Szubjektv
Lesz-e Bosch rekord?
2013. prilis 8.,

Szakmai segítség, apai gondoskodás, inspiráció

12 mentorral 19 csapat készül a rekordállításra

Elkezdték a Goldberg-masinák építését – mi a titok?

 

Általában keveset beszélünk a szuperhõsök mögött tevékenykedõ segédekrõl, akik a háttérbõl irányítanak, biztonságos és állandó jelenlétükkel támogatják a nagy, sokszor világmegváltó célokat. Elég, ha Batman-re gondolunk, akinek kalandjaiban számtalan figura feltûnik, de egy van csak, aki mindig mögötte áll, Alfred az inas a hûvös, komor angol lakáj karaktere. A már retrónak számító Magnum-sorozat fõhõsének, aki magánnyomozóként dolgozik a napfényes Hawaii szigetén, az ügyek megoldásában szintén hûséges támogatója van, a sokszor humoros Higgins személyében. És ne feledkezzünk meg M-rõl sem, a világhírû 007-es fõnökérõl, aki egyáltalán nem a sekélyes hõs komor felettesének szerepét tölti be, és nem kevésszer lényeges sarokpontja a történéseknek. 

 

M, mint mentor, avagy minden szuperhõs mögött áll valaki

 

Országszerte, és az sem kizárt, hogy valamelyikünk szomszédjában, titkos receptek alapján szuperhõs jelölt egyetemisták építik világcsúcs megdöntésre készül? Goldberg masináikat. A rekord-döntésre készül? 19 mérnökhallgatói csapat támogatására a Bosch-nál 12 fõs profi szakember gárda verbuválódott, akik a szuperhõsök segédjeihez hûen hol atyáskodnak, máskor inspirálnak, ha kell, aktivizálnak az elcsigázottságban, de felettesnek õk sem mondhatók. A mentorok saját személyes szakmai és emberi tapasztalataikkal igyekeznek egyre közelebb segíteni saját csapatukat a csúcsdöntéshez. A Bosch csoport szuperhõs segédei a Robert Bosch Kft. Bosch Budapesti Fejlesztési Központ, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft., valamint a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. és a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. mérnökei.

 

„Magam is nagy érdeklõdéssel figyelem a készülõdést, és örömmel látom, hogy kollégáim a Bosch-nál végzett napi munkájuk mellett óriási lelkesedéssel vesznek részt a csapatok szakmai támogatásában is. A magyar mérnökök, a magyar tudás versenyképessége továbbra is a Bosch magyarországi befektetéseinek és a globális értékteremtés fontos pillérei.” – nyilatkozta Oliver Schatz, a Robert Bosch Kft. mûszaki területekért felelõs elnöke. 

 

Mi a titok? A mentorok elárulják

 

Bár a verseny már hónapok óta zajlik, és több csapat is elvérzett már útközben; az igazi próbatétel most kezdõdik: a tervek alapján elindult az építés. Arra a felvetésre, hogy mi egy jó Goldberg szerkezet titka, a mentorok karakterükhöz és szakmai területükhöz hûen többféle verzióban gondolkodnak. A kéziszerszám fejlesztõ mérnök egyáltalán nem meglepõ módon az apró méretekre esküszik, míg a Body computer fejlesztõ inkább a meghökkentésre helyezné a hangsúlyt. Az sem furcsa, hogy az autóalkatrész gyártásban tevékenykedõ ipari mérnök legfontosabb szempontként a mûködõképességet emelte ki. Van olyan mentor is, aki gyakorlott „Goldberges-nek” számít, így az általa mentorált társulat a nyertesek nyugalmával néz a kihívások elé. Az biztos, hogy az április 27-i versenynapig még rengeteg izgalom és átalvatlan éjszaka vár a csapatokra.A szerz tovbbi cikkei
Zöld út a hallgatók szívéhez A DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság valódi zöld folt a Debreceni Egyetemen.
Boldog sárgulók Közösségi programok, felvonulás és bál.
Utazni szeretne? El?ször ide kell jönnie! 27. alkalommal szervezik meg az Utazási Vásár és Autókiállítást március 24-26. között.
HORTOBÁGY NÉPTÁNCEGYÜTTES Hagyomány, sport, szórakozás és barátság.
Magyar siker Véget ért a BrainFactory online ötletverseny.
CAMPUS PONT - SZOLGLTATSOK
Bejelentkezs
A ht legolvasottabb cikkei
Keress
A rovat legolvasottabb cikkei
A hnap legolvasottabb cikkei