Sport
Sportképzés
2017. április 15., forrás: Debreceni Egyetem

Hazánkban egyedüli felsőoktatási intézményként alap- és középfokú kézilabda edzőképzés indításáról állapodott meg a Debreceni Egyetem a Magyar Kézilabda Szövetséggel. Az erről szóló dokumentumot április 15-én a Főnix csarnokban rendezett férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjén írták alá.

A magyar felsőoktatási intézmények közül először a Debreceni Egyetemmel indít kézilabda sportedzői képzést az MKSZ. A szakszövetség azért választotta a cívisvárost, mert itt adott az oktatáshoz szükséges kiváló infrastruktúra és a szakemberállomány. A megállapodást az intézmény részéről Szilvássy Zoltán rektor, Balogh László, az egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója, a szövetség részéről Novák András, az MKSZ főtitkára és Marczinka Zoltán, az MKSZ sportigazgatója írta alá.

A szerződés szerint a következő tanévben a testnevelő tanár szakos hallgatók mellett bárki elkezdheti az alapfokú kézilabda edzői képzést, amellyel D lincences végzettséget lehet szerezni. A második év végén pedig középfokú képesítést, azaz C lincencet kapnak majd a résztvevők, ami azt jelenti, hogy az NB II-ben, sőt akár NB I. utánpótlásban is tarthatnak majd edzéseket. Mivel az alapfok oktatási anyaga szinte azonos a testnevelő tanáréval, ezért ezek a hallgatók akár egy év alatt középfokú edzői képesítést szerezhetnek tanulmányaik mellett, vagy azt követően. Debrecenben a kézilabda kiemelt sportág, az egyetemi sportstratégia kapcsán készült felmérés szerint ez a legnépszerűbb sportág a hallgatók és a régió fiatal felnőttei körében. A DEAC egyetemi férfi csapat pedig bajnokságot nyert az NB II-ben és kivívta az indulás jogát az NB 1/B következő idényére.

 A szerző további cikkei
Legyen Ön is Grafológus! Az Interaktív Grafológusképző- és Grafomédia Intézet ősszel induló képzései.
Új professzorok A DE tizenegy oktatója vehette át egyetemi-, és főiskolai tanári címét a professzorok házi ünnepségén október 4-én
Debreceni Egyetem Tanévnyitó 2011. Idén is a Főnix Csarnokban rendezi tanévnyitó ünnepségét a Debreceni Egyetem.
Pihenő park a campuson Szeptember végére készül el az új pihenőpark a Kassai úti campuson
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei