Interjú
ByeAlex
2017. június 13.
„Debrecenben Ă©rzem magam igazán otthonosan”
ByeAlex Ă©s a Slepp a VĂ­ztoronyban koncertezett. Márta Alex, mĂ»vĂ©sznevĂ©n ByeAlex zenei pályafutása korántsem mondhatĂł szokványosnak, Ă©s ahogy a törtĂ©nete, Ăşgy a karaktere sem mindennapi. A koncert előtt beszĂ©lgettĂĽnk vele az iskolás Ă©vekről, a bölcsĂ©szlĂ©tről, az „áttörĂ©sről”, a zenekarrĂłl, az X-FaktorrĂłl Ă©s a három legfontosabb városrĂłl az Ă©letĂ©ben.
 - Visszautazva az időben – hogyan emlĂ©kszel vissza a fĂ©nyeslitkei Ă©s a kisvárdai iskolás Ă©vekre? Milyen hatások Ă©rtek ott, amelyek a zene szeretetĂ©re Ă©s erre a pályára tereltek?
  - Apukám lemezeket gyĂ»jtött, szerintem ez volt rám olyan hatással, hogy Ă©rdekelni kezdett a zene. Nem volt egyik szĂĽlőm sem zenĂ©sz, egy átlagos családbĂłl származom – sőt idővel inkább átlagon aluli volt. Az apukám viszont mindig kitartott a lemezek gyĂ»jtĂ©se mellett. Főleg Bon Jovi, AC/DC, Kiss, GunsN’Roses Ă©s ehhez hasonlĂł zenekarok lemezeit gyĂ»jtötte. Ez alapozta meg azt, hogy elkezdtem foglalkozni a zenĂ©vel, Ă©s Ă©rtĂ©keltem is. A szĂĽleim tanĂ­tották azt, hogy Ă©rtĂ©keljem a zenĂ©t. Ez nálam a mai napig kitart, emiatt pĂ©ldául minden zenĂ©t megveszek.
 - Hogyan emlĂ©kszel vissza a miskolci egyetemi Ă©vekre? FilozĂłfia szakoskĂ©nt milyen tudást, szemlĂ©letmĂłdot kaptál, amelyek a mai napig hatással vannak rád?
  - Ăšgy Ă©rzem, hogy elĂ©gedett vagyok az Ă©letemmel, mert azt csinálom, amit szeretek, de ha valaki azt mondaná, hogy örökkĂ© egyetemista lehetek a Miskolci Egyetemen, akkor azt választanám. Nekem nagyon sokat adott az egyetemi lĂ©t. LĂ©nyegĂ©ben egy burokban Ă©lhettem egy ideig, csak olvastam Ă©s sportolni jártam. De egy nagyon szĂ©p környezetben emberrĂ© váltam.
 - Sokszor halljuk, tapasztaljuk, hogy a bölcsĂ©szek megĂ­tĂ©lĂ©se nem mindig tĂşl pozitĂ­v. ValĂłban egy lĂ©tező "cĂ­mke" lehet ez, számodra mit jelent a "bölcsĂ©szlĂ©t"
  - Ez is egy elcsĂşszott fogalom, ahogy sok minden más is el van csĂşszva szerintem az országban. Volt az egyetemen egy barátnőm, aki jogászokkal lakott egyĂĽtt albĂ©rletben. Már ott is ment a dobálĂłzás, hogy kinek kell többet tanulnia vagy olvasnia. Ebbe már akkor sem mentem bele. Ăšgy gondoltam, hogy nekem az a feladatom, hogy ahhoz az egy valamihez, amit csinálok, jĂłl Ă©rtsek, Ă©s abbĂłl Ă©n legyek a legjobb. Nem Ă©rdekelt kĂĽlönösebben ez a csipkelődĂ©s a kĂĽlönböző szakok vagy karok között. Valahol normális ez a versengĂ©studat, ami mindenkiben benne van. Az, hogy a bölcsĂ©szeket sokszor alulĂ©rtĂ©kelik, leginkább a rossz oktatásnak köszönhető, aminek sok rĂ©sze a szocializmusbĂłl maradt ránk.
 - Az első ismertebb dalod a CsĂłkolom c. szám volt, de az igazi nagy áttörĂ©st az EurovĂ­ziĂł hozta. Mennyire kĂ©szĂĽltĂ©l erre az "áttörĂ©sre" tudatosan zenĂ©szkĂ©nt, mĂ»vĂ©szkĂ©nt, emberkĂ©nt?
  - Nem kĂ©szĂĽltem erre, egyszer csak bekövetkezett. Akkor volt egy elkĂ©pzelĂ©sem a zenĂ©ről. Az volt a tervem, hogy csendes, akusztikus dalokat szeretnĂ©k Ă­rni. RĂ©gebben olyan zenei formáciĂłkban vettem rĂ©szt, amelyek agresszĂ­vebb zenĂ©t játszottak, Ă©s azokat a fajta gondolataimat, amiket elkezdtem kiĂ­rni magambĂłl, nem tudtam beilleszteni semelyik zenekaromba, mert ők nem akartak ilyen zenĂ©t játszani. A Kedvesem után pedig elkezdődött egy hosszĂş Ăşt.
 - Már nĂ©gy Ă©v telt el az EurovĂ­ziĂłs szereplĂ©sed Ăłta. Ennyi Ă©v elteltĂ©vel hogyan Ă©rtĂ©keled az ottani szereplĂ©sed? Mit jelentett ez a pályád szempontjábĂłl?
  - Nem igazán szerettem azt az időszakot. Nagyon elsiklott az, amit Ă©n kĂ©pviselni akartam. Erről rĂ©szben Ă©n is, rĂ©szben a menedzsmentem is tehetett, hogy elindĂ­tottak ezen a fesztiválon. Nekem akkor semmilyen szĂ­npadi rutinom nem volt. Mondhatnám azt is, hogy ennek nem szabadott volna megtörtĂ©nnie, de akkor pedig lehet, hogy nem lennĂ©k most itt. Valahogy ez sorsszerĂ»en Ă­gy törtĂ©nt. Egy ideig bosszankodtam ezen, utána pedig elkezdtĂĽnk kemĂ©nyen dolgozni. Ma az csak egy dolog, hogy valaki hĂ­res, azt minden nap bizonyĂ­tani kell. Van, hogy egy koncerten ötezer, máskor hatvan, majd kĂ©tszáz embernek játszunk. Ez a munka egy folyamatos Ă©pĂ­tkezĂ©s, de inkább ezt csinálom, mert szeretem Ă©s hiszek benne, mint bármi mást, amibe beleszĂĽrkĂĽlnĂ©k, Ă©s nem szeretnĂ©m.
  - Hogyan alakult meg a ByeAlex Ă©s a Slepp formáciĂł? Hogyan zajlik a közös munka?
  - A ByeAlex zenekart 2012-ben kezdtem megcsinálni KővágĂł Danival, aki az EurovĂ­ziĂłn is kint volt velem. Akkor mĂ©g az volt az elkĂ©pzelĂ©s, hogy egy akusztikus gitár, esetleg egy perka Ă©s Ă©n. 2013-ra már volt egy kezdetleges zenekar, azzal játszottuk, Ă©s másfĂ©l Ă©vvel ezelőtt vettĂĽk fel a ByeAlex Ă©s a Slepp nevet, amit a basszusgitárosunk, Szeifert Bálint talált ki. Ekkoriban viszont már Danival szemĂ©lyes problĂ©máink voltak, Ă­gy jobbnak láttuk, ha nem folytatjuk vele a közös munkát. A dobosunk pedig, Gerendás Dani, akkor kezdett el a Margaret Islanddel is zenĂ©lni, miközben a The Biebers volt az eredeti zenekara, szĂłval láttuk, hogy ez nem fog mĂ»ködni. VĂ©gĂĽl Balázst (Fekete Balázs, korábban az Anti Fitness Club dobosa – szerk.) hosszas győzködĂ©s után rá tudtam venni, hogy jöjjön dobolni hozzánk. Bálint pedig beajánlotta Schnellbach Dávidot gitárosnak. ĂŤgy alakult meg a mostani felállás.
  - A zenĂ©tek sok mĂ»fajt, stĂ­lust ötvöz. Te hogyan tudnád jellemezni a zenĂ©tek stĂ­lusát, mĂ»faját, gondolatait?
  - Leginkább már sehogy. Az elejĂ©n prĂłbálkoztam ezzel, de rájöttem, hogy nem tudom. Nagyon sok mĂ»faj van benne, nagyon sok irányba nĂ©ztem el, amĂ­g Ă­rtam a dalokat az elmĂşlt Ă©vekben. Hitvallás a zenĂ©ről, Ă­gy tudnám valahogy jellemezi.
 - A dalszövegek nagyon tiszta nyelven fogalmaznak meg aktuális, Ă©s a fiatal generáciĂłt Ă©rintő jelensĂ©geket, Ă©rzĂ©seket. Mennyire tekinthetők ezek a szövegek egy látleletnek a hĂşszas-harmincas korosztály mindennapjairĂłl?
  - Valamelyest ezt Ă©n is Ă©rzĂ©kelem, hiszen ennek a generáciĂłnak vagyok a tagja, Ă©s valĂłszĂ­nĂ» sokakban megfogalmazĂłdik az, ami bennem is. Viszont inkább egy bizonyos rĂ©teg fogĂ©kony erre. Annak ellenĂ©re, hogy a dalainkat játsszák a rádiĂłk, mĂ©gsem mi vagyunk a legpopulárisabb vagy legnĂ©pszerĂ»bb csapat az országban. Ez valĂłszĂ­nĂ» azĂ©rt van, mert a zene, a hangszerelĂ©s, a megfogalmazás alter maradt. Az altert pedig sokkal kevesebben szeretik itthon, mint pĂ©ldául a rappet, ami sokkal divatosabb most.
 - A klipjeitek kĂ©pi világa nagyon kĂĽlönleges, emellett követitek is azt a trendet, hogy a dalszövegek adják a klipek alapját. Te is rĂ©szt veszel az alkotĂłfolyamatban, kreatĂ­v munkában?
  - LegszĂ­vesebben kivonnám magam ebből a munkábĂłl, de nem tehetem, Ă­gy Ă©n is rĂ©szt veszek benne. Most jön a legĂşjabb klipĂĽnk Pixával, Ă©s ennĂ©l is, a MĂ©g mindig c. szám Ă©s mĂ©g nĂ©hány dal esetĂ©ben Ă©n találtam ki az alapkoncepciĂłt. Ennek ellenĂ©re nem vagyok nagy klipes, ha lehetne skippelnĂ©m az Ă©letemből, de szĂĽksĂ©g van klipekre. AzĂ©rt vannak feliratos videĂłk ebben az országban, mert ez egy egyszerĂ», könnyĂ» Ă©s olcsĂł megoldás. A zenekaroknak sajnos nincsenek milliĂłik klipekre. AzĂ©rt lehet látni rossz klipeket a legmenőbb zenekaroktĂłl is, mert nincs rá keret, hogy jobbat csináljanak, Ă©s nem is igazán Ă©ri meg, mert nem keresnĂ©k vissza az árát. Emellett minden klip alatt ott van az első kommentek között, hogy lesz-e dalszöveg. Igen, már itt is van, tessĂ©k!
 - A zenĂ©sz Ă©let azĂ©rt is lehet nagyon nehĂ©z, mert egyszerre kĂ­ván elmĂ©lyĂĽlĂ©st, miközben "showmannek" is kell lenni. Hogyan tudsz feltöltődni, inspirálĂłdni, elmĂ©lyĂĽln
  - Sokat olvasok. Amikor nagyon ki szeretnĂ©m kapcsolni az agyamat, mert nagyon nem akarok gondolkodni semmiről, akkor sportolok, futok, valamint sokat szoktam videojátĂ©kozni is. Egy jĂł koncert is fel tud tölteni. Utána mindig azt Ă©rzem, hogy ezĂ©rt Ă©rdemes csinálni. Ha rossz koncert van, az pedig nyilván lehĂşz. A zenĂ©szek Ă©lete viszont ilyen, bármi megtörtĂ©nhet a nagyon rossz Ă©s a nagyon jĂł koncert között. Azzal is kĂĽzdeni kell, hogy aki itthon nĂ©pszerĂ» zenĂ©sz, ismert ember lesz, akkor valahogy celebbĂ© is válik a köztudatban, akarata ellenĂ©re.
 - Az X-Faktorban szerepelsz zsĂ»ritagkĂ©nt Ă©s mentorkĂ©nt. Hogy Ă©led meg ezt a feladatot?
  - Rám is azt mondják mindig, hogy celeb vagyok, pedig Ă©vekig prĂłbáltam ez ellen kĂĽzdeni. Most erre tessĂ©k, itt van, az leszek. Nagyon jĂłl Ă©rzem egyĂ©bkĂ©nt ebben a szerepben magam, nagyon jĂł csapattal dolgozunk egyĂĽtt. A zeneiparnak egy teljesen másik oldalát ismerem meg. Látom, hogy hogy kĂ©szĂĽlnek a tehetsĂ©gkutatĂłs sztárok. Izgalmasnak tartom. Vannak nehĂ©zsĂ©gek benne, de ha mĂ©g egyszer választhatnĂ©k, most azt mondom, hogy mĂ©g egyszer igent mondanĂ©k, pedig nagyon nehezen bĂłlintottam rá erre a feladatra.
 - A Facebookon nagyon közvetlen a kommunikáciĂłd, hĂ©tköznapi, aprĂł mozzanatokat, rövid kis párbeszĂ©deket, gondolatokat is gyakran posztolsz. Ez mennyire tudatos rĂ©szedről Ă©s mik a tapasztalataid, mennyire "vevők" erre a követőid?
  - Ezekre a legfogĂ©konyabbak. Foglalkoztat a socialmedia Ă©s a marketing. Szeretem a Facebook Ă©s az Instagram oldalamat kezelni. Szeretem, ha viták alakulnak ki, ha van miről beszĂ©lni. Szeretek tartalmakat megosztani. Ha törtĂ©nik velem valami vicces, Ă©rdekes vagy akár valami teljesen hĂ©tköznapi dolog, azt megosztom, mert arrĂłl lehet beszĂ©lgetni. ArrĂłl nem lehet, hogy kiteszem az esemĂ©nyeket, hogy itt meg itt fogunk fellĂ©pni. Tudatosan használom a FB-t arra, hogy a közönsĂ©ggel tudjak kommunikálni, mert ez a legfontosabb nekĂĽnk.
 - Budapest, Miskolc Ă©s Debrecen egyaránt fontos az Ă©letedben. Mit jelentenek neked ezek a városok, helyszĂ­nek? Hol Ă©rzed magad otthon a leginkább?
  - Jelenleg itt vagyok otthon. Amikor azt mondom, hogy megyek haza, az azt jelenti, hogy Debrecenbe jövök. Mindegyik város más miatt jĂł. Miskolcon lettem igazábĂłl ember, ott tanultam meg gondolkodni Ă©s ott váltam felnőtt emberrĂ©. Budapesten törtĂ©ntek velem a nagy dolgok. Most Debrecenben tudok a legjobban feltöltődni, itt a legjobbak a sportolási lehetősĂ©gek. Nem rĂ©gen egy hetet voltam Budapesten Ă©s a vĂ©gĂ©n már szenvedtem, alig vártam, hogy visszajöjjek. Itt kimegyek a termĂ©szetbe Ă©s ott az erdő, Pesten pedig mindenhol ott a betondzsungel, persze sokszor odaszĂłlĂ­t a kötelessĂ©g, viszont Debrecenben Ă©rzem magam igazán otthonosan.

- Pálóczi Alexandra -
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Mûvészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedrõl szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa biciklibõl Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyõ vagy mûfenyõ lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már biciklibõl is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidõszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idõk egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.