Interjķ
G√°l Andr√°s
2017. jķnius 22.
Medix РSzoboszlótól az államokig
Interj√ļ G√°l Andr√°ssal.
 - B√°r a Metr√≥ c√≠m√Ľ dalod előtt is voltak munk√°id, √ļgy gondolom, hogy ezzel a sz√°mmal sokkal t√∂bb embert √©rt√©l el, mint a kor√°bbi zen√©iddel. A Metr√≥ 2016-ban hat h√≥napon kereszt√ľl volt a magyar sl√°gerlist√°k √©l√©n, √≠gy beker√ľlt az √©v legt√∂bbet j√°tszott magyar dalai k√∂z√©. Ez nagyon nagy eredm√©ny. Tudn√°l adni egy receptet arra, hogy a tehets√©ges zen√©szek hogyan t√∂rjenek be a sl√°gerlist√°kra?
  - Az igazs√°g szerint √©n csak megcsin√°ltam a dalt, felh√≠vtam a r√°di√≥kat √©s elk√ľldtem nekik a Metr√≥t. Igaz, kor√°bban j√°tszottam zenekarokban, bejutottunk r√°di√≥kba is, de mostanra sokat v√°ltozott a zeneipar, elvesz√≠tettem az eddig ki√©p√≠tett kapcsolataimat. Annyit tudtam tenni, hogy ismeretlenk√©nt felkerestem a megfelelő embereket, √©s elk√ľldtem nekik mailben a Metr√≥t. Ez neh√©z időszak volt, mert szinte senki sem hallgatta meg a sz√°mot, de √©n addig h√≠vogattam őket, am√≠g v√©g√ľl megnyitott√°k a mailt. A m√°sodik k√©rd√©sedre nyilv√°nval√≥an nem lehet egy√©rtelm√Ľen v√°laszolni. Azt gondolom, hogy k√©t eset lehets√©ges. Az egyik az, amikor nincs a zen√©sznek ismerets√©ge, de kiemelten j√≥ minős√©g√Ľ zen√©vel tudja meglepni a k√∂z√∂ns√©get, a m√°sik verzi√≥ban a dal a zen√©sz kapcsolatrendszer√©nek k√∂sz√∂nhetően jut el a legjobb helyekre. De konkr√©t recept nincs semmire, ez√©rt is kell figyelni a trendeket, √©s k√∂vetni a zeneipar v√°ltoz√°sait. Nem az sz√°m√≠t, hogy √©n milyen st√≠lust szeretek, hanem az, hogy a k√∂z√∂ns√©g mit szeretne hallani.
 - Ha j√≥l √©rtem, ez azt is jelenti, hogy nem k√∂teleződsz el egy-egy ir√°nyzat mellett, kevered, √∂tv√∂z√∂d a k√ľl√∂nf√©le st√≠lusjegyeket.
  - Igen, amennyire lehet, √∂tv√∂z√∂m őket. De att√≥l f√ľggetlen√ľl, hogy az √ļjabb dalaim k√∂z√∂tt lesznek p√©ld√°ul olyanok is, amelyek Avicii-jelleg√Ľ hangszerel√©ssel k√©sz√ľltek, a zen√©imben ugyan√ļgy benne maradtak azok az apr√≥ jellegzetess√©gek, amelyek szinte mindegyik sz√°momban megtal√°lhat√≥ak.
 - √Čs hogyan k√©sz√ľl egy sz√°m? P√©ld√°ul a Metr√≥?
  - A Metr√≥ vizsgaidőszakban k√©sz√ľlt. Tanultam, √©s persze a tanulm√°nyaimhoz sz√ľks√©ges dokumentumok mellett m√°s programok is meg voltak nyitva a g√©pemen. Sz√≥val a k√∂nyvt√°rban √≠rtam az első harm√≥niamenetet, amit elk√ľldtem Ver√≥k Tominak (Margaret Island), √©s megk√©rtem, hogy git√°rozza fel. Amatőr szinten meghangszereltem a dalt, de nem hittem benne annyira. K√©sőbb megmutattam Somogyv√°ri Daninak, aki nagyon j√≥ bar√°tom, √©s nem mellesleg nagyon √ľgyes dalszerző is. Szab√≥ √Ād√°m √©ppen ott dolgozott Danin√°l, egy hirtelen √∂tlettől vez√©relve megk√©rt√ľk őt, hogy √©nekeljen fel egy dallamot az alapra. Az √Ād√°m √°ltal megalkotott fődallamra Szak√°cs Gergely √≠rt sz√∂veget. A DE-en v√©gzett, ma m√°r a Klinika orvosi g√°rd√°j√°t erős√≠tő kardiol√≥gus, Dr. Czuriga D√°niel is git√°rozik a sz√°mban, ő j√°tssza az akusztikus git√°rk√≠s√©retet. Term√©szetesen m√©g ezut√°n is sok munka volt a Metr√≥val, de sz√©pen lassan elkezdett √∂ssze√°llni a ma is hallhat√≥, v√©gleges verzi√≥.
 - Hajd√ļszoboszl√≥r√≥l sz√°rmazol, a DE gy√≥gyszer√©szhallgat√≥ja vagy, √©s nemr√©giben az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamokban is lehetős√©ged volt forgatni. Ez fiatalkorod ellen√©re sz√≠nes √©s izgalmas j√∂vendőbeli p√°lyak√©pet sejtet. Az USA-√©lm√©nyeidről tudn√°l mes√©lni egy kicsit?
  - A Metr√≥ sikere ut√°n abban a megtiszteltet√©sben volt r√©szem, hogy megh√≠vtak a New York belv√°ros√°ban tal√°lhat√≥ Soho Grand Hotelbe zen√©lni. A Catche Events egyik rendezv√©ny√©n volt lehetős√©gem bemutatkozni, ami az√©rt jelent nagy elismer√©st, mert egy olyan c√©gről van sz√≥, ami a legn√≠v√≥sabb helyeken szervez z√°rtk√∂r√Ľ, exkluz√≠v partikat. Az utaz√°st klipforgat√°ssal is egybek√∂t√∂ttem, mert valami nagyon izgalmasat szerettem volna adni a k√∂z√∂ns√©gnek. H√°rom hetet t√∂lt√∂ttem az √°llamokban, rengeteg √©rdekes emberrel ismerkedtem meg, hiszen spont√°n m√≥don, az utc√°r√≥l vad√°sztam √∂ssze a szereplőket, akik igaz√°n profi munk√°t v√©geztek. A Broadway-en p√©ld√°ul tal√°ltam egy magyar brig√°dot, producereket √©s sz√≠n√©szeket, akik a legmenőbb mai sorozatok st√°bjaival dolgoznak. Kilenc olyan sz√≠n√©sz van a videoklipben, akik k√∂z√∂tt vil√°gszt√°rok is vannak, illetve olyan m√Ľv√©szek, akik kultuszfilmekben szerepeltek (a főszereplők: Boncz √Ād√°m, Denisa Juhos, Christopher Kardos, Mark C. Fullhardt, Dolce Demce, Reina Rouzaud). V√©g√ľl tizenk√©t klipet siker√ľlt leforgatni Amerik√°ban, ezek hamarosan kiker√ľlnek a nyilv√°noss√°gba is. R√©gi v√°gyam, hogy magyar zeneszerzők√©nt ker√ľljek be a nemzetk√∂zi piacra. Ez term√©szetesen nem k√∂nny√Ľ, de hiszek abban, hogy kitart√°ssal √©s elhivatotts√°ggal el fogom √©rni a c√©lomat. Az √°llamokban t√∂lt√∂tt h√°rom h√©t nagyon tanuls√°gos volt abb√≥l a szempontb√≥l is, hogy ki kellett l√©pnem a komfortz√≥n√°mb√≥l, hiszen annak √©rdek√©ben, hogy valami kegyetlen√ľl j√≥t csin√°ljak, belev√°gtam a bizonytalanba. Sokszor enni sem volt p√©nzem, de a c√©ljaim el√©r√©se miatt f√©lre kellett tennem az ig√©nyeimet. Sokat jelentett, hogy amerikai √©nekesekkel dolgozhattam egy√ľtt, akik a zen√©im minős√©ge √©s a lelkesed√©sem miatt szinte ingyen vettek r√©szt a munk√°latokban.
 - Az alkot√°s nagyon sokr√©t√Ľ munka, rendk√≠v√ľl időig√©nyes folyamat. Egyetemistak√©nt nem lehet egyszer√Ľ √∂sszeegyeztetni a zenei p√°lyafut√°sodat √©s a gy√≥gyszer√©szeti tanulm√°nyaidat. Hogyan boldogulsz ezzel a feladattal? Mik a j√∂vőbeli terveid?
  - Az oktat√≥im nagyon rugalmasak √©s toler√°nsak. Nagyfok√ļ nyitotts√°guknak k√∂sz√∂nhetően √∂ssze tudom hangolni a tanulm√°nyaimat a zenei munk√°ss√°gommal is. Ez term√©szetesen nagyon nagy feladat, hiszen egy nap nekem is csak huszonn√©gy √≥r√°b√≥l √°ll, sokat √©jszak√°zom, de b√≠zom benne, hogy kellő kitart√°ssal helyt tudok √°llni az √©let valamennyi ter√ľlet√©n. A ny√°r k√∂rny√©k√©n lesz egy deb√ľt√°l√≥ buli, ahol bemutatom majd az √ļj dalaimat, ezek egy r√©sze m√°r k√©sz van, de nem szabad elsietni semmit, jelenleg m√©g az alkot√≥munka folyik.

- Juh√°sz Tibor -
CAMPUS PONT - SZOLGŃLTATŃSOK
Bejelentkezťs
Hťt Szťpe
…rdekel a hťt szťpe fotůzŠs: Jelentkezz!
Mťg tŲbb kťp!
Facebook
Facebook
EsemťnynaptŠr
Hamarosan lesznek ajŠnlott rendezvťnyek!
Keresťs
Videů
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetťs
Blog TOP5
1. M√Ľv√©szet √©s diz√°jn: b√°tran, szabadon, innovat√≠van Ha k√≠v√°ncsi vagy a modern XXI. sz√°zad leg√∂tletesebb alkot√°saira √©s innovat√≠v megold√°saira, k√∂vesd figyelemmel a manzardcafe kreat√≠v blogj√°t!
2. Tippek olvas√°shoz Ha nem vagy tiszt√°ban vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedr√Ķl szeretn√©l kritik√°t olvasni, l√°togasd meg az aj√°nlott oldalt.
3. Kar√°csonyfa biciklib√Ķl Azt hiszed, a kar√°csonyfa csak feld√≠sz√≠tett feny√Ķ vagy m√Ľfeny√Ķ lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma m√°r biciklib√Ķl is lehet kar√°csonyf√°t √©p√≠teni.
4. A k√°v√© √ļjrat√∂ltve Lassan √ļjra itt a vizsgaid√Ķszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kell√©ke a k√°v√©. De vajon mi is ez az ital, hogyan k√©sz√ľl, honnan sz√°rmazik √©s hogyan ker√ľlt hozz√°nk?
5. Minden id√Ķk egyik kamp√°nya Most semmik√©ppen sem egy olcs√≥, hat√©kony digit√°lis PR vagy webkettes megold√°sr√≥l lesz sz√≥, ellenben egy zseni√°lis √∂tlet kiv√°l√≥ megval√≥s√≠t√°s√°r√≥l.