Egyetemi hírek
Kész a Kocka
2013. augusztus 15., Szabó László

Megépült és a nyilvánosság számára is látogatható a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán a Fenntartható Épületenergetika Információs Központ. A 150 millió forintos uniós támogatásból megvalósult épület az oktatásban és az ismereterjesztésben egyaránt segíti a Műszaki Kar munkáját.

Kocka alakú, 300 m2 alapterületű és bemutatja a jövőbe mutató energetikai rendszerek piacának legmodernebb építészeti és elektromos újdonságait – a Debreceni Egyetem legújabb, tíz hónap alatt elkészült épülete a lakosság számára is példaként kíván elöl járni az energiatudatos épülettervezés és üzemeltetés területén.

- Az épületben működés közben tekinthetők meg a hőszivattyúk, napkollektorok, hővisszanyerők és más energiahatékony berendezések, amelyek egy családi ház esetében is lehetővé teszik a gazdaságos működtetést. A rendszerek működéséhez szükséges villamos energiának nagy részét napelemekkel állítjuk elő, így megpróbáljuk környezetbarát módon üzemeltetni a házat. Az épületben a távhő az alapfűtés, de ez csak akkor üzemel majd, ha a megújuló energiaforrások nem fedezik a hőigényt. Nyári időszakban a napkollektorok által termelt fölös hőmennyiséget betápláljuk a távfűtési rendszerbe, amely így az épület hőtárolójaként is üzemel – adott betekintést az épület működésébe dr. Kalmár Ferenc, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar dékánhelyettese.

A Fenntartható épületenergetikai információs központban nem csak működő rendszereket láthat a közönség: az emeleten kiállítótér lesz, ahol számos új megoldás mutatkozik be, olyanok, amelyek már nem fértek be az épület folyamatosan üzemelő elemei közé.

- Szeretnénk, hogy minél többen eljöjjenek hozzánk, ezért nyílt napokat, látogatási alkalmakat teremtünk, ahol a régió érdeklődő lakossága megismerheti a jövő építészetének energiatudatos formáit – mondta dr. Gaál István rektorhelyettes, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok elnöke.A szerző további cikkei
A sámánnak a dob is drog Nemcsak tanulmányozta a sámánokat Hoppál Mihály professzor.
I shot the target Első alkalommal bukkant fel a testnevelés órák között.
Méltó helyen a Tisza István-szobor A DE Főépülete előtt állították fel az intézmény egykori névadójának szobrát.
Új magyar ötletek a világhírnév kapujában Magyar, cseh, lengyel és szlovák innovatív megoldások versenyeznek a Brainfactory ötletverseny nemzetközi fordulójában.
A pálinkától félreütök A nagyerdei mulatságon huszonötezren töltötték az arcukba a kolbászokat.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei