Programajánló
HORTOBÁGY NÉPTÁNCEGYÜTTES
2017. március 1.,

Mire is vágyik igazán egy fiatal, aki egy kis időre ki akar szabadulni a mindennapjaiból, fel akar töltődni testileg, lelkileg az elkövetkezendő feladatai előtt?

A válasz: zenére, mozgásra és egy jó társaságra!! Hol is találhatja meg?

Itt vagyunk mi, a Hortobágy néptáncegyüttes!

Együttesünk 1953-ban - nagyapáink korában - alakult a Mezőgazdasági Akadémián – ahogy akkor nevezték -, és azóta is megszakítás nélkül működik, jelenleg a Debreceni Egyetemen. Alapítóink, az Akadémia tanárai és diákjai, kiváló emberek és szakemberek voltak, akik néptánc-hagyományainkat a maguk frissítő, szórakoztató és remek hangulatteremtő sajátosságaival egyetemben élték meg, s ezt nekünk is továbbadták, ránk hagyományozták.

Tánccsoportunk az elmúlt bő fél évszázadban Kis- és Nagy-Magyarország számos táncával ismerkedett meg. A tanultakból koreográfiákat, színpadi műsorokat készítettünk és ezeket egyetemi, városi és regionális rendezvényeken mutattuk be. (Nemzeti ünnepek az egyetemen és a városban, táncház-találkozók itthon és külföldön, vőfélytalálkozók – hogy csak néhányat említsünk.)

Ugyanakkor nagy család is vagyunk: fennállásunk óta minden ötödik évfordulón a hajdani és jelenlegi táncosok közösen ünneplik együttesünk alapítását egy-egy jubileumi műsorral. Ilyenkor lehetőségünk nyílik arra, hogy közös örömeinket, emlékeinket - melyek átjárják és összefonják életünk egy meghatározó szakaszát - megosszuk barátainkkal, szeretteinkkel. Működésünk során nagyon sok egyetemista számára nyújtottunk aktív kikapcsolódást, ismerkedési lehetőséget, életre szóló barátságokat és - nem egyszer - házasságokat is.

Együttesünk jelenleg is a Böszörményi úti Campus színháztermében működik. Művészeti vezetőnk Battai István, aki a néptánccsoport segítésére létrejött kulturális egyesület tagjaival együtt igyekszik biztosítani a működés szellemi és technikai feltételeit.

Két aktív csoportunkba várjuk az érdeklődőket, táncolni, kikapcsolódni vágyókat:
-    kezdő csoport, mely minden félévben új kihívásokkal várja az érkezőket heti egy alkalommal
-    haladó csoport, mely heti kétszer teszi próbára a gyakorlottabb és mindenre elszánt fiatalságot.
Ami nekünk, egyetemistáknak még jól is jön: mindkét csoport felvehető testnevelésként a Neptun-rendszerben.

A közeljövőben szeretnénk beindítani egy angol nyelvű csoportot - jellemzően a külföldi egyetemisták számára - az alábbi gondolattal: „Speak in English and dance with us in Hungarian”. (Pláza, fesztivál, party – a világ minden részén megtalálható, az autentikus nemzeti világ gyökerei azonban csak nálunk!)
Valamint - gondolva az „50 tavaszt megélt” fiatalokra - terveinkben van egy felnőtt kezdő/újrakezdő csoport indítása is.

Próbáink egy kiadós erősítő és fejlesztő bemelegítésből, az éppen aktuális tánckoreográfia tanulásából és színpadi jártasság fejlesztéséből állnak. Minden félévben tanulunk új táncanyagot, valamint az eddig tanult táncainkat - és az azokból készült koreográfiáinkat - ismételjük, csiszoljuk és tanítjuk meg új táncosainknak. Ebben a félévben mezőségi, feketelaki táncokkal ismerkedünk Rozsályi Dániel tánckarvezetőnk és Lakatos Fanni segítségével. Kemény munka, de megéri! Csak az tudja, aki már csinálta, hogy milyen is egy igazán fárasztó próba - és az az érzés, hogy ismét gazdagabb lettem, mert élmény volt! Együtt lenni egy vidám, jó hangulatú csapattal, ráadásul „lopva”, kényszer és erőltetés nélkül megismerni a világ leggazdagabb népi hagyományát!

Az év minden szakában vállalunk szerepléseket, képviseljük magunkat és a magyar kultúrát, s szerzünk új élményeket egy csapatként. Rendszeres fellépői vagyunk a Debreceni Egyetem és Debrecen város rendezvényeinek, és szívesen eleget teszünk megyei és tágabb hazánkból való felkéréseknek is.
Hollandia, Olaszország, Spanyolország, Törökország – és hogy mi ezekben a közös? Együttesünk a hazai fellépéseken túl ezekbe az országokba is eljutott, ahol képviseltetve magát számos elismerésben (nívódíjakban) részesült.


Ha felkeltettük érdeklődésed, jelentkezz nálunk: https://hortobagyne.wordpress.com/ ,hortobagyneptanc@freemail.hu. Tanulj velünk, s ünnepeljük együtt jövőre együttesünk 65. születésnapját! Várunk Téged!
 A szerző további cikkei
Zöld út a hallgatók szívéhez A DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság valódi zöld folt a Debreceni Egyetemen.
Boldog sárgulók Közösségi programok, felvonulás és bál.
Utazni szeretne? El?ször ide kell jönnie! 27. alkalommal szervezik meg az Utazási Vásár és Autókiállítást március 24-26. között.
Magyar siker Véget ért a BrainFactory online ötletverseny.
Femme 2016 Ösztöndíj program A Femme 2016 program a MOL csoport egyedülálló, idén bevezetett programja.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei