Interjú
Áfra János
2016. március 4.
A legtehetségesebb fiatal költő
Áfra János, egyetemünk Irodalomtudományok Doktori Iskolájának PhD-hallgatója, de valószínű, sokan ismerik költőként, szerkesztőként, kultúraszervező személyiségként. Ebben az évben a Két akarat című kötetével elnyerte a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat, amelyet a legtehetségesebb pályakezdők kaphatnak meg.
 - Hogyan kerültél a jelöltek közé, akik esélyesek voltak az ösztöndíjra?
  - A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat néhány éve alapították. Különlegessége, hogy nem állami elismerés, hanem magántámogatásból jött létre. Dr. Horváth Péter Németországban élő magyar cégvezető alapította, de egy komoly szakmai kuratórium dönti el, ki érdemli meg adott évben a díjat. Elsőként a könyvek kiadói terjesztik fel az elmúlt év általuk legjobbnak ítélt próza- és versesköteteit, amelyeknek a szerzői maximum 35 évesek lehetnek. Ezekből válogatva alakul ki egy tíz könyvből álló lista, amit közzétesznek, bevonva a különböző médiumokat, így nagyobb figyelmet koncentrálva a fiatal szerzők munkásságára. Ebbe a tízes listába bekerülni már önmagában egy elismerés, hiszen minden évben több száz mű kerülhet szóba lehetséges díjazottként. Nagyon örültem, amikor kiderült, hogy a Két akarat is ott van a tízben. A listát aztán leredukálták három főre, s meghívtak bennünket egy díjátadó ünnepségre, felolvastunk, majd a helyszínen dőlt el, ki kapja meg az ösztöndíjat, végül egy méltató szöveg hangzott el a friss könyvről. Idén az volt az esemény szépsége, hogy Esterházy Péter is eljött, aki az elmúlt hónapokban súlyos betegsége miatt nem volt jelen efféle rendezvényeken. Nagyon jó volt vele személyesen beszélgetni, érezni benne a lelkesedést, hogy fontosnak látja ezt a kezdeményezést, illetve eredményesnek azt, amit csinálok.
 - Hogyan fogadtad, amikor kiderült, hogy bekerültél a legjobb tízbe, majd a legjobb háromba is? Mikor fordult meg a fejedben, hogy akár meg is nyerheted a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat?
  - Voltak előítéleteim az ösztöndíjjal kapcsolatban, hiszen ha megnézzük a tízes listát, nem nagyon találunk rajta vidéki szerzőket. Ebben az évben például rajtam kívül mindenki budapesti volt, vagy legalábbis ott él. Ez általában így megy, nagyon nehéz észrevehetővé válni a fővároson kívül tevékenykedve, de hasonló a helyzet sok területen. Ettől még őszintén szólva reménykedtem, hogy a könyvem fel fog kerülni a tízes listára, azt viszont egyáltalán nem vártam, hogy a három esélyes közé kerülök vagy megnyerem az ösztöndíjat, hiszen ez jelenleg a legjelentősebb fiatal irodalmi elismerés
 - Az ösztöndíjjal jár egy nagyobb pénzösszeg, illetve egy egyhónapos stuttgarti és berlini ösztöndíj. Hogyan szeretnéd ezeket „befektetni”?
  - A pénz egy részét szeretném a családom támogatására fordítani, a másik részét pedig lakásalapként használom majd. Ez a legmagasabb összegű fiataloknak járó irodalmi díj, de nem ezért fontos elsősorban. A stuttgarti és berlini alkotóházakban eltölthető idő egy nagyon jó lehetőség, hogy az írásra koncentrálhassak, hiszen eddig hozamosabb alkotómunkára sosem volt lehetőségem, mindig foglalkoznom kellett egyéb dolgokkal is. Emellett az ösztöndíjnak hála németül is meg fog jelenni az egyik könyvem. Manapság a kortárs lírát ritkán adják ki más országokban, pláne nem egy kis ország szerzőjének munkáját egy nagy nyugati nyelven.
  - Megkaptad az ösztöndíjat, de nem tétlenkedsz. Most lett öt éves a KULTer.hu, illetve a Nagyerdei Víztoronyban KULTerdő néven programsorozatot indítottatok.
  - A KULTer.hu egy debreceni székhelyű kulturális portál, amely már több mint öt éve működik, többtízezer olvasója van havonta a Kárpát-medence minden részéről, ami azért nagy szó, mert politikamentesen és minimális forrásokból működik. A születésnap alkalmából egy komoly dizájnváltáson ment át az oldal Papp Sándor és Varga Máté munkájának, illetve Solymosi Mór logótervének köszönhetően. Letisztult, mégis dinamikus arculatot kapott, és most már naponta többször is frissül a felület, az egyedi bejegyzések mellett kulturális hírszolgáltatással is foglalkozni kezdtünk.
Már nyáron, a Campus Fesztivál idején is szerveztünk kulturális programokat a Nagyerdei Víztoronyban, azóta pedig otthonra leltünk az épületben, a korábban rendszertelenül megvalósuló rendezvényeink után egy komoly érdeklődésre számot tartó programsorozatot indítottunk el itt, az ötéves születésnapunkat is ebben az izgalmas környezetben ünnepeltük. Az egyedi atmoszférának köszönhetően ez a helyszín hetek alatt az egyik legfontosabb debreceni kulturális központtá vált, jó érzés, hogy részesei lehetünk a sikersztorinak.

- Pálóczi Alexandra -
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Hirdetés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Művészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedről szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa bicikliből Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyő vagy műfenyő lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már bicikliből is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidőszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idők egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.