Pályázatok
„Összezsugorodott a világ”
2015. december 10., DEHDK PR-és Sajtóiroda

Külföldi munkalehetőségekkel, tanulmányutakkal és szakmai gyakorlati lehetőségekkel várták a diákokat október 6-án a Külügyi Börzén.

A Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája és a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat Egyetemi Hallgatói Külügyi Bizottsága idén 17. alkalommal rendezte meg a Külügyi Börzét az egyetem hallgatói számára a Főépületben.A rendezvényen szakmai- és külföldi ösztöndíjakkal foglalkozó szervezetek, valamint az egyetem képviselői tájékoztatták a részképzések, tanulmányutak, szakmai gyakorlatok, önkéntes vagy mobilitási programok, illetve nemzetközi munkalehetőségek iránt érdeklődőket.

- Közhelynek hangzik, hogy a világ összezsugorodott az elmúlt években, és nemcsak azért, mert a távolságok áthidalása sokkal kisebb problémát jelent, mint korábban. Valamikor Franciaországból a Közel-Keletre eljutni 4-5 hónapos hajóúton lehetett, ma ez kevesebb, mint három órába telik – fogalmazott Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese nyitóbeszédében. Hozzátette: ahhoz, hogy az ember ebben a rohanó, összezsugorodott miliőben megtalálja a helyét, ismernie kell a világot, mások kultúráját, azt, hogy hogyan gondolkodnak, és ezt csak egyféleképpen lehet megtenni: ha az ember elmegy, és megnézi.

Összesen húsz kiállító képviselte magát a Külügyi Börzén: megjelentek a mobilitási programokat (Erasmus, CEEPUS, ISEP) lebonyolító egyetemi szervezetek, a nyelvvizsga lehetőségek (DExam, Origó, ECL), a különböző országos képviseletek (DAAD, AllianceFrançaise, American Corner Debrecen és Fulbright), továbbá több helyi és nemzetközi szervezet (del REY International, Camp Leaders, CCUSA).

- Mint korábbi ösztöndíjas, bátran állítom, hogy a mobilitás olyan eszköz, aminek segítségével kinyílik előttünk a világ, és megtapasztaljuk, hogy milyen lehetőségeink vannak – mondta Virga József, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat Egyetemi Hallgatói Külügyi Bizottságának társelnöke.

A hallgatók a rendezvényen felmérhették nyelvvizsgatudásukat és hasznos tippeket is kaphattak a külföldi tartózkodáshoz.
 A szerző további cikkei
Ersasmus Tizennégy ország több mint száz hallgatója érkezett egyetemünk 14 karára.
Tölgyek a jövőnek Az egyetem saját forrásából 140 db fát, egy felajánlásnak köszönhetően pedig további 100 db csemetét ültetnek.
Sikeres hallgatói akció „Jótékony szórakozás - Mozizz a gyermekekért!”
Új színfolt az egyetemen Megnyílt a Zöld Pont a Böszörményi úti campuson.
Műszakis ősz a Lovardában MK Sörsátor minden évben.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei