Programajnl
Kultúrák ízletes találkozója
2017. jnius 14., Juhász Tibor

Nemzetközi ízkavalkád, országok gasztronómiai fesztiválja – a Debreceni Egyetemen mûködõ hallgatói részönkormányzat, az International Student Union (ISU) idén, tizenkettedik alkalommal hirdette meg az International Food Day-t.
 

A fõzõnapon ebben az évben huszonegy nemzet hallgatói vettek részt. Nem csak az ételkülönlegességek idézték meg a külföldi hallgatók kultúráit, a standoknál sütögetõ fiatalok népviseletbe öltöztek, valamint zenei és táncprodukciókkal fûszerezték meg a hangulatot.

2016-ban minden addiginál nagyobb érdeklõdés övezte a Food Day-t. Több mint ötezer kóstolójegyet adtak el, és az érdeklõdõk nagy száma miatt úgy tûnt, a rendezvény kinõtte a Kossuth Lajos Kollégiumok közötti teret. Idén sem volt ez másként, a tervezett kezdés elõtt már hosszú sor állt a jegyárusoknál, a külföldi és a magyar hallgatók mellett egyetemi oktatók és más érdeklõdõk is szerették volna megkóstolni a nemzetközi specialitásokat. A tér már a program kezdése utáni percekben megtelt, de a tömeg békésen hullámzott, mindenkinek megvolt a lehetõsége arra, hogy közelebb jusson ahhoz a standhoz, amelyik a legjobban felkeltette a kíváncsiságát.

Amerika, India, Izrael, Japán, Korea, Norvégia, Olaszország, Vietnám – csak pár ország azok közül, akiknek konyhája feltárult a fesztiválozók elõtt. Ám a rendezvény népszerûségének és jelentõségének kulcsa elsõsorban nem a sokszínû ízvilágban, meg a bõség zavarában rejlik. Sokkal fontosabb az, hogy a Food Day-t közösen szervezik a külföldi és a magyar hallgatók, és közösen is vesznek részt rajta. A fesztiválozók sem egy nemzet tagjai közül kerülnek ki, így az esemény nem csak a nemzetek közötti együttmûködést segíti, hanem alkalmat teremt a kultúrák közötti párbeszédre is. Az ISU az országban egyedülálló szervezet, a Debreceni Egyetemen mûködõ hallgatói részönkormányzat összefogja és közösséggé szervezi a Magyarország második legnagyobb városában tanuló külföldi egyetemistákat.

A Food Day egy jó lehetõség arra, hogy a más-más nemzetiségû résztvevõk ételeiken és szokásaikon keresztül megismerjék egymást.  
A hangulat oldott volt, még az idõközben fel-feltámadó szél sem tudta elhajtani a jókedvet. Az esemény egyébként egy játékos vetélkedõnek is felfogható, hiszen az egyetem vezetõségébõl és az alumni-tagokból álló zsûri díjazással jutalmazza a legautentikusabb standot. Hogy a versenyzõknek elég idejük legyen a felkészülésre, a maximum hatfõs csapatok április 10-éig jelentkezhettek a Food Day-re. Az ételek különlegessége mellett a döntõbírák a tálalást is nézik, de plusz pontot ér az is, ha egy-egy nemzet képviselõi magukra öltik országuk jellegzetes viseletét, vagy valamilyen más különlegességgel járulnak hozzá ehhez a nagyszabású kulturális forgataghoz.
Amerikai hamburger, norvég sajttorta, sushi, kebab, rizspuding – szinte lehetetlenség felsorolni a választékot.

Én a spanyol és a szír standnál is kóstoltam, de számomra a vietnámi konyha volt a legízletesebb. Az édeskés pácban forgatott hússzeleteket salátával, tósztkenyérrel és barbecue szósszal tálalták.

A szervezõk zenés kísérõprogramokról is gondoskodtak. Akik eltelítõdtek a sok finomságtól és a nagy tömegtõl, átsétálhattak az úgynevezett Chill area pihenõövezetbe, ahol a medikushallgatókból álló Triple Bypass zenekar szórakoztatta az egybegyûlteket. A trió a rádiókból jól ismert nemzetközi slágerek feldolgozásait játszotta, de rocktörténeti örökzöldek is felcsendültek, a három fiú nagy magabiztossággal és jó érzékkel vegyítette a könnyûzenei stílusjegyeket.
A kóstolójegyekbõl befolyt összeget a szervezõk minden évben jótékonysági célokra ajánlják fel, így a jótékonysági akcióként is megemlítendõ Food Day bevételeit idén is a leukémiás gyerekek gyógyításának szentelték.
 A szerz tovbbi cikkei
Az online jelenlét fontossága Hogyan vált a legolvasottabb napilapból az online térben is jelent?s médium?
Forinttörténet a harmadikon 70 éves a forint címû vándorkiállítás a fõépületben.
IDebrecen legaktívabb csapata A csapat neve: DebreSlam.
CAMPUS PONT - SZOLGLTATSOK
Bejelentkezs
A ht legolvasottabb cikkei
Keress
A rovat legolvasottabb cikkei
A hnap legolvasottabb cikkei