszönhetõen. Itt olyan tárgyakat tudtam felvenni, amikre otthon soha nem lett volna lehetõsĂ©gem, mint pĂ©ldául kerámia, szĂ­nházi smink, reklám Ă©s divattörtĂ©net. SvĂ©dországban pedig a Comenius ösztöndĂ­jaknak hála Ă©lhettem StockholmtĂłl 300 km-re Sundsvall városában, ahol a helyi gimnáziumban voltam tanársegĂ©d. Betekinthettem a hĂ­res Ă©szaki tanĂ­tási-tanulási modellbe.
 - Tervezed, hogy itthon folytasd a pályafutásod?
  - Egyelõre nem tervezek hazatĂ©rni. A jövõ számomra itt van, KĂ­nában. Ilyen fajta Ă©letet Ă©s fejlõdĂ©st nem tapasztaltam máshol. Szeretek itt Ă©lni. Minden kĂ©nyelmes Ă©s a kemĂ©ny munka meghozza gyĂĽmölcsĂ©t.
 - Az angol mellett esetleg a magyar nyelvet becsempĂ©szed a tanĂ­tásba?
  - A kreativitásom határtalan. Van, hogy a boci-boci tarka dallamára kitalálok egy angol megfelelõt.
 - Hova utazol, ha hazamĂ©sz?
  - Amikor hazaĂ©rkezem, szeretem a családommal Ă©s a barátaimmal tölteni az idõmet Debrecenben Ă©s Budapesten. Egy benzinkĂşthoz tudom hasonlĂ­tani az Ă©rzĂ©st, ilyenkor szĂĽksĂ©gem van arra, hogy feltöltsem a tankom mindenfĂ©le ,,hazai" jĂłval. Be kell, hogy valljam szeretek elsĂ©tálni az Egyetem környĂ©kĂ©n Ă©s elkĂ©pzelni, ahogy a barátokkal a lĂ©pcsõkön ĂĽlĂĽnk Ă©s rántott hĂşsos szendvicset majszolunk, mintha csak tegnap törtĂ©nt volna.
  - Mit adott neked a Debreceni Egyetem?
  - Az egyetem kulcsot adott a kezembe, ahhoz a bizonyos ajtĂłhoz. Az ösztöndĂ­jak rĂ©vĂ©n megtapasztalhattam, hogy milyen kĂĽlföldön Ă©lni Ă©s olyan kapcsolatokat Ă©pĂ­thettem, amik örökre meghatározták az Ă©letutamat.
 - Van olyan esemĂ©ny, amire szĂ­vesen emlĂ©kszel vissza a hallgatĂłi Ă©letedbõl?
  - Nem kifejezetten esemĂ©nyt emelnĂ©k ki, hanem impressziĂłkat. PĂ©ldául azt hittĂĽk, hogy az Ă©letben a legnehezebb feladat a FõépĂĽlet hatalmas kapuin keresztĂĽl jutni. Mindig szĂ­vesen fogok visszaemlĂ©kezni a kulturális rendezvĂ©nyekre, szĂ­nházi elõadásokra, a vizsgák utáni boldogságra, a Lovardás bulikra Ă©s persze a ma már ,,jĂł öreg” Neptun rendszerre is.
 - Van- e olyan ember, aki meghatározĂł szemĂ©lyisĂ©g volt egyetemi Ă©veid alatt?
  - Remek emberektõl tanulhattam, mert annyi elhivatott Ă©s világlátásra buzdĂ­tĂł tanáregyĂ©nisĂ©g teszi szĂ­nessĂ© az Angol – Amerikai intĂ©zetet. KĂĽlönösen hálás vagyok Dr. NĂ©meth Lenke tanárnõnek, akinĂ©l szakdolgozhattam az általam oly annyira kedvelt divat Ă©s nõk kapcsolatának tĂ©makörĂ©ben.
 - MiĂ©rt ajánlanád a közĂ©piskolásoknak a Debreceni Egyetemet?
  A Debreceni Egyetem világszĂ­nvonalĂş kĂ©pzĂ©st biztosĂ­t Ă©s a gyakorlati tudás megszerzĂ©sĂ©t helyezi elõtĂ©rbe. Az ösztöndĂ­jak rĂ©vĂ©n bárkinek lehetõsĂ©ge van belekĂłstolni a kĂĽlföld Ă­zĂ©be is. EgyszĂłval a Debreceni Egyetem egy nagyon jĂł ,,kezdõcsomagot" nyĂşjt egy sikerekben gazdag Ă©let megkezdĂ©sĂ©hez. - Balogh Zita -
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Mûvészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedrõl szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa biciklibõl Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyõ vagy mûfenyõ lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már biciklibõl is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidõszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idõk egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.