Saláta
3. Red Bull Röpnap – Kopaszi gát
2012. június 28., hallgato.com

2002 és 2005 után harmadszor került sor a szárnyaló tehetségek versenyére: a Kopaszi gáton rendezett Red Bull Röpnapra közel 25 ezer néző látogatott ki. Az induló 30 csapat kreativitásukkal, show-műsorukkal és gondos szakmai hozzáértéssel megálmodott repülő szerkezeteikkel igyekeztek kivívni a zsűri és a közönség elismerését. A mutatott összteljesítmény alapján végül a Magyar Gazdaság csapata diadalmaskodott 72 ponttal, akiket a Borsodi Bikacápák (71 pont) és a Süsükeselyűk (67 pont) csapata követett a dobogó második és harmadik fokán. A dobogós helyezettek, eredményességtől függően, olyan díjakkal gazdagodtak, mint például privát pilótaképzés vagy műrepülés Besenyei Péterrel, tandem ejtőernyős ugrás és hőlégballonozás. A csapatok versenyét több betétprogram is színesítette: Szóláth Szebasztián junior wakeboard bemutatója, Jamrik András triál kerékpár showja, majd végül Besenyei Péter műrepülő air race pilóta légi bemutatója zárta a műsort. A jelenlegi világrekordot jelentő 69,79 méteres röptávot ugyan nem sikerült ma egy csapatnak sem megdöntenie, ám a kreativitás terén mindenképpen maradandót alkottak a csapatok.

Repülő rózsaszínű magassarkú cipő, repülő fűnyíró, szárnyas versenyautó, robot – csak pár példa azokból a röp-szerkezetekből, amiknek a helyszínre kilátogató több tízezres tömeg szurkolhatott. Az egyes produkciók értékelésénél a zsűri főként a szerkezet ötletességét, a műsorszám eredetiségét, a repülés ívét és nagyságát figyelte, így a három szempont együttes jó teljesítménye alapján vívhatták ki a csapatok a dobogót érő helyezéseket. A zsűriben az értékelési szempontoknak megfelelően több „szakterület” képviselője kapott helyet: Szabó „Topi” Zoltán, őrnagy, vadászpilóta-világbajnok; Czigány Ildikó, az első magyar női kereskedelmi pilóta; Talabos Gábor, FAI nemzetközi műrepülő bíró; Dr. Rohács József, a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Kar, Repülőgépek és Hajók Tanszék vezetője; Mascher Róbert, képzőművész; Lakatos Márk, stylist; Kovacsics Anikó, a Győri ETO válogatott és BL döntős kézilabdázója; Kucsera Gábor, világ- és európa-bajnok kajakos; Dukai Regina, előadó-műsorvezető és Walkó Csaba a Compact Disco énekesét.

A nap legkreatívabb repülő szerkezetének járó különdíját a Borsod Boys nyerte, akik elismerésül a jelenlegi világranglista 2. helyezett siklóernyős Kézi Gáborral repülhetnek majd tandemben. Ezen felül a Red Bull MOBILE közönségdíját is az első helyezett Magyar Gazdaság csapata (tagjai: Czellár István Zénó, Ari Zoltán, Bodonyi Norbert, Fábián Tamás, Fecske Péter és a tartalék Kerti Sándor) nyerte, aminek minden tagja egy szerencsés szavazóval egyetemben, egy-egy por- és vízálló Sony Ericsson Xperia active androidos okostelefonnal és feltöltőkártyás Red Bull MOBILE Access előfizetéssel lettek gazdagabbak.

„Nagyon örülünk a győzelmünknek, nem számítottunk rá. Menet közben, ahogy láttuk a többiek pontszámait, kezdtünk el bizakodni, hogy meglehet a dobogós helyezés is. A Red Bull MOBILE közönségdíj viszont abszolút meglepetés volt! Délutánonként építettük a szerkezetet és nagyjából nettó 5-6 nap alatt készült el. Úgy látszik a 2008-as Red Bull Ládaderbin elért 4. helyezésünk meghozta a szerencsét: az akkor versenyjárművünk futóművét építettük be a mostani röp-szerkezetbe.” - avatott be a háttértitkokba a nyertes csapat pilótája Czellár István Zénó.

A rendezvénnyel kapcsolatos további információk a www.redbullropnap.hu oldalon találhatók. Az esemény telekommunikációs partnere a Red Bull MOBILE.

(x)A szerző további cikkei
Óriási Campus Party szerdán CHILDREN'S Party, Magyarország legnagyobb egyetemi buliján!!
Legyél TE a Fórum Arca!!! Egyetemisták között is keresik a Fórum Arcát! (x)
Tárgyalásokat a felsőoktatásért A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének petíciója
Sajtóközlemény Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának sajtóközleménye a felvételi keretszámokról
Borászati kihelyezett tanszék Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei