Interjķ
Dr. Pint√©r √Ākos
2017. jķnius 22.
Egyetemi kutatások akadémiai támogatással
Interj√ļ Dr. Pint√©r √Ākossal, a Term√©szettudom√°nyi √©s Technol√≥giai Kar d√©k√°nj√°val.
  - A k√∂vetkező 5 √©vben, azaz 2022-ig a Debreceni Egyetem 14 kutat√≥csoportj√°t t√°mogatja a Magyar Tudom√°nyos Akad√©mia. Ez el√©g nagy sz√°mnak mondhat√≥, ha arra gondolunk, hogy 15 egyetem √©s 4 k√∂zgy√Ľjtem√©ny 82 kutat√≥csoportj√°t v√°lasztotta ki az Akad√©mia. A TTK-hoz a t√°mogatott 14-ből 4 csoport tartozik. Melyek ezek a kutat√≥csoportok? √Čs mit kell tudni r√≥luk?
  - √ögy gondolom, b√ľszk√©k lehet√ľnk arra az eredm√©nyre, amit el√©rt a TTK, a karhoz tartoz√≥ kutat√≥csoportok sz√°ma jelentősnek mondhat√≥. Szerencs√©s helyzetben vagyunk, az√©rt, mert 5 int√©zet√ľnkből 4-ben m√Ľk√∂dik akad√©miai kutat√≥csoport. A biol√≥gusokn√°l Barta Zolt√°n professzor vezet figyelemre m√©lt√≥ kutat√°sokat a szoci√°lis viselked√©s evol√ļci√≥j√°t vizsg√°lva, a fizikusokn√°l T√≥cs√°nyi Zolt√°n akad√©mikus ir√°ny√≠t√°s√°val zajlik a nagy hadrongyors√≠t√≥n (LHC-n) gy√Ľjt√∂tt adatok √©rtelmez√©se, a k√©mikusokn√°l F√°bi√°n Istv√°n egyetemi tan√°r vezet√©s√©vel folynak fontos kutat√°sok az √∂sszetett k√©miai reakci√≥k mechanizmus√°r√≥l. A Matematikai Int√©zetben is siker√ľlt egy olyan kutat√≥csoportot alap√≠tani, amely folytatja az elm√ļlt √∂t √©v munk√°j√°t, csatlakozva az int√©zetben magas szinten m√Ľvelt matematikai diszcipl√≠n√°khoz.
 - √Ėn vezeti a matematikai akad√©miai kutat√≥csoportot a TTK-n. A 18 √©s 34 milli√≥ forint k√∂z√∂tti t√°mogat√°s bizony√°ra fel fogja majd pezsd√≠teni a tev√©kenys√©g√ľket. Hol tart most az √Ėn √°ltal vezetett kutat√°s? Tal√°n t√ļls√°gosan is evidens a k√∂vetkező k√©rd√©s, illetve az arra adhat√≥ v√°lasz, de mit jelent ez a nagy √∂sszeg√Ľ t√°mogat√°s egy kutat√≥csoportnak?
  - A kutat√≥csoport 24,1 milli√≥ forint t√°mogat√°st kap √©vente, ami hat√°rozott n√∂veked√©st mutat a jelenlegihez k√©pest. Ez arra ad lehetős√©get, hogy a fiatal, nagy j√∂vő előtt √°ll√≥ kutat√≥ink azzal foglalkozhassanak, amivel szeretn√©nek, nem kell a kutat√°s √©s az oktat√°s mellett plusz terheket v√°llalniuk. √ćgy lehetőv√© tudjuk tenni a sz√°mukra, hogy maxim√°lisan az előtt√ľk √°ll√≥ tudom√°nyos feladataikra, szakmai előrehalad√°sukra koncentr√°lhassanak. Ez csak az egyik r√©sze a t√°mogat√°ssal j√°r√≥ előny√∂knek, a m√°sik az, hogy a kutat√≥csoportban √°lland√≥ kih√≠v√°ssal √©s versenyhelyzettel kell szemben√©zni√ľk a koll√©g√°knak. Ez nyilv√°n előseg√≠ti a tudom√°nyos sz√≠nvonal emelked√©s√©t, seg√≠tve ezzel a Matematikai Int√©zet tudom√°nyos ut√°np√≥tl√°s√°nak biztos√≠t√°s√°t.
 - A kurat√≥rium alapelve az volt, hogy előnyben r√©szes√≠tse azt a p√°ly√°zatot, amelyet az elm√ļlt √∂t √©vben nemzetk√∂zi szinten is kimagasl√≥ eredm√©nyeket el√©rt, iskolateremtő egy√©nis√©g√Ľ kutat√≥ ny√ļjtott be, √©s a kutat√°si t√©ma nem mutat p√°rhuzamoss√°got az akad√©miai kutat√≥int√©zetekben v√©gzett munk√°val. V√©lem√©nye szerint mitől f√ľgg egy kutat√≥csoport megalakul√°sa? Mi d√∂nti el, hogy a csoport mivel fog foglalkozni? Gondolom, nem csak az, hogy a k√ľl√∂nf√©le int√©zetekben milyen kutat√°sok zajlanak…
  - Kutat√≥k√©nt mindig fog√©konynak kell lenn√ľnk a szakm√°nk √ļj kih√≠v√°saira √©s az időszer√Ľ tudom√°nyos probl√©m√°ira. A Matematikai Int√©zetben a csoportunk diofantikus egyenletekkel, megőrz√©si probl√©m√°kkal √©s diszkr√©t tomogr√°fi√°val fog foglalkozni. Mindh√°rom ter√ľletnek neves szak√©rtői dolgoznak az int√©zetben, vil√°gsz√≠nvonal√ļ kutat√≥csoportok m√Ľk√∂dnek. Ezek a lehetős√©gek inspir√°l√≥an hatnak fiatal munkat√°rsainkra. Szem√©ly szerint is szerencs√©s helyzetben vagyok, hiszen t√©mavezetőm, Győry K√°lm√°n akad√©mikus m√°r a 70-es √©vek elej√©n megalap√≠totta a Sz√°melm√©leti Kutat√≥csoportot, amelynek nemzetk√∂zi elismerts√©g√©re jellemző, hogy a sz√°melm√©let vezető tud√≥sai csak Debreceni Iskolak√©nt emlegetik.
 - √Čs mit jelent ez a rendk√≠v√ľl jelentős szakmai elismer√©s a Debreceni Egyetemnek?
  - Ez az√©rt nagyszer√Ľ, mert megm√©rt benn√ľnket a Magyar Tudom√°nyos Akad√©mia √©s az eredm√©nyek azt mutatj√°k, hogy nem tal√°ltattunk k√∂nny√Ľnek. A 14 kutat√≥csoport m√Ľk√∂d√©s√©re biztos√≠tott t√°mogat√°s bizony√≠tja, hogy nem csak az alkalmazott, ipari kutat√°sokban jeleskednek a Debreceni Egyetem kutat√≥i, hanem az alapkutat√°sokat is magas szinten m√Ľvelik. A kutat√≥csoportok lefedik az egyetem szinte teljes alapkutat√°si strukt√ļr√°j√°t √©s egyfajta hidat k√©peznek az alap- √©s az alkalmazott kutat√°sok k√∂z√∂tt. Rem√©lem, hogy az eredm√©nyeinket a j√∂vőben az iparban is hasznos√≠thatj√°k majd.

- Juh√°sz Tibor -
CAMPUS PONT - SZOLGŃLTATŃSOK
Bejelentkezťs
Hťt Szťpe
…rdekel a hťt szťpe fotůzŠs: Jelentkezz!
Mťg tŲbb kťp!
Facebook
Facebook
EsemťnynaptŠr
Hamarosan lesznek ajŠnlott rendezvťnyek!
Keresťs
Videů
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetťs
Blog TOP5
1. M√Ľv√©szet √©s diz√°jn: b√°tran, szabadon, innovat√≠van Ha k√≠v√°ncsi vagy a modern XXI. sz√°zad leg√∂tletesebb alkot√°saira √©s innovat√≠v megold√°saira, k√∂vesd figyelemmel a manzardcafe kreat√≠v blogj√°t!
2. Tippek olvas√°shoz Ha nem vagy tiszt√°ban vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedr√Ķl szeretn√©l kritik√°t olvasni, l√°togasd meg az aj√°nlott oldalt.
3. Kar√°csonyfa biciklib√Ķl Azt hiszed, a kar√°csonyfa csak feld√≠sz√≠tett feny√Ķ vagy m√Ľfeny√Ķ lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma m√°r biciklib√Ķl is lehet kar√°csonyf√°t √©p√≠teni.
4. A k√°v√© √ļjrat√∂ltve Lassan √ļjra itt a vizsgaid√Ķszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kell√©ke a k√°v√©. De vajon mi is ez az ital, hogyan k√©sz√ľl, honnan sz√°rmazik √©s hogyan ker√ľlt hozz√°nk?
5. Minden id√Ķk egyik kamp√°nya Most semmik√©ppen sem egy olcs√≥, hat√©kony digit√°lis PR vagy webkettes megold√°sr√≥l lesz sz√≥, ellenben egy zseni√°lis √∂tlet kiv√°l√≥ megval√≥s√≠t√°s√°r√≥l.