Interjú
Csernoch László
2017. június 23.
Interjú Dr. Csernoch Lászlóval, az ODT régi-új elnökével.
Interjú Dr. Csernoch Lászlóval,
a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettesével,
az ODT régi-új elnökével.
 - Az ODT (Országos Doktori Tanács) elnökekĂ©nt immár második ciklusát tölti be, tehát, ahogyan a sajtĂłhĂ­rekben is neveztĂ©k, Ă–n egy rĂ©gi-Ăşj vezető. Hogyan összegeznĂ© az eddigieket Ă©s hogyan indul neki az Ăşj ciklusnak?
  - Három Ă©vvel ezelőtt választottak először az ODT elnökĂ©nek. Erre az időszakra estek azok a változtatások, amelyek átrajzolták a doktori kĂ©pzĂ©s rendszerĂ©t. Először a megemelkedett ösztöndĂ­jakat emlĂ­tenĂ©m meg, de ezek nyilván hallgatĂłi Ă©rdemek is. A doktoranduszok immár egy kĂ©tlĂ©pcsős, összesen nĂ©gyĂ©ves kĂ©pzĂ©sben tanulhatnak, a második Ă©v után egy komplex vizsgát kell tenniĂĽk, amely azt hivatott mĂ©rni, hogy a hallgatĂł hogyan halad a tanulmányaival. A disszertáciĂł megĂ­rása Ă­gy nem halaszthatĂł el a vĂ©gtelensĂ©gig, hiszen ebben a rendszerben a sikeres vizsga utáni kĂ©t Ă©v a doktori Ă©rtekezĂ©s megĂ­rásának időszaka. Halasztásra, passziválásra termĂ©szetesen most is van lehetősĂ©g.
2016-ban, a felsőoktatási törvĂ©ny mĂłdosĂ­tásával az ODT (akárcsak a Magyar Rektori Konferencia) törvĂ©ny által lĂ©trehozott jogi szemĂ©ly lett, ami azt jelenti, hogy a Tanács már nem csak vĂ©lemĂ©nyt formál, hanem meghatározĂł jelentősĂ©gĂ». Az ODT ĂĽgyrendjĂ©t a MinisztĂ©rium határozza meg, az ĂĽgyrend már magába foglalja, hogy az Országos Doktori Tanács a habilitáciĂłs ĂĽgyekkel is foglalkozni hivatott. A közeljövőben a habilitáciĂłs eljárásokat országosan egysĂ©gesĂ­teni kell. A doktori honlap (doktori.hu) megteremti azt a nyilvánosságot, amelyben ellenőrizhető Ă©s követhető minden doktori fokozatszerzĂ©s, Ă­gy nyilvánvalĂłvá válik, hogy melyik egyetem miĂ©rt adja ezt a cĂ­met, tehát lehetősĂ©g van az intĂ©zmĂ©nyek összehasonlĂ­tására. Mivel az átláthatĂłság a demokrácia alapja, nagy szĂĽksĂ©g van arra, hogy a habilitáciĂłs eljárások dokumentumait is integráljuk a doktori.hu rendszerĂ©be. Az Ăşj doktori kĂ©pzĂ©s első Ă©vfolyama szeptemberben kezdte meg tanulmányait. A rendszert először vĂ©gig kell vinni, Ă©s ha szĂĽksĂ©ges, finomhangolásokkal változtatni rajta.
  - A Debreceni Egyetemen huszonhárom doktori iskola mĂ»ködik, a fokozatszerzĂ©sek száma Ă©vente megközelĂ­ti a kĂ©tszázat. Ezt a sokrĂ©tĂ» tudományos munkát már az egyetemen belĂĽl is nehĂ©z lehet irányĂ­tani. Mik az Ă–n jelenlegi posztjának legfőbb nehĂ©zsĂ©gei?
  - A kĂĽlönböző karok máshogy nĂ©znek a tudományra, mások a tudományágakon belĂĽli viszonyrendszerek, Ă­gy diszciplĂ­nánkĂ©nt mást kell produkálni a fokozatszerzĂ©sĂ©rt. Ezt a sokszĂ­nĂ»sĂ©get egysĂ©ges rendszerben kell kezelni. Nem alkothatunk Ăşgy szabályokat Ă©s törvĂ©nyeket, hogy kirekesztĂĽnk vagy privilegizálunk egy-egy tudományterĂĽletet. Ezen az elvi problĂ©mán kĂ­vĂĽl vannak mindennapinak nevezhető teendők is, pĂ©ldául: Ă©vente körĂĽlbelĂĽl 1300 hallgatĂł lĂ©p be a doktori kĂ©pzĂ©sbe Ă©s nagyjábĂłl ennyi egyĂ©ni felkĂ©szĂĽlővel is lehet számolni. De a kĂĽlföldi ösztöndĂ­jak miatt mĂ©g több hallgatĂłval kell terveznĂĽnk. Kiszámoltuk, hogy az adatbázis-kezelĂ©s Ă©vi közel háromszáz napnyi programozási munkát jelent.
 - Mint az Országos Doktori Tanács elnöke, hogyan látja a magyar tudományosságot Ă©s a magyar tudományos Ă©letet?
  - Erre a kĂ©rdĂ©sre nem az Ă©n posztom válaszolni, ezĂ©rt csak a következőket mondhatom el. Magyarország szellemi potenciálját tekintve nagyon jĂł helyzetben van, hiszen nĂ­vĂłs egyetemei rĂ©vĂ©n kĂ©pes arra, hogy komoly szellemisĂ©gĂ» Ă©s tudásĂş embereket neveljen ki, annak ellenĂ©re, hogy a magyar tudomány nincsen igazán megfizetve. Ezzel nem feltĂ©tlenĂĽl csak az adott kutatĂł egyĂ©ni jövedelmĂ©re gondolok, hanem azokra az anyagi körĂĽlmĂ©nyekre is (pĂ©ldául jobban felszerelt laborokra), amelyek nyugatra csábĂ­tják ezt a szellemi aktivitást. Az EurĂłpai UniĂłs források, az utĂłbbi időben, sokat javĂ­tottak ezen. Mindenesetre a tudomány nehezen illeszthető be egy merev gazdasági rendszerbe, hiszen a ma kĂ­sĂ©rletei a tegnapiak eredmĂ©nyein alapulnak, Ă­gy előre tervezni nehĂ©z, nem számĂ­thatĂł ki, hogy holnap mire lesz szĂĽksĂ©ge a kutatĂłknak. Mivel a tudomány közpĂ©nzeket használ, a legfontosabb feladat annak elĂ©rĂ©se, hogy a kiszámĂ­thatatlanság ellenĂ©re átláthatĂł mĂłdon, de ne közbeszerzĂ©sek formájában jusson hozzá a szĂĽksĂ©ges anyagi feltĂ©telekhez.
 - Már csak egyetlen kĂ©rdĂ©sem marad: hogyan helyeznĂ© el Debreceni Egyetemet a doktori iskolák világában?
  - Huszonhárom doktori iskolájának köszönhetően a Debreceni Egyetem az a felsőoktatási intĂ©zmĂ©ny, amely a legtöbb tudományágban szakĂ©rtőket, kutatĂłkat nevel ki. Viszonylag elfogadhatĂł, stabil anyagi körĂĽlmĂ©nyek között mĂ»ködik. Mivel ez egy nagyon nagy intĂ©zmĂ©ny, Ă­gy kicsiben lekĂ©pezi azokat a problĂ©mákat, amelyekkel az ODT-nek is meg kell kĂĽzdenie. A számadatokat persze össze lehet hasonlĂ­tani, de nyilvánvalĂł, hogy a minősĂ©g a fontos. A felvett Ă©s a vĂ©gzett doktoranduszok számaránya egyike azoknak, amit mĂ©rni szoktak. A rendelkezĂ©sĂĽnkre állĂł adatok alapján a Debreceni Egyetem az országos átlagnál, több terĂĽleten is jobban teljesĂ­t.

- Juhász Tibor -
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Mûvészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedrõl szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa biciklibõl Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyõ vagy mûfenyõ lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már biciklibõl is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidõszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idõk egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.