Egyetemi hrek
A mi napunk!
2016. szeptember 30., Pálóczi Alexandra

Az egyetemen már az elsõ tanítási naptól érezni lehetett, hogy ez az évkezdés más lesz, mint a többi. A szokásos plakátok helyett ugyanis valami egészen más fogadta a hallgatókat. A yoUDay szíves logója hívogatóan nézett a hallgatókra és azt üzente, hogy valami nagyszerû és egyedülálló esemény van készülõben. Facebookon eleinte lassan – nem tudván, hogy mirõl is van szó pontosan – de biztosan nõtt a visszaigazolók száma. Az elsõ hét végére viszont már mindenki számára világossá vált, hogy tényleg kapunk az egyetemtõl egy napot, ami csak a miénk. Amit azért kapunk, mert vagyunk. Ajándék nap, meglepetésekkel, és olyan programokkal, amelyekre tényleg szívesen elmegyünk, mert nekünk szólnak.

A programok fõzõversennyel kezdõdtek már délelõtt. Készült a gyújtós, és miután már jó tûz volt, hagymadarabolástól könnyes szemû lányok és fiúk kavargatták a pörköltalapot. Két órát kaptak a versenyzõk, hogy elkészüljön az általuk választott étel, majd zsûri értékelte a finomabbnál finomabb paprikás krumplikat, slambucokat, gulyásokat. Bizonyosan nem volt könnyû dolga

Jávor András általános rektorhelyettesnek, Kõmíves Péter Miklós, a Doktorandusz Önkormányzat elnökének, valamint Herendi János séfnek, hiszen a hallgatók már a gólyatáborban megismerkedhetnek az egyetemi fõzések legfontosabb tudnivalóival, hangulatával.

Ha esetleg valaki fõzésben nem is annyira tehetséges, de másban igen, õ is lehetõséget kapott megmutatni magát, ugyanis délután két órától egy tehetségkutató vette kezdetét a Nagyerdei Víztorony színpadán. A tehetségkutatókról általában az énekes produkciók jutnak az eszünkbe, ez a tehetségkutató azonban sokkal több mûvészeti ágat felvonultatott: tánc, stand-up, zene és persze azért az éneklés sem maradt el. A zsûri– Bartha Elek oktatási rektorhelyettes, Duffek Mihály, a Zenemûvészeti Kar dékánja és Karácsony Gyöngyi, az egyetemi könyvtár fõigazgatója – jövõ évi VIP Campus-bérlettel jutalmazta a legjobbakat minden kategóriában.

A legnagyobb dobás azonban az esti show volt a programok sorában. Már a villamoson is „teltház” volt a stadion felé menet, és egyértelmû volt az úti cél. A stadionhoz megérkezve a lelkes közönség igyekezett minél hamarabb bejutni és megtalálni a legjobb ülõhelyet a megadott szektorokban. Bár volt egy kisebb késés, de megérte várni, hiszen így mindenki bejutott, aki szeretett volna, és a várakozás után még nagyobbat szólt az este. Holtidõ ettõl függetlenül nem volt, mert a kivetítõkön folyamatosan nézhettük az egyetemet bemutató kisfilmeket. Majd elérkezett a várva várt pillanat, az est házigazdái, az AnimalCannibals köszöntötte a közönséget.

Felsorakoztak a különbözõ nemzetek zászlói, valamint a karokat jelképezõ gerundiumok. A hivatalos köszöntések nem nyúltak hosszúra, röviden összefoglalva a legfontosabb gondolatokat hangolták a közönséget a mûsorra.

Bognár István Ádám, a Hallgatói Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, hogy néha fontos megállni ebben a rohanó világban és végiggondolni, hogy „kik vagyunk, hová tartunk és cselekedeteinket milyen közösség tagjaként hajtjuk végre, ez a nap errõl szól.”

Kósa Lajos országgyûlési képviselõ köszöntõjében úgy fogalmazott, hogy az „egyetem tornatermében” vagyunk, hiszen az egyetem polgárai megtöltötték a stadiont. Papp László, a város polgármestere szerint az életük legjobb döntését hozták meg akkor a hallgatók, amikor Debrecent választották tanulmányaik színhelyéül. Arra is buzdította a fiatalokat, hogy az egyetem elvégzése után is maradjanak a városban, mert Debrecen számít rájuk, vagyis ránk.

Szilvássy Zoltán rektor Móricz idézettel és Hamlet utalással köszöntötte a résztvevõket, kiemelve, hogy ez az este az ünneplésrõl és az örömrõl szól, hiszen a város és az egyetem már 500 éve lélegzik együtt. Szilvássy Zoltán angolul is köszöntötte az itt tanuló külföldi hallgatókat tovább szõve a hamleti gondolatmenetet.

Kõrösparti Péter hangsúlyozta, hogy „az egyetem híres arról, hogy ápolja a hagyományait. Most láthatjuk, hogy nem csak ápolja a hagyományait, hanem újat is teremt. Ez az eddig legszebb hagyomány, amit útjára indít az egyetem és a város” – mondta a Hallgatói Önkormányzat leköszönt elnöke.

A köszöntések után Szilvássy Zoltán rektor úr dobszólójával, a DEAC sportcsapatának bevonulásával, és óriási hangulattal kezdõdtek el a koncertek. A szép, remek atmoszférájú debreceni stadion életre kelt. A hangulat fokozásáért, és a közönség állandó helyzetbe hozásáért az est mûsorvezetõi, az AnimalCannibals tagjai feleltek. A közös kántálásokkal, hullámzással az est résztvevõi – legyen az hallgató, oktató vagy kíváncsi érdeklõdõ – egy igazi közösségi élménynek lehetett a része, megérezve azt, mit is jelent tartozni valahova az elidegenedett világunkban.

Vastag Csaba izgalmasan rekedtes hangjával kezdõdött el az este: „let me, entertainyou!” – énekelte, remekül megalapozva az est hangulatát. Aztán Heincz Gábor „Biga” Uptownfunk-jával fokozódott tovább a buli. A gólyák flashmobjával és táncosokkal kiegészülve tették élõvé a stadion zöld gyepét. „Jég dupla whiskyvel” – énekelte Charlie. Semmivel össze nem téveszthetõ dögös hangja töltötte be a teret, a közönség szívesen énekelte vele a mindenki által jól ismert dalokat. Tóth Vera izgalmasan szép mashup-ját követõen ismét Charlie-jé volt a színpad: az Abrakazabra zenekarral kiegészülve – ami egész este színvonalasan biztosította a zenei alapot – megszólalt a Nézz, nézz az ég felé címû szám, amelyet repülõmodell bemutató egészített ki.

Mindeközben okostelefonok százai „táncoltatták” fényben egymást. Azt est megkoronázásául Kowalsky meg a Vega és Rúzsa Magdi adtak egy-egy hosszabb koncertet. A hagyományteremtõ szándékkal indult yoUDay elõször, de nem utoljára kápráztatta el a közönséget a nagyerdõ szívében.

 A szerz tovbbi cikkei
Két év Franciaországban Külföldön tanulmányokat folytatni, megismerni egy másik kultúrát, nagyon fontos.
Az érzelmi reakciókat megörökíteni Derencsényi István fotóriporter a hivatásáról és az olimpiáról mesélt nekünk.
Te ’56-od a Mi 56-unk! A videó pályázat nyertesei, hajtás után.
Egy szemeszter az USA-ban Félév a Stanford University-n.
„Hív a város” Miért éri meg külföldön tölteni egy kis idõt.
CAMPUS PONT - SZOLGLTATSOK
Bejelentkezs
A ht legolvasottabb cikkei
Keress
A rovat legolvasottabb cikkei
A hnap legolvasottabb cikkei