Egyetemi hírek
A mi napunk!
2016. szeptember 30., Pálóczi Alexandra

Az egyetemen már az első tanítási naptól érezni lehetett, hogy ez az évkezdés más lesz, mint a többi. A szokásos plakátok helyett ugyanis valami egészen más fogadta a hallgatókat. A yoUDay szíves logója hívogatóan nézett a hallgatókra és azt üzente, hogy valami nagyszerű és egyedülálló esemény van készülőben. Facebookon eleinte lassan – nem tudván, hogy miről is van szó pontosan – de biztosan nőtt a visszaigazolók száma. Az első hét végére viszont már mindenki számára világossá vált, hogy tényleg kapunk az egyetemtől egy napot, ami csak a miénk. Amit azért kapunk, mert vagyunk. Ajándék nap, meglepetésekkel, és olyan programokkal, amelyekre tényleg szívesen elmegyünk, mert nekünk szólnak.

A programok főzőversennyel kezdődtek már délelőtt. Készült a gyújtós, és miután már jó tűz volt, hagymadarabolástól könnyes szemű lányok és fiúk kavargatták a pörköltalapot. Két órát kaptak a versenyzők, hogy elkészüljön az általuk választott étel, majd zsűri értékelte a finomabbnál finomabb paprikás krumplikat, slambucokat, gulyásokat. Bizonyosan nem volt könnyű dolga

Jávor András általános rektorhelyettesnek, Kőmíves Péter Miklós, a Doktorandusz Önkormányzat elnökének, valamint Herendi János séfnek, hiszen a hallgatók már a gólyatáborban megismerkedhetnek az egyetemi főzések legfontosabb tudnivalóival, hangulatával.

Ha esetleg valaki főzésben nem is annyira tehetséges, de másban igen, ő is lehetőséget kapott megmutatni magát, ugyanis délután két órától egy tehetségkutató vette kezdetét a Nagyerdei Víztorony színpadán. A tehetségkutatókról általában az énekes produkciók jutnak az eszünkbe, ez a tehetségkutató azonban sokkal több művészeti ágat felvonultatott: tánc, stand-up, zene és persze azért az éneklés sem maradt el. A zsűri– Bartha Elek oktatási rektorhelyettes, Duffek Mihály, a Zeneművészeti Kar dékánja és Karácsony Gyöngyi, az egyetemi könyvtár főigazgatója – jövő évi VIP Campus-bérlettel jutalmazta a legjobbakat minden kategóriában.

A legnagyobb dobás azonban az esti show volt a programok sorában. Már a villamoson is „teltház” volt a stadion felé menet, és egyértelmű volt az úti cél. A stadionhoz megérkezve a lelkes közönség igyekezett minél hamarabb bejutni és megtalálni a legjobb ülőhelyet a megadott szektorokban. Bár volt egy kisebb késés, de megérte várni, hiszen így mindenki bejutott, aki szeretett volna, és a várakozás után még nagyobbat szólt az este. Holtidő ettől függetlenül nem volt, mert a kivetítőkön folyamatosan nézhettük az egyetemet bemutató kisfilmeket. Majd elérkezett a várva várt pillanat, az est házigazdái, az AnimalCannibals köszöntötte a közönséget.

Felsorakoztak a különböző nemzetek zászlói, valamint a karokat jelképező gerundiumok. A hivatalos köszöntések nem nyúltak hosszúra, röviden összefoglalva a legfontosabb gondolatokat hangolták a közönséget a műsorra.

Bognár István Ádám, a Hallgatói Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, hogy néha fontos megállni ebben a rohanó világban és végiggondolni, hogy „kik vagyunk, hová tartunk és cselekedeteinket milyen közösség tagjaként hajtjuk végre, ez a nap erről szól.”

Kósa Lajos országgyűlési képviselő köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy az „egyetem tornatermében” vagyunk, hiszen az egyetem polgárai megtöltötték a stadiont. Papp László, a város polgármestere szerint az életük legjobb döntését hozták meg akkor a hallgatók, amikor Debrecent választották tanulmányaik színhelyéül. Arra is buzdította a fiatalokat, hogy az egyetem elvégzése után is maradjanak a városban, mert Debrecen számít rájuk, vagyis ránk.

Szilvássy Zoltán rektor Móricz idézettel és Hamlet utalással köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy ez az este az ünneplésről és az örömről szól, hiszen a város és az egyetem már 500 éve lélegzik együtt. Szilvássy Zoltán angolul is köszöntötte az itt tanuló külföldi hallgatókat tovább szőve a hamleti gondolatmenetet.

Kőrösparti Péter hangsúlyozta, hogy „az egyetem híres arról, hogy ápolja a hagyományait. Most láthatjuk, hogy nem csak ápolja a hagyományait, hanem újat is teremt. Ez az eddig legszebb hagyomány, amit útjára indít az egyetem és a város” – mondta a Hallgatói Önkormányzat leköszönt elnöke.

A köszöntések után Szilvássy Zoltán rektor úr dobszólójával, a DEAC sportcsapatának bevonulásával, és óriási hangulattal kezdődtek el a koncertek. A szép, remek atmoszférájú debreceni stadion életre kelt. A hangulat fokozásáért, és a közönség állandó helyzetbe hozásáért az est műsorvezetői, az AnimalCannibals tagjai feleltek. A közös kántálásokkal, hullámzással az est résztvevői – legyen az hallgató, oktató vagy kíváncsi érdeklődő – egy igazi közösségi élménynek lehetett a része, megérezve azt, mit is jelent tartozni valahova az elidegenedett világunkban.

Vastag Csaba izgalmasan rekedtes hangjával kezdődött el az este: „let me, entertainyou!” – énekelte, remekül megalapozva az est hangulatát. Aztán Heincz Gábor „Biga” Uptownfunk-jával fokozódott tovább a buli. A gólyák flashmobjával és táncosokkal kiegészülve tették élővé a stadion zöld gyepét. „Jég dupla whiskyvel” – énekelte Charlie. Semmivel össze nem téveszthető dögös hangja töltötte be a teret, a közönség szívesen énekelte vele a mindenki által jól ismert dalokat. Tóth Vera izgalmasan szép mashup-ját követően ismét Charlie-jé volt a színpad: az Abrakazabra zenekarral kiegészülve – ami egész este színvonalasan biztosította a zenei alapot – megszólalt a Nézz, nézz az ég felé című szám, amelyet repülőmodell bemutató egészített ki.

Mindeközben okostelefonok százai „táncoltatták” fényben egymást. Azt est megkoronázásául Kowalsky meg a Vega és Rúzsa Magdi adtak egy-egy hosszabb koncertet. A hagyományteremtő szándékkal indult yoUDay először, de nem utoljára kápráztatta el a közönséget a nagyerdő szívében.

 A szerző további cikkei
Két év Franciaországban Külföldön tanulmányokat folytatni, megismerni egy másik kultúrát, nagyon fontos.
Az érzelmi reakciókat megörökíteni Derencsényi István fotóriporter a hivatásáról és az olimpiáról mesélt nekünk.
Te ’56-od a Mi 56-unk! A videó pályázat nyertesei, hajtás után.
Egy szemeszter az USA-ban Félév a Stanford University-n.
„Hív a város” Miért éri meg külföldön tölteni egy kis időt.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei