Programajánló
Jubilál a Kutatók Éjszakája
2016. szeptember 22., Béres Zsuzsa

A reklámok szerint kétféle ember létezik. Szerintem is: aki már járt a Kutatók Éjszakáján, és aki még nem. De aki már éjszakázott az egyetem falai között, az biztosan újra eljön szeptember 30-án.

Európa legnagyobb tudománykommunikációs rendezvénysorozatához az egyetem valamennyi kara csatlakozik, minden debreceni campuson, valamint Nyíregyházán és az Agóra Tudományos Élményközpontban is ingyenesen lehet bepillantani – néha talán rendhagyó módon - a tudomány kulisszái mögé. Idén 10. alkalommal csatlakozik a Debreceni Egyetem a Kutatók Éjszakájához, amelyre rekordot döntött a jelentkezések száma, több mint 60 intézet, tanszék, kutatócsoport jelezte, hogy szeretnének bemutatkozni az idei programon.

A „klasszikus” programok ismét várják a látogatókat: lesznek látványos kémiai kísérletek, bemutatkoznak a fizikusok, láthatjuk „munka” közben a szélcsatornát és a folyóvizes labort, de lesz matematikai játszóház, bemutatkoznak a növényi lombikbébik, és az egyetemi könyvtárt titkos, látogatóktól egyébként elzárt részlegében is lehet sétát tenni a több 100 éves kötetek között.
De ezek csak a megszokott érdekességek, ugyanis újdonságban sem lesz hiány. GPS-szel lehet majd kincset keresni egy virtuális labirintusban, és akár közös szelfi is készíthető az ördöngős Hatvanival, a 18. században élt nagy polihisztorral, a Református Kollégium egykori legendás professzorával... És ez még nem minden!

Spagettivel és westernnel készül az Olasz Tanszék is, akik megmutatják, hogyan is készül az igazi carbonara – ehhez akár a Műszaki Kar tésztahíd-építő bemutatójának „roncsait” is fel lehet használni - miközben az amerikaiak által lekicsinylett, de mára már klasszikussá vált olasz westernek szórakoztatják a nagyérdeműt.

- Magyarországon ez az egyik legismertebb olasz tésztaétel, viszont amit mi itthon annak fogyasztunk, az talán a legmesszebb van az olasz eredetitől. Ez pontosan olyan, mint amikor egy magyar Olaszországban felfedezi az étlapon a „gulasch”-t, és már előre örül a jó meleg, tartalmas levesnek, és kap helyette egy nagy tányér zaftos pörköltöt – adott „ízelítőt” a programból Puskás István, az Olasz Tanszék adjunktusa, a Kutatók Éjszakájának főszakácsa. (A recept olyan titkos, hogy még nekem sem árulta el a hozzávalókat, de egy tévhitet eloszlatott: tejszín biztosan nem kell hozzá!) A különböző kultúrákkal kapcsolatban bennünk élő sztereotípiákat vesszük górcső alá a vadnyugat és a spagetti által, két olyan dolgon keresztül, ami meghatározza a magyarok Olaszország-képét. Spagettit főzünk és a régi nagyok – Sergio Leone és EnnioMorricone – segítségével megidézzük a westernfilmeket és közben arról fogunk egy kicsit okoskodni, hogy hogyan alakulnak ki a sztereotípiák, hogyan vándorolnak egyik kultúrából a másikba a különböző produktumok, a vándorlás során hogyan alakulnak át, és nyernek új formát, új jelentést – mondta Puskás István.

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, népszerűsítse a természettudományokat és megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas kihívás. A Debreceni Egyetem már 10. alkalommal csatlakozik a programsorozathoz.

A regisztrációhoz kötött programokra szeptember 9-től lehet jelentkezni a http://www.kutatokejszakaja.hu/2016/ oldalon.A szerző további cikkei
„Isten nevében, a haza üdvére…” Izgatottan gyülekeztek a diákok a Főnix csarnokban szeptember 11-én.
Mi fán terem a gerundium? A debreceni felsőoktatás történelmi gyökerei egészen a XVI. századig nyúlnak vissza.
Debrecenben ülésezett az MRK A Debreceni Egyetemen tartotta a Magyar Rektori Konferencia (MRK), idei őszi kétnapos ülését.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei