Interjú
Halott PĂ©nz
2016. október 17.
„Az álmainkat Ă©ljĂĽk”
A Halott PĂ©nz mára az egyik legnĂ©pszerĂ»bb magyar zenekarrá nőtte ki magát, a hazai fesztiválok állandĂł fellĂ©pői, a legĂşjabb lemezĂĽk hallatán - Ăślni Ă–rĂĽlni MegőrĂĽlni cĂ­mmel -, garantáltan összeforrtak a darabokra tört szĂ­vek.
 - Amikor legutoljára interjĂşt kĂ©szĂ­tettem veletek, mĂ©g olyan fĂ©lmondatokat kaptam el a folyosĂłn, hogy „jön valami Halott PĂ©nz”, most pedig már nem kĂ©rdĂ©s, hogy mindenki ismer titeket, Ă©s azt várják, hogy mikor jöttök Debrecenbe. Nagyon sok minden törtĂ©nt az elmĂşlt három Ă©vben, számotokra mit jelent ez az elmĂşlt időszak? Volt időtök feldolgozni mindazt, ami veletek törtĂ©nt Ă©s most is törtĂ©nik?
  Boros „Venom” Gábor: - Fantasztikus dolgok törtĂ©ntek velĂĽnk az elmĂşlt pár Ă©vben, Ă©s lĂ©nyegĂ©ben Ăşgy Ă©rezzĂĽk, hogy az álmainkat Ă©ljĂĽk. Fonogram dĂ­jat nyertĂĽnk – a Valami van a levegőben kettőt is kapott –, sikerĂĽlt kĂ©tszer megtöltenĂĽnk a Budapest Parkot, másodjára ráadásul elővĂ©telben fogyott el minden jegy Ă©s sok koncertĂĽnk már teltházas tavaszi turnĂ©nk során. Nagyon hálásak vagyunk a közönsĂ©gnek, hogy ilyen szinten követik a csapatot az online felĂĽleteken, emellett eljárnak a koncertjeinkre. Annyira pörög a csapat Ă©lete, hogy nem sok időnk van megállni Ă©s feldolgozni mindazt, ami velĂĽnk törtĂ©nik. A Budapest Parkos koncertek után hagytunk magunknak egy kis időt, hogy abban az Ă©rzĂ©sben, amit átĂ©ltĂĽnk, el tudjunk veszni.

MarsalkĂł Dávid: - Ezt csak kiegĂ©szĂ­teni tudom. TĂ©nyleg nagyon durva, hogy velĂĽnk törtĂ©nik ez a csoda. Ezt leginkább a Majd cĂ­mĂ» számunkhoz kĂ©szĂĽlt klip adja vissza a legjobban, amiben egy csomĂł koncert Ă©s backstage pillanat megjelenik. Amikor nĂ©zem ezt a klipet mindig azt kĂ©rdezem magamtĂłl, hogy „ezek tĂ©nyleg mi vagyunk, ennyi ember kĂ­váncsi ránk?”. Többször beszĂ©ltĂĽk, hogy ha idősebbek leszĂĽnk, milyen jĂł lesz visszanĂ©zni, Ă©s Ăşjra megĂ©lni a koncertek feelingjeit. Azonban prĂłbálom mindezt a helyĂ©n kezelni, Ă©s alázattal hozzáállni a munkához.
 - A fiatalabb generáciĂł számára egyfajta „vĂ©lemĂ©nyvezĂ©r” szerepet is betölthettek, nagy valĂłszĂ­nĂ»sĂ©ggel sokakra hatással van az, amit a zenĂ©iteken, vagy akár a koncertjeiteken keresztĂĽl közvetĂ­tetek. Mit jelent számotokra ez a felelőssĂ©g, Ă©s hogyan tudtok ebben hitelesek maradni?
  M.D.: - Ăšgy látom, hogy a zenekar teljes mĂ©rtĂ©kben önazonos. Nagyon szeretjĂĽk azt, amit csinálunk, Ă©s ezt talán a dalaink jĂłl tĂĽkrözik. A szövegeink őszintĂ©k, Ă©s minden mozdulatunkban, megnyilvánulásunkban ugyanaz az Ă©rtĂ©krend jelenik meg. Nagyon odafigyelek a zenekari kommunikáciĂłban – Facebookon, Instagramon – arra, hogy a posztok jĂłl legyenek megfogalmazva. Emellett a zenekar gyakorlatilag ugyanolyan 0-24-ben, csak nĂ©ha a backstage-ekben ĂĽcsörgĂĽnk.
 - Az Ăşj albumotok cĂ­me Ăślni Ă–rĂĽlni MegőrĂĽlni. Erről JĂłzsef Attilának az egyik verse jutott az eszembe – Ăślni, állni, ölni, halni. Ez mennyire volt tudatos cĂ­mválasztás?
  M.D.: - Nem volt benne tudatosan, valĂłszĂ­nĂ» inkább a tudatalattibĂłl jött ez a cĂ­mötlet. Szerettem volna egy izgalmas cĂ­met, ami sejtelmes.
 - A Máshogy nĂ©ztĂ©l rám c. számban („az ágy közös, de az agy már nem”) pedig egy Pilinszky vers idĂ©ződik meg: „Az ágy közös. A párna nem.” Ez is inkább a vĂ©letlen mĂ»ve?
  M.D.: - Igen, ez sem volt tudatos. A gondolatiság magátĂłl jött. Viszont az nagyon jĂł Ă©rzĂ©s, hogy ha valakinek ez jut eszĂ©be erről a számrĂłl.
 - Mennyi ideig dolgoztatok az Ăşj lemezem Ă©s milyen Ă©rzĂ©sekkel engedtĂ©tek ki a kezetek közĂĽl?
  M.D.: - Az előző lemez Ăłta, kĂ©szĂĽlt pár számhoz klip, azok egĂ©szĂĽltek ki Ăşj dalokkal, szĂłval ha Ă­gy nĂ©zzĂĽk, akkor három Ă©vig kĂ©szĂĽlt az album. Azonban azok a számok, amik most jelentek meg, nagyrĂ©szt az elmĂşlt egy Ă©vben Ă­rĂłdtak. IgazábĂłl Ă©n soha nem engednĂ©m ki a dalokat a kezeim közĂĽl, mindig találnĂ©k valami változtatnivalĂłt. Az Ăşj album lĂ©nyegĂ©ben jĂłl összeállt egy kellemes anyaggá, sikerĂĽlt egy változatos lemezt csinálni, mind a dalok, a hangszerelĂ©s Ă©s a hangulatok tekintetĂ©ben. Egy Ăşj szĂ­n lehet ez a Halott PĂ©nz Ă©letĂ©ben. Az pedig egy nagy extra, hogy BĂ©rczesi Robi is vendĂ©gszerepel az albumon. Nagy Hiperkarma-fan vagyok, Ăłriási megtiszteltetĂ©s, hogy lĂ©trejött ez a közös produkciĂł.
 - Az album borĂ­tĂłja vizuálisan jĂłl megragadja a figyelmet – egy fehĂ©r festett kĂ©z, egyszĂ­nĂ» háttĂ©r előtt, szĂ­nes kicsi kavicsokkal a tenyĂ©rben. Hogyan jött ez az ötlet Ă©s mit jelkĂ©pezhet ez?
  M.D.: - A fotĂłs sráccal ötleteltĂĽnk, aki a kĂ©pet kĂ©szĂ­tette. MindenkĂ©ppen egy kicsit elvontabb borĂ­tĂłt szerettem volna, ami alapvetően minimál, de elĂ©g látványos. Leginkább a megőrĂĽlni szĂłt kĂ©pezi le az album cĂ­mĂ©ből, mert ez a kĂ©z számomra a kĂĽlönböző fĂĽggősĂ©geket jelenĂ­ti meg. Rengeteg fĂĽggősĂ©g van az Ă©letĂĽnkben. Nem csak a drogokra gondolok, hanem a gyĂłgyszerekre, alkoholra, telefonra, stb. – ezekhez pedig jĂłl passzol ez a kĂ©z motĂ­vum. Ugyanakkor a borĂ­tĂłt bárhogy lehet Ă©rtelmezni, valĂłszĂ­nĂ» mindenki mást lát bele.
 - A Darabokra törted a szĂ­vem c. klasszikus feldolgozása jött, látott Ă©s győzött. MiĂ©rt pont ezt a számot dolgoztátok fel Ă©s hogyan fogadtátok azt, ami kialakult a dal körĂĽl?
  M.D.: - Egyszer egy hangbeállásnál Márk elkezdte Ă©nekelni, Ă©s teljesen beleragadt a fejembe. MĂ©g sosem csináltunk feldolgozást, Ă©s Ăşgy gondoltuk, hogy a negyedik lemezbe ez belefĂ©r. Nagyon szerette már korábban is mindenki ezt a számot a zenekarbĂłl, hiszen a magyar popzenĂ©nek egy kiemelkedő dala. Ă“riási kihĂ­váskĂ©nt tekintettĂĽnk erre a feladatra. Egy jĂł számot feldolgozni nem egyszerĂ», hiszen tisztában voltunk vele, hogy az eredetinĂ©l jobbat Ăşgysem tudunk. RĂ©szĂĽnkről ez egy tiszteletadás, nagy alázattal nyĂşltunk a dalhoz. TermĂ©szetesen megkaptuk azt, hogy „hogy mertĂ©tek ezt elővenni?”, Ă©s azt is, hogy mivel ez már alapbĂłl egy sláger, Ă­gy bármit is teszĂĽnk vele, az tuti siker. Ez nem Ă­gy van, hiszen sokan feldolgozták már ezt a számot Ă©s nem feltĂ©tlenĂĽl lettek sikeresek. A mi esetĂĽnkben, Ăşgy Ă©rzem, hogy beĂ©rett a dal, Ă©s pozitĂ­v volt a fogadtatása. RemĂ©ljĂĽk, hogy sok olyan fiatalhoz is eljutott, aki korábban esetleg nem annyira ismerte, Ă©s egyfajta generáciĂłs kapocskĂ©nt funkcionált. Nagyon izgalmas az a zenei korszak, amiben ez a dal szĂĽletett, jĂł lenne, ha minĂ©l többen (Ăşjra) felfedeznĂ©k maguknak.
 - TĂşl vagyunk a fesztiválszezonon, az előző Ă©vek tapasztalatai alapján hogyan kĂ©szĂĽltetek erre fizikálisan Ă©s mentálisan?
  Prifer Barna: - Hááát igen, arra már rĂ©gen rájöttĂĽnk, hogy nem mindegy milyen Ă©letmĂłdot folytatunk. Főleg Ă©jszaka pörgĂĽnk, dolgozunk, utána azĂ©rt bulizunk is, alszunk valahol, aztán buszba be, utazunk tovább, Ă©s kezdődik elölről. A zenekar fele már elkezdett edzeni, amikor Ă©ppen otthon vagyunk, Ă©s nem fellĂ©pĂ©seken. Az idei Ă©vet elĂ©g erősen tudtuk kezdeni ebből a szempontbĂłl, mert három hĂłnapig nem volt koncertĂĽnk, Ăşgyhogy igyekeztĂĽk az egĂ©szsĂ©ges Ă©letmĂłdot követni. Eddig egĂ©sz jĂłl teljesĂ­tettĂĽnk, mert amit elvettĂĽnk a testĂĽnktől, nagyjábĂłl vissza is tudtuk adni neki. Az a tervĂĽnk, hogy hosszĂştávon is figyelĂĽnk erre, hogy ne menjĂĽnk tönkre.

M.D.: - Ez egy Ăłriási csapda egyĂ©bkĂ©nt, mert a számok csak Ăşgy tudnak megszĂĽletni, hogy ha az ember beleássa magát a lelkĂ©nek a mĂ©lyĂ©be, a legsötĂ©tebb zugaiba Ă©s megprĂłbálja beleĂ©lni magát az Ă©rzĂ©sekbe. SzĂłval ehhez kell az, hogy kicsit tönkre vágjuk magunkat, hogy jobban megĂ©rtsĂĽk magunkat. IgazábĂłl bárhol vagyunk az országban, mindenhol a magas minősĂ©gre törekszĂĽnk. A közönsĂ©g nem gondolja azt, hogy ha egy zenekar magyar, akkor az lehet bĂ©nább, sőt! Nagyobbak az elvárások egy magyar zenekarral szemben, mert közelebb Ă©rzik magukhoz, szemĂ©lyesebb a kapcsolat, Ă©s jobban odafigyelnek rájuk. Kevesebb a hibázási lehetősĂ©g, mint egy kĂĽlföldi bandának, velĂĽk talán sokkal elnĂ©zőbbek, de ez jĂł! Nagyon inspirál minket arra, hogy folyamatosan fejlődjĂĽnk, Ă©s Ăşj dolgokat találjunk ki.

Pálóczi Alexandra
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Mûvészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedrõl szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa biciklibõl Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyõ vagy mûfenyõ lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már biciklibõl is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidõszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idõk egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.