Egyetemi hírek
„A 2013/14-es tanévet megnyitom…”
2013. szeptember 9., unideb.hu

Hagyományosan a Főnix csarnokban rendezte ünnepi tanévnyitó szenátusi ülését a szeptember 8-án a Debreceni Egyetem.

8120 hallgató kezdheti meg tanulmányait a 2013/14-es tanévben állami ösztöndíjas és önköltséges, költségtérítéses, nappali és levelező, valamint angol nyelvű és PhD képzésben az egyetemen, amely továbbra is megőrizte népszerűségét a hazai felsőoktatási intézmények között - mondta tanévnyitó beszédében Szilvássy Zoltán. A rektor az új vezetés stratégiai céljai közül kiemelten hangsúlyozta, hogy a kiemelt kutatóegyetemi státusszal rendelkező Debreceni Egyetem bejusson a hazai felsőoktatási intézmények „elit klubja” mellett a világ 200 legjobb egyetemének rangsorába is

.Az ünnepséget az egyetem vezetése mellett megtisztelte jelenlétével díszvendégként Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztérium felsőoktatási államtitkára és Kósa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere.- Az egyetem tükrözi az oktatáspolitika minőségét - jelentette ki Klinghammer István. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány elhatározása alapján a magyar felsőoktatásban tart az átalakulás: megújul a főiskolai és az egyetemi intézményhálózat. Az egyetemi autonómiáról Eötvös Loránd gondolatait idézve kijelentette: az együttes tudományos gondolkodás közösségi igényének szervezeti megnyilvánulása nem pusztán jog, hanem egyben kötelesség is. Kiemelte: a Debreceni Egyetem országos jelentőségű intézmény, a hazai felsőoktatás egyik pillére, a hazai tudományosság és oktatás meghatározó műhelye.

Az ünnepség része volt az elsőéves hallgatók eskütétele (Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrum, Tudományegyetemi Karok), majd karonként - jelképesen - egy-egy hallgató személyesen vehette át tanulmányi füzetét a kar dékánjától. - Önök ezzel a felemelő aktussal a Debreceni Egyetem polgárai lettek, s felruháztattak mindazokkal a jogokkal, amelyek az egyetemi polgárokat megilletik. A jogok mellett azonban számos írott és íratlan szabály, etikai, magatartási kötelezettség betartása teremti meg a jogok és kötelességek harmóniáját - köszöntötte az elsőéves hallgatókat Szilvássy Zoltán rektor.

Kósa Lajos ünnepi beszédében kiemelte: a legjobbnak kell lenni, ennél kisebb célt a Debreceni Egyetem sem tűzhet ki maga elé. Debrecen mindig édes gyermekének tekintette az egyetemet - fűzte hozzá Debrecen polgármestere, hozzátéve, hogy a városnak kulcsszerepet kell vállalnia abban, hogy az egyetem sikeres legyen. Véleménye szerint folytatni kell az egyetemi integrációt, a párhuzamosságok megszüntetését, példaként említve a város és az egyetem egészségügyi ellátórendszerét.

Az egyetem Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) nevében Körösparti Péter mondott beszédet, amelyben kiemelte: a gólyák a legjobb döntésüket akkor hozták meg, amikor továbbtanulásuk helyszínéül a Debreceni Egyetemet választották, hiszen itt új és felújított épületekben tanulhatnak olyan oktatóktól, akik tudományos teljesítményük elismeréseképpen kutatóegyetemi címet hoztak az intézménynek, amelynek képzési és tudományos kínálata páratlan az országban - hangsúlyozta a HÖk elnöke.

A tanévnyitó keretében Szilvássy Zoltán rektor jubileumi diplomákat adott át az 50, illetve 60 évvel ezelőtt végzett egykori hallgatók részére. Aranydiplomát Ballai Pál, Báthori István, Kovács László és Süveges Ildikó, gyémántdiplomát Boda Istvánné Porkoláb Judit és Csikai Gyula vehetett át. Nevükben Kovács László mondott ünnepi beszédet, amelyben hangsúlyozta, hogy az itt tanultak tették lehetővé számukra az értelmiségi szerepvállalást, az ország felemelkedésében való aktív részvételt. Az elsőéveseket pedig arra biztatta, hogy használják ki az egyetem nyújtotta lehetőségeket, mert az itt megszerzett tudás színvonala, az alkalmazás készségének mértéke évtizedekre határozhatja meg társadalmi helyzetüket.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának küldöttgyűlése által alapított „Pro Auditoribus Universitatis Debreceniensis” Díjat (A Debreceni Egyetem Hallgatóiért Díj) idén Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának HÖOK) leköszönt elnöke vehette át Körösparti Pétertől, a DE HÖK elnökétől, a HÖOK ügyvezető elnökétől.

Az ünnepség a Szózat hangjaival ért véget a Főnix csarnokban.A szerző további cikkei
Köszönet a Rektorhelyettesnek Munkatársai, barátai, tisztelői, diákjai köszöntötték Jávor Andrást.
Gyere be, hogy kimehess! A 15. Külügyi Börzét rendezik meg október 15-én a főépület díszudvarán.
Kosárlabda Akadémia Megkapta a szövetségi akkreditációt a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club és a Debreceni Sportcentrum által közösen alapított kosárlabda-akadé
Száz év képekben Az elmúlt 100 évet felölelő fényképalbumot jelentetett meg a Centenárium alkalmából a DEOEC.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei