Interjķ
Papp Csilla
2017. jķnius 13.
Papp Csilla: nem √≠r√≥nak k√©sz√ľltem…
Sikeres √ľzletasszonyk√©nt, imm√°r m√°sodik k√∂tetes √≠r√≥nők√©nt, k√©t gyermekes csal√°danyak√©nt lehet sokoldal√ļnak jellemezni.
 - Honnan az energia? Adhatn√°l n√©h√°ny tan√°csot a vizsg√°kra k√©sz√ľlőknek…
  - √Čn szerencs√©s helyzetben vagyok: azt csin√°lom, amit szeretek. Szeretem a munk√°mat, az ottani kih√≠v√°sokat, szeretek anya lenni, az √≠r√°s meg kikapcsol. Alapvetően pozit√≠v √©letszeml√©lettel √°llok neki mindennek, √©s tal√°n ez seg√≠t √°t a neh√©zs√©geken. Ilyen voltam egyetemistak√©nt is. Az √©n filoz√≥fi√°m az, hogy amivel √©pp foglalkozol, azt maxim√°lisan tedd. Ha a munkahelyemen vagyok, akkor f√ľggetlen√≠teni pr√≥b√°lom magam az anyas√°gt√≥l, ha otthon vagyok, akkor minős√©gi időt szeretn√©k a gyerekekkel t√∂lteni. Amikor az egyetemi vizsg√°kra k√©sz√ľltem, akkor maxim√°lisan bele√°stam magam a tanulnival√≥ba. Sz√≥val azt javaslom: vizsgaidőszakban ker√ľlje mindenki a bulikat!
 - Voltak előjelei az egyetemen ennek a sokr√©t√Ľ √©rdeklőd√©snek? √Āll√≠t√≥lag zenekarban is l√°ttak...
  - Nem csak az egyetemen, m√°r előtte is megmutatkoztak ennek a nyomai. A vegyiparib√≥l szaval√≥versenyre, Kazinczy Sz√©pkiejt√©si Versenyre j√°rni nem volt egy szokv√°nyos dolog. Mindig is az irodalom fel√© kacsintgattam, pedig nem ez volt a szakom. M√©rhetetlen tud√°sv√°gy volt √©s van bennem, Nem voltam az a „tariszny√°s t√≠pus”, nem tudom mostans√°g van-e m√©g ilyen kateg√≥ria, √©s igen volt egy zenekarunk, b√°r zen√©nk nem igaz√°n, hangunk m√©g √ļgysem, de ez a sztori v√©letlen√ľl √©pp beker√ľlt az első reg√©nyembe n√©mi √°talak√≠t√°ssal. Vicces t√∂rt√©net…
 - Debreceni egyetemistak√©nt hogyan k√©pzelted el a j√∂vődet? Mit gondolt√°l a negyven√©ves Papp Csill√°r√≥l?
  - Fiatalon √©n soha nem a karrieremről szőttem √°lmokat, valahogy √ļgy √©reztem, hogy ha maxim√°lisan odateszem magam, akkor nem lehet gond. Az egyetem alatt v√©gig dolgoztam k√ľl√∂nb√∂ző di√°kmunk√°kban. B√°rmit elv√°llaltam, mindig el√©gedettek voltak velem a munkaad√≥im. K√≥stoltattam parasztm√°jast √©s k√©rdő√≠veztem Budapesten, semmi nem fogott ki rajtam. Ezek a munk√°k mind arra voltak j√≥k, hogy tudjam, mit nem akarok hossz√ļt√°von csin√°lni. Sokkal ink√°bb foglalkoztatott, hogyan alakul a mag√°n√©letem. √ögy k√©pzeltem, hogy negyven √©vesen lesz h√°rom gyermekem, egy szerető f√©rjem, √©s egy szuper munk√°m. Nagyj√°b√≥l √≠gy lett. A reg√©nykiad√°s misztikus √°lom volt!
 - √ćr√≥k√©nt a f√©rfi-nő viszonyra, illetve √ļgy √°ltal√°ban az emberi kapcsolatokra f√≥kusz√°lsz. Mi az, amit debreceni egyetemistak√©nt teljesen m√°sk√©pp, m√°snak gondolt√°l erről, mint manaps√°g?
  - Nem gondoltam semmit m√°sk√©nt. Az √©n √©rt√©krendem alappill√©re, - amit otthonr√≥l hoztam- az a hagyom√°nyos csal√°dmodell. √Čn mindig is ebben gondolkodtam. Az emberi kapcsolataimban mindig az őszintes√©gre √©s az egym√°s elfogad√°s√°ra t√∂rekedtem. Ezt kor√°bban is √≠gy gondoltam. A bar√°ts√°g fontoss√°g√°r√≥l, a testv√©ri kapcsolatr√≥l, a munkahelyi lojalit√°sr√≥l √≠rtam is. A reg√©nyben l√©vő gondolatok h√Ľen t√ľkr√∂zik az √°ll√°spontomat, ami nem v√°ltozott az √©vek alatt csup√°n n√©mileg alakult, fejlőd√∂tt velem egy√ľtt.
 - Mi jut eszedbe elsők√©nt, amikor megl√°tod a Debreceni Egyetem fő√©p√ľlet√©t?
  - Naponta j√∂v√∂k az Egyetem sug√°r√ļton hazafel√©, √©s a kedvenc √ļtszakaszom, amikor szemben aut√≥zom a fő√©p√ľlettel. Egyszer√Ľen nem tudok betelni vele. Nyilv√°n nem nosztalgi√°zom minden nap, de gyakran √©rzem, hogy az az √©p√ľlet egy kicsit az eny√©m is. A legjobban azt szeretem, amikor a gyerekekkel s√©t√°lunk a sz√∂kők√ļt előtt √©s ugyanoda √ľl√ľnk le, ahol egyetemistak√©nt √ľcs√∂r√∂gt√ľnk az előad√°sok ut√°n. Minden ilyen s√©ta alkalm√°val felt√∂ltőd√∂m.
 - Rengeteg nő esik k√©ts√©gbe, ha prioriz√°lnia kell a jelenl√©t√©t a mindennapokban a munka-csal√°d viszonylat tekintet√©ben. Van erre esetleg valamilyen recepted?
  - Mondhatn√°m, hogy van, de nincs. √Čn is csak szeretn√©m ezt j√≥l csin√°lni, √©s van, hogy siker√ľl, meg van, hogy nem. Igyekszem előre megtervezni a hetet, egyeztetni a csal√°d √∂sszes tagj√°nak a programj√°t, n√©ha √ļgy √©rzem, mintha valami logisztikai menedzser lenn√©k. Ki viszi az ovist reggel? Ki hozza haza? A kicsivel ki menjen s√©t√°lni? El kell menni a gy√≥gyszert√°rba, keny√©r is kellene. Ha aznap a t√≠z √≥r√°s megbesz√©l√©st √°t kell tenni kettőre, akkor az eg√©sz napirend borul √©s j√∂n az √ļjratervez√©s. Szerencs√©re ez a ritk√°bb. Megfelelő seg√≠ts√©ggel √©s tervezett napirenddel eg√©sz j√≥l el lehet boldogulni. Ahogy mondtam: √©n a minős√©gi időben hiszek. Olyan ez, mint a vizsgaidőszakban megtervezni mikor miből vizsg√°zzunk, csak √©lesben minimum nyolc szak t√°rgyait kell √∂sszeegyeztetni.
 - Az egyetemtől sz√°mos fontos √ļtszakaszon √°t az Alf√∂ld Telev√≠zi√≥ vezetői sz√©k√©ig vezetett az utad, most is egy √ļjs√°gnak nyilatkozol: milyennek tal√°lod a m√©dia vil√°g√°t?
  - Ezt hosszan tudn√°m fejtegetni, de ink√°bb azt emeln√©m ki, hogy manaps√°g a fiatalok nagy r√©sze az √©rv√©nyes√ľl√©st a m√©di√°ban k√©pzeli el. Sokszor hallom ezt: „A m√©di√°ban szeretn√©k dolgozni!”. Ilyenkor mindig mosolygok magamban, √©s k√≠v√°ncsian felteszem a k√©rd√©st: „Mi√©rt is?”. Ez nem egy k√∂nny√Ľ munka, √©s nem a csillog√°sr√≥l, celebesked√©sről sz√≥l. Itt kőkem√©ny h√°tt√©rmunka kell ahhoz, hogy egy sz√≠nvonalas produktum l√©trej√∂jj√∂n, √©s ez tehets√©get, kitart√°st, √©s sok-sok munk√°val t√∂lt√∂tt időt ig√©nyel. Erről ritk√°n lehet hallani. A fiatalok nagy r√©sze keveset olvas, nincs sz√≥kincse √©s nem tud helyesen √≠rni. A h√≠rad√≥ban nem haszn√°lunk emojikat, √©s olyan r√∂vid√≠t√©seket, hogy LOL, meg hogy vmi. Sz√≥val √©n azt tan√°csolom azoknak, akik a m√©di√°ban szeretn√©nek dolgozni, hogy olvassanak. Mindegy milyen reg√©nyt: sci-fi, romantikus, t√∂rt√©nelmi vagy √∂nismereti t√©m√°j√ļt, de ez az, ami fejleszt √©s hozz√°tesz az √©let√ľnkh√∂z.
CAMPUS PONT - SZOLGŃLTATŃSOK
Bejelentkezťs
Hťt Szťpe
…rdekel a hťt szťpe fotůzŠs: Jelentkezz!
Mťg tŲbb kťp!
Facebook
Facebook
EsemťnynaptŠr
Hamarosan lesznek ajŠnlott rendezvťnyek!
Keresťs
Videů
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetťs
Blog TOP5
1. M√Ľv√©szet √©s diz√°jn: b√°tran, szabadon, innovat√≠van Ha k√≠v√°ncsi vagy a modern XXI. sz√°zad leg√∂tletesebb alkot√°saira √©s innovat√≠v megold√°saira, k√∂vesd figyelemmel a manzardcafe kreat√≠v blogj√°t!
2. Tippek olvas√°shoz Ha nem vagy tiszt√°ban vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedr√Ķl szeretn√©l kritik√°t olvasni, l√°togasd meg az aj√°nlott oldalt.
3. Kar√°csonyfa biciklib√Ķl Azt hiszed, a kar√°csonyfa csak feld√≠sz√≠tett feny√Ķ vagy m√Ľfeny√Ķ lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma m√°r biciklib√Ķl is lehet kar√°csonyf√°t √©p√≠teni.
4. A k√°v√© √ļjrat√∂ltve Lassan √ļjra itt a vizsgaid√Ķszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kell√©ke a k√°v√©. De vajon mi is ez az ital, hogyan k√©sz√ľl, honnan sz√°rmazik √©s hogyan ker√ľlt hozz√°nk?
5. Minden id√Ķk egyik kamp√°nya Most semmik√©ppen sem egy olcs√≥, hat√©kony digit√°lis PR vagy webkettes megold√°sr√≥l lesz sz√≥, ellenben egy zseni√°lis √∂tlet kiv√°l√≥ megval√≥s√≠t√°s√°r√≥l.