DE
IDebrecen legaktívabb csapata
2016. december 6., Juhász Tibor

Incognito Club, Nagyerdei Víztorony, Roncsbár… Teltház van, sokaknak még ülőhely sem jutott. A közönség a színpadot figyeli, a mikrofonnál váltják egymást a fiatalok, papírról, telefonról olvasnak fel, de van olyan is, aki fejből nyomja. A fellépők a szemükbe világító reflektorok miatt nem látják, csak hallják a közönséget. Azt tudják, hogy sokan vannak, de azt nem, hogy a tizenéves középiskolásoktól kezdve a nyugdíjasokig számos generáció képviseli magát a nézőtéren. Minden produkciót taps kísér. A háttérben a rendezvény plakátja, a plakát bal szélén egymásba fonódó kacskaringós betűkkel a csapat neve: DebreSlam.

A 2014-ben alakult csapat rövid idő alatt nagy népszerűséget ért el. Hogy milyen hamar a figyelem középpontjába kerültek, azt mutatja az is, hogy a szó legszorosabb értelmében DebreSlam-ről csak 2015 óta beszélhetünk. A Debreceni Slam Poetry csapatának meg kellett változtatnia a nevét a DSP nevű rapformáció miatt, hiszen az e három szó kezdőbetűjéből álló logó egyszerre utalt mindkét csapatra. A DebreSlam rendezvényeinek állandó teltháza nem csak a slam közkedvelt műfajának köszönhető, hiszen a ma már rutinos fellépőnek mondható tagok nagy műgonddal készülnek a programokra. Mivel nem egyetemi szerveződésű társaságról van szó (a fellépők a legkülönfélébb iskolákból, egyetemi karokról, munkahelyekről állnak a mikrofon mögé), ezért a programok színesek, tematikailag is szerteágazóak.

Ez még akkor is így van, hogyha a téma, amire a fellépőknek szöveget kell írni, adott. Ez egyáltalán nem jelent problémát, hiszen mindig izgalmas megfigyelni, hogy ki hogyan tud megfelelni az előírásoknak, és hogyan harmonizálnak egymással a legkülönfélébb érdeklődési körrel rendelkező alkotók szövegei, produkciói.

Hasonlóan más magyar slammes szerveződésekhez, a DebreSlam legnagyobb eseménye a minden évben megrendezett országos verseny. Már alakulásának évében megtartotta az első összecsapást, amit azóta három másik követett. Ezek egyik jellegzetessége, hogy a szakmai zsűrivel együtt a közönség is kinyilváníthatja véleményét, hiszen két részből tevődik össze a bajnokság bírósága. E mellett a február és március környékén megtartott est mellett számos más rendezvényen is képviselik magukat. A Kávészünettel például rendszeresen fellépnek a Roncsbárban (legutóbb október 23-án láthatta őket a közönség), illetve közművelődési intézményekkel is szoros kapcsolatban állnak.

De nem csak az éjszakai kulturális életben vannak jelen. Számos fővárosi és vidéki rendezvényen vesznek részt, és nem rettenti el őket a tanórák szűkös időkerete sem, slammeltek már egy balmazújvárosi középiskola irodalom óráján is.

Bár vannak, akik ismerősebbek lehetnek a közönség számára, hiszen a legaktívabb résztvevőknek számítanak (például Bakota Zalán, Hepp Iván, Polgár Tóth Tamás, Somogyi Tibor, Szűcs Noémi Foffi), az alapítás óta eltelt három év alatt folyamatosan nőtt a tagok száma, így ma már számos tehetséges slammer öregbíti a DebreSlam hírnevét. Ismertségüket a folyamatos fesztiváljelenlét mellett (például rendre ott vannak a Campus Fesztiválon is) rádiós interjúk, televíziós megjelenések is növelték, legutóbb október 13-ai rendezvényükről készített felvételeket a DTV.

De a csapatról nem csak az esteken informálódhatnak az érdeklődők. 2015-ben a debreceni Amúgy online irodalmi folyóirat slam-rovatot indított, amelyben szövegek és videók is megjelennek. Itt számos DebreSlam-es közölt, de a szerkesztési feladatokat is az ő köreikből látták el.

Azonban ettől az évtől kezdve még aktívabb lesz a csapat. Az éves nagyversenyek és az állandó esteken kívül (amiket az Incognitóban és a Nagyerdei Víztoronyban tartanak) már negyedéves megmérettetések is lesznek. Ezeken az eseményeken nem lesz szakmai zsűri, a közönség kapja a főszerepet, hiszen az ő feladata lesz, hogy a szavazólapokon leadja a voksát és eldöntse, hogy ki volt az est legjobbja. A youtube csatornájukat is igyekszenek majd sűrűbben frissíteni. Bár a világhálón már találhatóak versenyvideók, ezt az oldalukat még tovább akarják fejleszteni. Így bizonyára mi is újabb tehetséges alkotókat ismerhetünk meg.A szerző további cikkei
Kultúrák ízletes találkozója Nemzetközi ízkavalkád, országok gasztronómiai fesztiválja.
Az online jelenlét fontossága Hogyan vált a legolvasottabb napilapból az online térben is jelent?s médium?
Forinttörténet a harmadikon 70 éves a forint című vándorkiállítás a főépületben.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei