Szubjektív
Adj Te is plazmát!
2013. május 13.,

 

Idén öt éve lesz annak, hogy a debreceni Plazmaferezis Állomás megnyitotta kapuit a Nagyerdő szívében. Bár azóta elköltöztünk, és intézményünk a Nagyállomás mellett, a Petőfi tér 10. szám alatt lelt otthonra, de ugyanolyan jó hangulatú, barátságos környezetben várjuk az egészséges, segítő szándékú, önkéntes plazmaadókat.

Néhány fontos tudnivaló a plazmaferezisről.

A gépi plazmaferezis a véradás egyik formája, mely során egy speciális gép

segítségével különválasztjuk a donor (plazmaadó) plazmáját a vér alakos elemeitől, majd a plazmából 650-800ml-t egy steril zsákban összegyűjtünk. A készülék a sejtes elemeket visszajuttatja a donor vérkeringésébe.

A plazmából ezután többféle életmentő gyógyszert állítanak elő, melyeket a magyar betegek gyógyításához alkalmaznak. Ezeket térítésmentesen kapják meg a rászorulók.

Tudtad-e, hogy az anti-TETANUS injekció, amit pl. kutyaharapás esetén kapsz,

szintén vérplazmából készül?

 

Ha plazmát adsz, akkor esélyt és reményt adsz:

- a megszületésre azoknak a gyerekeknek, akik e nélkül nem jöhetnének

világra,

- a vérzékenységben, immunhiányos betegségben szenvedőknek, hogy

megfelelő minőségű életet élhessenek,

- a csontvelő átültetésen átesett betegeknek, hogy megelőzhetők legyenek az

esetleges fertőzések,

- a súlyos égési sérülteknek a túléléshez.

 

Hogyan lehetsz Te is donor?

 

Ha egészségesnek érzed magad, akkor személyi igazolványoddal, TAJ kártyáddal és lakcímkártyáddal jelentkezz munkanapokon a debreceni Plazmaferezis Állomáson 7.30 és 18 óra között a Petőfi tér 10. szám alatt.

Jelentkezéskor nem történik plazmaadás, csak orvosi kivizsgálás és laboratóriumi vizsgálathoz vérvétel. Plazmaadásra egy hét múlva kerülhet sor, és mivel a szervezet gyorsan pótolja a plazmát, így akár 3 naponként ismételhető, azonban egy év alatt összesen 33 alkalommal.

Minden plazmaadás után 1500- 2000 Ft-ot adunk költségtérítésként.

Mivel a Campus Fesztivál az év egyik legnépszerűbb zenei rendezvénye, szeretnénk hozzájárulni a Debreceni Egyetem Hallgatóinak nyári szórakozásához. Ezért május 13. és július 05. között versenyt szervezünk. Azon egyetemi hallgatók között, akik a verseny ideje alatt legalább nyolcszor eljönnek plazmát adni 2db Campus-bérletet sorsolunk ki. Másik két bérlet pedig azok között talál majd gazdára, akik a legtöbb hallgatót hozzák el hozzánk a verseny ideje alatt. A jelentkezéskor a versenyben való részvételi szándékodat mindenképpen jelezni kell a recepciós munkatársunknak.

Várunk szeretettel!A szerző további cikkei
Zöld út a hallgatók szívéhez A DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság valódi zöld folt a Debreceni Egyetemen.
Boldog sárgulók Közösségi programok, felvonulás és bál.
Utazni szeretne? El?ször ide kell jönnie! 27. alkalommal szervezik meg az Utazási Vásár és Autókiállítást március 24-26. között.
HORTOBÁGY NÉPTÁNCEGYÜTTES Hagyomány, sport, szórakozás és barátság.
Magyar siker Véget ért a BrainFactory online ötletverseny.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei