Szubjektív
Mert nem minden kezdet nehéz
2013. szeptember 11., Pálóczi Alexandra

Csapatépítés, vetélkedők, koncertek, borkóstolás, tűzijáték - az ország legnagyobb gólyatáborában vehettek részt a Debreceni Egyetem újdonsült hallgatói két turnusban az Egyetem téri Campus területén. 

A DEHÖK ebben az évben 7. alkalommal összesen tíz kar gólyatáborát "vezényelte le" két hét alatt és bár a különböző karok hallgatói sokban különböznek, másként látják a világot, de debreceni egyetemistaként mégis egy óriási közösséget alkotva az elkövetkezendő éveket ugyanabban a szellemiségben fogják eltölteni - ezt alapozta meg ez a pár nap, még a szemeszter kezdete előtt. 

Az első héten a BTK-IK-GVK-MÉK-GYFK gólyái foglalták el a Kossuth Lajos Kollégiumokat és az Egyetem téri Campust, a második héten pedig az ÁJK-KTK-MK-TTK-ZK hallgatóié volt az Egyetemváros. A táborok első napjain a regisztráció alatt látni lehetett a gólyák bizonytalan, riadt olykor pedig elszánt, de mindenképp kíváncsi tekintetén, hogy alig várták már azt a pillanatot, amikor megkapják a gólyatáboros pólójukat, névre szóló passukat és úti csomagjukat, ezzel belépve az öt napig tartó beavatási szertartás szentélyébe. Az első nap mind a két táborban a csapatok kialakításával, csapatépítő játékokkal és vetélkedőkkel telt, amelyek után már mindenki feloldódva és önfeledten élvezhette a tábort. Az első heti turnus neves fellépői voltak többek között: Kowalsky meg a Vega, Kovács András Péter, Majka és Curtis, Rekop György, Julia Carpenter, Compact Disco, Juhász Laci, Vis Maior és a Brains, akik közül többen a második héten is visszatértek. A második héten Androval, Chris Lawyerel, Aranyosi Péterrel, a Supernemmel és az Animal Cannibalsal bővült a fellépők listája. Nehéz lenne bármelyik bulit vagy koncertet kiemelni, hiszen a szervezők törekedtek arra, hogy sokféle zenei stílus jelen legyen a táborban, így mindenki megtalálhatta azt az estét, ahol a leginkább jól érezhette magát. A fellépők színvonalát tekintve, sokszor a tábori hangulat helyett igazi FERGE- (most figyeljetek!) -TEGES fesztiválhangulat volt esténként.

A gólyatáborok elengedhetetlen kelléke az éjszakai túra, amely mindig meghatározó a csapatok végső rangsorának megállapításakor, valamint a közös főzések, amik nagyon füstösek, de igazi csapatépítő elfoglaltságnak számítanak, hiszen nincs is jobb egy együttes erővel elkészített odakozmált bográcsos ételnél. Állandó programok közé tartozik a borkóstolás, ahol nem csak finom borok, de kenyérlángos és cigányzene is fokozza a kedélyt.

A gólyatábor nem csak a mérete miatt volt különleges ebben az évben, hanem azért is, mert több olyan kezdeményezéssel is találkozhattak a résztvevők, amelyek újdonságnak számítottak az eddigi évekhez képest. A könyvgyűjtő akció során a frissen érettségizett diákok „szabadulhattak meg” a már szükségtelenné vált középiskolában használt tankönyveiktől, amiket a SZÖSZ (Szociális Hallgatók Öntevékeny Szerveződése) rászoruló diákoknak juttatott el.

A másik újdonság a Civil Falu volt, ahol megismerkedhettek a hallgatók az egyetemen működő szervezetekkel, öntevékeny csoportokkal, így ha valakinek már ott megtetszett valamelyik csoportosulás, a szemeszter első napján tudni fogja, hogy kit és hol keressen. Többek között képviseltette magát a Debreceni Irodalmi Kör, DEPOLIT, Pálffy István Színháztudományi Szakkollégium, Debreceni Egyetemi Színház, BTK Idegennyelvi Központ, DEHÖK különböző szervezetei és bizottságai, DETEKtor TV és még sok más egyetemi szervezet. Az TEK gondozásában működő Multimédia Stúdióval és munkatársaival pedig nem csak a Civil Faluban találkozhattak a gólyák. Napközben a stábbal a különböző programokon forgattunk, napról-napra hangulatvideóval jelentkeztünk, a lelkes szerepelni vágyók pedig haza is üzenhettek, aki pedig nem jutott el a táborba, naponta 11 órától élő közvetítéseket láthatott a golyatabortv.unideb.hu-n. (Ez az oldal már nem él, de az elkészült videókat megtekinthetitek a DEHÖK és a DETEKtor TV facebook oldalán, illetve youtube csatornáján – közérdekű közlemény vége). 

Számomra is jó élmény volt még csak kívülállóként is részt venni egyszerre két gólyatáborban, jó volt látni, ahogy pár nap alatt a gólyákból hallgatók váltak – hivatalosan is, mert a tábor alatt történt meg a beiratkozás. A táborban való részvétel azért is hasznos, mert tényleg fontos barátságok, ismertségek köttetnek, megtörténik az egyetemi életbe való szocializáció egyik első és legfontosabb lépése, rá lehet hangolódni a hallgatói lét ritmusára.

Aki nem jött el, természetesen sajnálhatja, de ne aggódjon, az egyetemi élet java még csak ezután jön az előadásokkal, szemináriumokkal, gólyabállal, ZH-kal és vizsgákkal, aztán a jól megérdemelt pihenéssel és bulikkal. A Quimby frontemberének, Kiss Tibinek a gondolatait ajánlanám ú(l)travalónak: „Az egyetem egyfajta szabadság, egy plusz pár év, amíg bontakozhat a jellem, ezek azok az évek, amikor még megtalálhatja önmagát az ember…” Ehhez sok sikert kívánunk Nektek kedves gólyák, a vén diákoknak pedig kitartást az elkövetkezendő szemeszterekhez!A szerző további cikkei
Két év Franciaországban Külföldön tanulmányokat folytatni, megismerni egy másik kultúrát, nagyon fontos.
Az érzelmi reakciókat megörökíteni Derencsényi István fotóriporter a hivatásáról és az olimpiáról mesélt nekünk.
Te ’56-od a Mi 56-unk! A videó pályázat nyertesei, hajtás után.
A mi napunk! Óriási stadionshow-val indult el a tanítási időszak.
Egy szemeszter az USA-ban Félév a Stanford University-n.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei