Interjķ
Körösparti Péter
2017. jķnius 22.
Lehetős√©g a tapasztalatok √°tad√°s√°ra az √ļj nemzed√©knek
Beszélgetés Körösparti Péterrel, a Debreceni Egyetem Hallgatói és Doktorandusz Képviselet elnökével.

 - Egy √©ve k√∂sz√∂nt√©l le a DE Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzat eln√∂ki tiszts√©g√©ről. Mostan√°ban mivel foglalkozol?
  - Igyekszem nagyobb hangs√ļlyt fektetni doktori tanulm√°nyaimra. Az Ihrig K√°roly Gazd√°lkod√°s- √©s Szervez√©studom√°nyok Doktori Iskola 2. √©ves doktorandusza vagyok, t√©m√°m a felsőoktat√°si minős√©gbiztos√≠t√°s. Emellett tavaly ősszel a BTK digit√°lis b√∂lcs√©szet mesterszak√°t is elkezdtem. A tanulm√°nyaim mellett √∂r√∂mmel veszek r√©szt azokon a rendezv√©nyeken, amelyeknek kor√°bban t√∂bbnyire főszervezője voltam, ez√©rt azok sz√°momra nem kikapcsol√≥d√°st, hanem felelőss√©ggel v√©gzett munk√°t jelentettek.
  - Mondan√°l p√©ld√°t ezekre a rendezv√©nyekre?
  - Augusztusban √©s szeptember elej√©n m√°r vend√©gk√©nt vettem r√©szt az orsz√°g legnagyobb l√©tsz√°m√ļ g√≥lyat√°bor√°ban. √ēszint√©n mondom, megk√∂nnyebb√ľl√©s volt ezeken a rendezv√©nyeken √ļgy r√©szt venni, hogy a felelőss√©g m√°r nem engem terhelt, hiszen itt t√∂bb ezer r√©sztvevőről besz√©l√ľnk, ahol sajnos b√°rmikor előfordulhatnak kisebb-nagyobb probl√©m√°k. Szerencs√©re eddig nem volt nagyobb probl√©ma, k√≠v√°nom a mostani szervezőknek, hogy ez a j√∂vőben is maradjon √≠gy. Decemberben a BTK-IK-TTK-ZK g√≥lyab√°lon is felszabadultan √©lvezhettem a m√Ľsort, m√°r nem kellett a g√≥lyaesk√ľt előolvasni.
 - A hallgat√≥i k√∂z√©letben tov√°bbra is r√©szt veszel? Mi az a DEHDK?
  - Igen, a Debreceni Egyetem Hallgat√≥i √©s Doktorandusz K√©pviselete (DEHDK) eln√∂ki tiszts√©g√©t t√∂lt√∂m be jelenleg. Erre a posztra 2016 tavasz√°n v√°lasztott meg a DEHDK v√°lasztm√°nya. A DEHDK mint szervezeti egys√©g m√°r kor√°bban l√©trej√∂tt, miut√°n a nemzeti felsőoktat√°si t√∂rv√©ny l√©trehozta a Doktorandusz √Ėnkorm√°nyzatot (D√ĖK) a felsőoktat√°si int√©zm√©nyekben. T√∂bb m√°s egyetemhez hasonl√≥an mi is √ļgy l√°ttuk, hogy vannak olyan feladatok, rendezv√©nyek, √©rdekk√©pviseleti √ľgyek, amelyek a hallgat√≥k √©s a doktoranduszok sz√°m√°ra egyar√°nt l√©nyegesek, ez√©rt sz√ľks√©ges egy olyan szervezet l√©trehoz√°sa, amely ell√°tja ezeket a k√∂z√∂s feladatokat. Az √∂n√°ll√≥ DEHDK eln√∂ki tiszts√©gre megtisztelő m√≥don engem k√©rt fel a DEH√ĖK megv√°lasztott √ļj vezet√©se √©s a D√ĖK eln√∂ke. Az alapszab√°ly szerint a DEHDK eln√∂ki feladatk√∂r j√≥val kev√©sb√© ig√©nyel r√©szv√©telt a napi hallgat√≥i √©rdekk√©pviseleti √©s rendezv√©nyszervez√©si feladatok ell√°t√°s√°ban, ink√°bb lehetős√©get jelent arra, hogy √°tadjam az elm√ļlt √©vtizedben megszerzett tapasztalataimat a hallgat√≥i k√©pviselők √ļj nemzed√©k√©nek.
2016. december 31-ig az orsz√°gos hallgat√≥i szervezetben, a Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzatok Orsz√°gos Konferenci√°j√°ban az √Čszak-Alf√∂ldi r√©gi√≥ v√°lasztm√°nyi k√©pviselőj√©nek feladatait is ell√°ttam. 2017-től ezt a tiszts√©get Bogn√°r Istv√°n √Ād√°m DEH√ĖK eln√∂k √ļr vette √°t.
  - Melyek azok a feladatok, amelyeket kifejezetten a DEHDK l√°t el?
  - Az alapszab√°ly szerint a DEHDK v√°lasztm√°nya a szervezet legfőbb d√∂nt√©shoz√≥ szerve, amely a DEH√ĖK k√ľld√∂ttgy√Ľl√©s√©nek tagjaib√≥l, a D√ĖK k√©t deleg√°lt k√©pviselőj√©ből √©s a DEHDK vezetőiből √°ll. A v√°lasztm√°ny fogadja el a DEHDK m√Ľk√∂d√©s√©nek szab√°lyait, illetve javaslatot tesz a D√ĖK k√∂zgy√Ľl√©se r√©sz√©re a szen√°tus doktorandusz k√©pviselőj√©nek szem√©ly√©re.
A DEHDK-hoz tartozik mindemellett a Hallgat√≥i Sajt√≥iroda, amelynek feladata az egyetemi sajt√≥iroda r√©sz√©re a hallgat√≥i √©letről sz√≥l√≥ cikkek, tud√≥s√≠t√°sok elk√©sz√≠t√©se, amelyek az egyetemi honlapon √©s a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia fel√ľleteinken megjelennek. A Sajt√≥iroda felel a DEHDK, az EH√ĖK √©s a D√ĖK, valamint szervezeti egys√©geik √°ltal hozott d√∂nt√©seknek az egyetem polg√°rai sz√°m√°ra t√∂rt√©nő nyilv√°noss√° t√©tel√©√©rt, sajt√≥figyel√©si feladatokat is ell√°t, tov√°bb√° koordin√°lja a DEHDK, az EH√ĖK √©s a D√ĖK web2.0 megjelen√©s√©t. R√©szt vesz az egyetemi beiskol√°z√°si kamp√°ny lebonyol√≠t√°s√°ban is. Az alapszab√°lyban szint√©n 2016-ban ker√ľlt r√∂gz√≠t√©sre a DEHDK szervezeti egys√©gek√©nt az Egyetemi Gerundium √ērs√©g, amelynek tagjai biztos√≠tj√°k az egyetemi, illetve az adott kari gerundiumok megjelen√©s√©t azon hivatalos √ľnneps√©geken, amelyek eset√©ben a Rektori Hivatalt√≥l vagy az illet√©kes szervezeti egys√©gtől erre felk√©r√©s √©rkezik.
 - Milyen appar√°tussal m√Ľk√∂dik a szervezet?
  - Munk√°mat t√∂bb aleln√∂k seg√≠ti, ennek megfelelően hangs√ļlyos ter√ľletk√©nt jelenik meg a k√ľlkapcsolati tev√©kenys√©g, √©s a hallgat√≥i szolg√°ltat√°sok szervez√©s√©ben, m√Ľk√∂dtet√©s√©ben val√≥ r√©szv√©tel. Ezen fel√ľl a DEHDK adminisztr√°ci√≥s feladatait a DEH√ĖK √©s a D√ĖK titk√°rs√°g√°nak munkat√°rsai l√°tj√°k el.
 - N√©h√°ny sz√≥ban kifejten√©d bővebben ezeket a k√ľl√ľgyi √©s szolg√°ltat√°si ter√ľleteket?
  - A k√ľlkapcsolati tev√©kenys√©g alatt azt √©rtem, hogy elsősorban a doktoranduszok √©s a D√ĖK sz√°m√°ra ny√ļjtunk seg√≠ts√©get konferenciaszervez√©sre, illetve konferencia-r√©szv√©telre. A H√ĖK munk√°j√°t pedig a H√ĖOK-kal val√≥ kapcsolattart√°s erős√≠t√©s√©ben igyeksz√ľnk t√°mogatni. A szolg√°ltat√°si feladatok k√∂z√ľl kiemeln√©m p√©ld√°ul az UniBike egyetemi ker√©kp√°rk√∂lcs√∂nző rendszert, amelynek m√Ľk√∂dtet√©s√©t a Hallgat√≥i Kapcsolatok √©s Szolg√°ltat√°sok K√∂zpontj√°val k√∂z√∂sen v√©gezz√ľk. Szervezet√ľnk keretein bel√ľl m√Ľk√∂dik a Hallgat√≥i Karrieriroda, amelynek egyik legnagyobb √©ves projektje az √°prilis v√©g√©n esed√©kes √°ll√°sb√∂rze megszervez√©se. Ezen a rendezv√©nyen minden √©vben t√∂bb mint n√©gyezer hallgat√≥ vesz r√©szt, √©s a ki√°ll√≠t√≥ c√©gek sz√°ma alapj√°n is kijelenthető, hogy a legnagyobb vid√©ki √°ll√°sb√∂rze. Az √°ltalunk v√©gzett tev√©kenys√©gekkel arra t√∂reksz√ľnk a DEHDK m√Ľk√∂d√©se sor√°n, hogy az a lehető legjobban beilleszkedjen az egyetemi √©rdekk√©pviseleti √©s szolg√°ltat√°si rendszerbe, √≠gy min√©l hat√©konyabban t√°mogathassuk a partnerszervezeteink √°ltal v√°llalt feladatok ell√°t√°s√°t.

- √Ėlveti L√°szl√≥ -
CAMPUS PONT - SZOLGŃLTATŃSOK
Bejelentkezťs
Hťt Szťpe
…rdekel a hťt szťpe fotůzŠs: Jelentkezz!
Mťg tŲbb kťp!
Facebook
Facebook
EsemťnynaptŠr
Hamarosan lesznek ajŠnlott rendezvťnyek!
Keresťs
Videů
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetťs
Blog TOP5
1. M√Ľv√©szet √©s diz√°jn: b√°tran, szabadon, innovat√≠van Ha k√≠v√°ncsi vagy a modern XXI. sz√°zad leg√∂tletesebb alkot√°saira √©s innovat√≠v megold√°saira, k√∂vesd figyelemmel a manzardcafe kreat√≠v blogj√°t!
2. Tippek olvas√°shoz Ha nem vagy tiszt√°ban vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedr√Ķl szeretn√©l kritik√°t olvasni, l√°togasd meg az aj√°nlott oldalt.
3. Kar√°csonyfa biciklib√Ķl Azt hiszed, a kar√°csonyfa csak feld√≠sz√≠tett feny√Ķ vagy m√Ľfeny√Ķ lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma m√°r biciklib√Ķl is lehet kar√°csonyf√°t √©p√≠teni.
4. A k√°v√© √ļjrat√∂ltve Lassan √ļjra itt a vizsgaid√Ķszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kell√©ke a k√°v√©. De vajon mi is ez az ital, hogyan k√©sz√ľl, honnan sz√°rmazik √©s hogyan ker√ľlt hozz√°nk?
5. Minden id√Ķk egyik kamp√°nya Most semmik√©ppen sem egy olcs√≥, hat√©kony digit√°lis PR vagy webkettes megold√°sr√≥l lesz sz√≥, ellenben egy zseni√°lis √∂tlet kiv√°l√≥ megval√≥s√≠t√°s√°r√≥l.