Egyetemi hírek
Az amerikanisztika 25 éve
2016. szeptember 22., Szabó László

Negyedszázados jubileumát ünnepli szeptemberben a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetének Észak-amerikai Tanszéke: a rendszerváltást követően jöhettek létre az első amerikanisztikai műhelyek a hazai egyetemeken.

A szocializmus idején amerikanista tanszékek egyáltalán nem voltak a magyar felsőoktatási intézményekben, holott Országh László professzor már 1962-ben arról írt tanulmányt, hogy mik lennének a hazai amerikanisztika feladatai, milyen könyvek, tankönyvek lennének szükségesek az oktatáshoz és azt milyen személyi állománnyal lehetne megoldani. Minderre azonban a rendszerváltásig várni kellett, a Debreceni Egyetem jogelődjén az 1991/92-es tanévtől tanulhattak először amerikanisztikát a diákok.

Habár vannak olyan egyetemek, ahol az addigi klasszikus angolos képzéstől függetlenül, önálló tanszékekként, intézetekként jöttek létre az amerikanisztika műhelyei, Debrecenben Angol-Amerikai Intézet alakult. „Nem akartuk feladni a közös hagyományokat az angolosokkal, hiszünk abban, hogy az amerikanista nem baj, ha tudja, milyen az eredeti Frankenstein, mi van a Canterbury mesékben. Szükséges, hogy mindenki olvasson Shakespeare-t, hiszen rengeteg referencia van, ami összeköti a két kultúrát” – mondja Glant Tibor, az Észak-amerikai Tanszék vezetője.

Az amerikanisztikai tanulmányok lehetővé tételével a rangos külföldi ösztöndíjakkal foglalkozó Fulbright Bizottság is irodát nyithatott Magyarországon, az Angol-Amerikai Intézetben az elmúlt huszonöt évben csaknem harminc külföldi oktató tartott órákat Fulbright-ösztöndíjasként.

A képzés és a Fulbright hazai jubileumát szeptember első napjaiban közös konferenciával ünnepelték a Debreceni Egyetemen, de Glant Tibor úgy tájékoztatott, hogy szeptember második felében rendeznek egy találkozót a végzett debreceni amerikanistáknak, amelyen karrierjükről mesélnek majd az egykori debreceni egyetemisták, de a Kutatók Éjszakájára is több programmal készülnek, elemezni fogják például a végéhez közeledő amerikai elnökválasztási időszakot.
 A szerző további cikkei
A sámánnak a dob is drog Nemcsak tanulmányozta a sámánokat Hoppál Mihály professzor.
I shot the target Első alkalommal bukkant fel a testnevelés órák között.
Méltó helyen a Tisza István-szobor A DE Főépülete előtt állították fel az intézmény egykori névadójának szobrát.
Új magyar ötletek a világhírnév kapujában Magyar, cseh, lengyel és szlovák innovatív megoldások versenyeznek a Brainfactory ötletverseny nemzetközi fordulójában.
A pálinkától félreütök A nagyerdei mulatságon huszonötezren töltötték az arcukba a kolbászokat.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei