Sport
Megvannak az idei bajnokok!
2016. február 22., Kovács Mikós

Nagyszabású gálaműsor és bemutató mérkőzés kíséretében rendezték meg a Buzánszky Jenő Egyetemi Labdarúgó Kupa és a Kozma Mihály Egyetemi Futsal Kupa döntőjét február 16-án, amelyek egyaránt óriási csatákat és látványos játékot hoztak. A közel hatórás sport dzsemborin több egykori és jelenlegi sportikon, valamint közéleti személyiség is rész vett, mind emellett a mérkőzések között a DE csinos pom pom lányai is szórakoztatták a nagyérdeműt.

A mérkőzések előtt megemlékeztek a tavaly januárban elhunyt Buzánszky Jenőről, az Aranycsapat legendájáról, akinek a Sporttudományi Oktatóközpont előtt felállított bronzszobránál beszédet mondott dr. Bács Zoltán, a DE kancellárja. A kancellár kiemelte Jenő bácsi páratlan személyiségét, s megígérte, hogy minden évben méltóképpen megemlékeznek majd a sportlegendáról.
A koszorúzásnál felszólalt Buzánszky Jenő két korábbi pályatársa, két olimpiai bajnok labdarúgó Dunai Antal és Gelei József is, akik egybehangzóan Jenő bácsi munkásságát méltatták, s elismerően szóltak a labdarúgás népszerűsítéséért tett cselekedeteiről.

Sándor Mihály sporttörténész a szobor előtt állva elmesélt egy történetet az akkor még Dombóváron futballozó Buzánszkyról, aki kis híján Debrecenbe szerződött, ám fiatal kora miatt szülei nem engedték el a távoli hajdúságba.
Az ünnepi megemlékezés végén ifj. Buzanszky Jenő köszönte meg azt a szeretetet, amit a család a Debreceni Egyetemtől kap és egyúttal meg is nyitotta a nagydöntőt.

Először a Divízió 2 döntőjére került sor, ahol egy fordulatos, s igen komoly csatát hozó mérkőzésen a Zsiványok csapata diadalmaskodott az Asztalon Villa gárdájával szemben. Gáll Ferencék nagyot küzdve, látványos gólokat szerezve múlták felül a Németh Adrián fémjelezte ”asztalosokat” 5-4 arányban, így ezúttal a fekete mezesekhez került a Div. 2 trófeája.
A parázs csatát hozó másodosztályú finálé után a hírességeké volt a főszerep!

A délután első gálameccsén a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet alakulata szállt harcba a DEAC Old Boys örökifjúi ellen. A Csontos Pál, Siklósi Csaba, Makray Balázs trió azonban kevésnek bizonyult a Lente Lajos, Czóbel Levente testnevelő tanárok által összerakott és kivitelezett taktika ellen. A találkozó 3:1-es DE SKI győzelemmel zárult, ám természetesen itt nem a győzelem, sokkal inkább a játék élvezete volt a fő szempont.

A második hírverő összecsapáson a Védnökök csapata nézett farkasszemet a Debrecen Média, azaz az újságírók gárdájával. A mérkőzés a Védnökök parádéját hozta, ami nem csoda, hisz olyan kiváló játékosok léptek pályára az együttesben, mint Turzó József vagy Trencsényi János.

A rendezvény harmadik, utolsó buli meccsén a DEAC női futsalosai játszottak a DE HÖK gárdája ellen. A találkozó itt is 4-1-es eredménnyel zárult, méghozzá a Hallgatói Önkormányzat férfiúi javára, ám ahogy a korábbiakban sem, így itt sem az eredmény sokkal inkább a sportélmény volt a fontos.

A bemutató meccsek után a Kozma Mihály Futsal Kupa döntőjével folytatódott a programsorozat, ahol az A-Men parádés játékot produkált. A Takács Tamás - Fodor János csatárduó már a második percben egy-egy góllal vétette észre magát, s ezt követően sem lankadtak, kilenc rúgott góllal zárták a találkozót. Az utolsó percig becsületesen küzdő Sinter FC-nek ezúttal „csak” két szépítő találat, a fantasztikus hangulatban lejátszott döntő élménye és a második helyért járó ezüstérem jutott.

A nap talán legjobban várt összecsapását, azaz a Buzánszky Jenő Egyetemi Labdarúgó Kupa divízió 1-es döntőjét hagyták utoljára a szervezők, melyben a többszörös bajnok Made In Italy, illetve a külföldi hallgatókat is felvonultató Retek FC volt érdekelt. Óvatos játékkal kezdte mindkét együttes a mérkőzést, majd az első félidő derekán Sigér Ákos egy bombagóllal jelezte, a Made In ezúttal is igényt tart a bajnoki címért járó serlegre. Tervük azonban nem jött be, dr. Mikó Zoltánék óriási hajrát produkálva megfordították, s 6-5-re megnyerték a mérkőzést, így egy szemeszter erejéig elmondhatják magukról, hogy ők a Debreceni Egyetem legjobb kispályás csapata!
 A szerző további cikkei
A jelen és a jövő reménységei A férfiak mellett egyre inkább érdemes figyelni női labdarúgóink teljesítményére.
Nemzetköz Sportnap Nagy sikerrel zárult az először megrendezett Nemzetközi Egyetemi Sportnap.
Idén is nagy siker a Buzánszky! Az idei viadalra 69 alakulat adta le a nevezését három divízióba sorsolva.
Az utánpótlás biztosított A jövő nemzedékéről lesz most szó.
Átadták a Sporttudományi Oktatóközpontot A többórás rendezvényen számos hazai híresség és sportoló tette tiszteletét.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei