Szubjektv
Az egészséges étel titka
2013. jnius 4., Szabó László

Gasztronómiai kalandozásunk ezúttal nem egy hagyományos étterembe vezetett minket, hanem a klinikára, ahol nemcsak finom falatok vártak ránk, de azt is megtanultuk, hogy szabad este hat után is enni, a lényeg, hogy a napi utolsó és a másnapi elsõ étkezés között legalább tíz óra teljen el.

„Olyan heringsalátát készítünk, aminek a savanyú káposzta az alapja, és apróra reszelt savanyú uborkás kefir öntet jár hozzá. Ezen kívül a mai alkalommal zellerkrém levest, spenótos galuskát vöröshagyma-mártással, pirított, reszelt sárgarépa csíkokkal, valamint túrós, körtés rakott tésztát fõzünk még. Abszolút idényjellegû, hétköznapi alapanyagokból elõállított, finom ételeket” – avat be az aktuális napi menübe Szalayné Kónya Zsuzsa dietetikus, akivel nem egy belvárosi étterem konyhájában, hanem az I. sz. Belgyógyászati Klinika alagsorában találkoztunk. Az étkek és a rendelõk felé vezetõ folyosón finom illatok fogadják az embereket, akik gondolni sem gondolnak arra, hogy egy ajtónyitásnyira az egészségtudatos táplálkozás vegykonyhájában találhatják magukat. 

A tankonyhát tavaly nyáron alakították ki azzal a céllal, hogy egészségesekkel és betegekkel, orvostanhallgatókkal fõzzenek: dietetikus vezetésével készültek már többek között szív- és érrendszeri betegségekre, diabéteszre ajánlott ételek, megfõzték az epilepsziás gyerekeknek szóló ketogén diéta elemeit, de fogyókúrát támogató ebéd is rotyogott az edényekben – abszolút hétköznapi alapanyagokból, amelyek a legkisebb falu boltjában is beszerezhetõek. Az Egyetemi Élet látogatásakor éppen a Magyar Rákellenes Liga klubtagjai sürögtek-forogtak a konyhában, nagymama korú hölgyek, akik havonta egyszer visszatérnek olyan egészséges étkeket készíteni, amelyekre talán soha korábban nem gondoltak. Kozempel Zsuzsa, a debreceni alapszervezet hívásklub-vezetõje nagy lelkesedéssel mutatta táblázatát a fõzõklub tagjainak névsorával, akik olyannyira szeretik ezeket az alkalmakat, hogy már sorban állás van, túljelentkezés. „Tavaly szeptemberben kezdtük el a liga tagjaival a közös munkát, lelkesen süt-fõz mindenki, hiába van több évtizedes gyakorlat a hölgyek mögött, mégis tudnak újat tanulni, új ízeket felfedezni. Mindenki több receptet kipróbált már, otthon is megfõzték a családnak az itt tanultakat” – mutat körbe a konyhában tüsténkedõ nénik között Szalayné Kónya Zsuzsa.Az edényekben mindig sok zöldség van, hisz ez a táplálkozás alapja, de a keményítõtõl kezdve az állati fehérjéken át a libazsírig minden megfordul a tûzhelyeken, a lényeg a megfelelõ arány ismerete – mennyit, mit, mikor és hogyan fogyasszunk úgy, hogy ne ártson nekünk. A legújabb csoport a tankonyhában az orvostanhallgatóké, akik hetente kétszer járnak fõzni a belklinika alagsorába, az ott szerzett tapasztalatok révén bátran tudnak majd praxisuk során olyan étrendet ajánlani a betegeknek, amelyek nem vegyszerekkel, étrend-kiegészítõkkel, hanem természetes alapanyagokból készülve támogatják az egészséges táplálkozást. A következõ hetekben a zöldbabot tanulják majd meg tizenháromféleképpen elkészíteni, majd egy menüsort fõznek le tízféleképpen, hisz nincs az az állapot, amihez ne lehetne a megfelelõ ételt, hozzá illõ fûszerekkel, ízvilággal elkészíteni. A tankonyhában egy óra alatt négy-öt étel sül-fõ, majd aki megfõzte, meg is eszi az ebédlõben, miközben átbeszélik a tapasztalatokat, majd elmosogatnak, rendet raknak.   A szerz tovbbi cikkei
A sámánnak a dob is drog Nemcsak tanulmányozta a sámánokat Hoppál Mihály professzor.
I shot the target Elsõ alkalommal bukkant fel a testnevelés órák között.
Méltó helyen a Tisza István-szobor A DE Fõépülete elõtt állították fel az intézmény egykori névadójának szobrát.
Új magyar ötletek a világhírnév kapujában Magyar, cseh, lengyel és szlovák innovatív megoldások versenyeznek a Brainfactory ötletverseny nemzetközi fordulójában.
A pálinkától félreütök A nagyerdei mulatságon huszonötezren töltötték az arcukba a kolbászokat.
CAMPUS PONT - SZOLGLTATSOK
Bejelentkezs
A ht legolvasottabb cikkei
Keress
A rovat legolvasottabb cikkei
A hnap legolvasottabb cikkei